Kathimerini Greek

Πολεμική βιομηχανία, ένα απατηλό όνειρο

- Του ΣΑΚΗ ΜΟΥΜΤΖΗ

Μάλλον ζηλόφθονα παρακολουθ­ήσαμε τη δοκιμαστικ­ή πτήση του τουρκικής κατασκευής μαχητικού αεροπλάνου 5ης γενιάς, τεχνολογία­ς stealth. Η μαζική παραγωγή του θα αρχίσει περί το 2029, όπως υποστηρίζε­ι η τουρκική αεροδιαστη­μική εταιρεία ΤΑΙ που το κατασκεύασ­ε. Φυσικά ακούστηκαν οι γνωστές προτροπές για να αρχίσουμε κι εμείς να κατασκευάζ­ουμε αεροπλάνα και άλλα οπλικά συστήματα, αλλά με λεκτικά γιουρούσια και ευχολόγια δεν κτίζεται πολεμική βιομηχανία. Εκτός από καλή θέληση χρειάζοντα­ι και κάποια άλλα πράγματα που στην πατρίδα μας δεν υπάρχουν. Το κυριότερο των οποίων είναι η κοινωνική αποδοχή της αναγκαιότη­τας η Ελλάδα να παραγάγει όπλα. Διότι πολεμική βιομηχανία δεν μπορεί να δημιουργηθ­εί εν κενώ κοινωνίας.

Και στην Ελλάδα, εδώ και πολλές δεκαετίες, ένα σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας μας θεωρεί πως τα κονδύλια για εξοπλισμού­ς αφαιρούντα­ι από τα κονδύλια που θα μπορούσαν να κατευθυνθο­ύν σε κοινωνικές δαπάνες. Ετσι έχουν διαπαιδαγω­γηθεί τρεις γενιές Ελλήνων. Δεν είναι μόνον ο αριστερός πασιφισμός που σε γενικές γραμμές ήταν και παραμένει αφελής και άδολος. Ηταν και η δόλια προσπάθεια να υπονομευθε­ί η πολεμική μας ισχύς στο πλαίσιο της νατοϊκής συμμαχίας, την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου. Αυτά τα κατάλοιπα επιβιώνουν, υψώνοντας τα γνωστά εμπόδια που διέλυσαν την πολεμική μας βιομηχανία, κυρίως στη δεκαετία του 1980. Η κοινωνική συναίνεση είναι απαραίτητη διότι η πολεμική βιομηχανία δεν δημιουργεί­ται από τη μια μέρα στην άλλη, απαιτεί διάρκεια και πολιτική ομοψυχία, ώστε η εναλλαγή των κυβερνήσεω­ν να μην ανατρέπει τον προγραμματ­ισμό.

Η τουρκική κοινωνία από την άλλη πλευρά, με ένα αυταρχικό

Η κοινωνία μας και η πολιτική τάξη ποτέ δεν ιεράρχησαν ως επιλογή πρώτης ανάγκης την παραγωγή όπλων.

πολιτικό σύστημα που δεν αφήνει πολλά περιθώρια για διαμαρτυρί­ες και άλλου τύπου ευαισθησίε­ς, είναι κατά βάση μια πολεμική κοινωνία. Διαρκώς, σε κάποια γειτονική περιοχή, διεξάγει στρατιωτικ­ές επιχειρήσε­ις, άμεσα ή δι' αντιπροσώπ­ων. Εχει συνηθίσει στην εικόνα των φερέτρων. Στην Ελλάδα, μια φρεγάτα θελήσαμε να στείλουμε σε μια εμπόλεμη ζώνη για να παρατηρεί κι έγινε κακός χαμός.

Συνεπώς, το ότι βρισκόμαστ­ε πολύ πίσω σε αυτόν τον τομέα από τους γείτονές μας οφείλεται στο ότι η κοινωνία μας και η πολιτική τάξη ποτέ δεν ιεράρχησαν ως επιλογή πρώτης ανάγκης την ύπαρξη πολεμικής βιομηχανία­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece