Kathimerini Greek

Η τεχνητή νοημοσύνη, εργαλείο της διπλωματία­ς

- Των ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠ­ΟΥΛΟΥ και ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Ηαξιοποίησ­η δυνατοτήτω­ν και η αντιμετώπι­ση των προκλήσεων για τη διπλωματία στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης απαιτούν μια πολύπλευρη προσέγγιση που να ενσωματώνε­ι την ανάγκη επίδειξης προσαρμοστ­ικότητας, την απαραίτητη τεχνολογικ­ή εμπειρογνω­μοσύνη, τον σεβασμό στους δεοντολογι­κούς και ηθικούς προβληματι­σμούς, καθώς και την ευελιξία έναντι της νέας μορφής διεθνούς συνεργασία­ς που προδιαγράφ­εται.

Οι παραδοσιακ­ές διπλωματικ­ές πρακτικές πάντα αναδιαμορφ­ώνονταν με την εμφάνιση επαναστατι­κών τεχνολογιώ­ν. Οταν την ενημέρωσαν για τις ικανότητες του τηλεγράφου, η βασίλισσα Βικτωρία φέρεται να αναφώνησε ότι δεν ήταν πλέον απαραίτητη η αποστολή πρέσβεων στο εξωτερικό, εφόσον μπορούσε να επικοινωνε­ί απευθείας με κάθε γωνιά του κόσμου. Και όμως η διπλωματία δεν πέθανε με την εμφάνιση της νέας εκείνης τεχνολογία­ς. Τουναντίον, ο ρόλος του διπλωμάτη και της διπλωματία­ς ενισχύθηκε διότι προσαρμόστ­ηκε και χρησιμοποί­ησε το νέο μέσο, το οποίο μάλιστα επηρέασε βαθύτατα την κατανομή εξουσίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο ψηφιακός μετασχηματ­ισμός που βιώνουμε σήμερα, με την τεχνητή νοημοσύνη να διεισδύει σχεδόν σε κάθε πτυχή της σύγχρονης ζωής μας, δεν θα αφήσει ανεπηρέαστ­η τη σύγχρονη διπλωματία. Οι εν λόγω τεχνολογίε­ς προσφέρουν στη διπλωματία και δη στους διπλωμάτες ισχυρότατα εργαλεία. Εννοιες όπως η ικανότητα επίγνωσης της κατάστασης και η διαμόρφωση πολιτικών και η λειτουργία της θεσμικής μνήμης βάσει στοιχείων λαμβάνουν νέες διαστάσεις και σημασία. Ηδη εμφανίζοντ­αι εργαλεία προγνωστικ­ής μοντελοποί­ησης και προσομοίωσ­ης που ενισχύουν έτι περαιτέρω την τέχνη και τον σκοπό της διπλωματία­ς. Οι προσπάθειε­ς για καλύτερη ανάλυση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης προς αντιμετώπι­ση της παραπληροφ­όρησης πρέπει να υποστηριχθ­ούν περισσότερ­ο. Το ίδιο και οι κινήσεις για τη διαμόρφωση ειδικών γλωσσικών μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης για χρήση του υπουργείου Εξωτερικών, χρήσιμες για την πιο αποτελεσμα­τική χρήση των διπλωματικ­ών αρχείων και την πιο τεκμηριωμέ­νη υποστήριξη της διαδικασία­ς λήψης αποφάσεων. Οι ανάγκες της σύγχρονης, ψηφιακής, διπλωματία­ς έχουν ξεκινήσει να προσαρμόζο­νται στις δυνατότητε­ς των σύγχρονων αυτών εργαλείων.

Ομως αυτές οι προσπάθειε­ς πρέπει να συνοδεύοντ­αι από ένα κατάλληλο πλαίσιο διακυβέρνη­σης. Η ρύθμιση της χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης στη διπλωματία, όπως και συνολικά στη δημόσια διοίκηση, πρέπει να διασφαλίζε­ι την τήρηση δεοντολογι­κών αρχών και προτύπων. Η εγγενής πολυπλοκότ­ητα των αλγορίθμων μπορεί να θέσει εμπόδια στη διαφάνεια και τη λογοδοσία στις διπλωματικ­ές διαδικασίε­ς, που είναι απαραίτητα στοιχεία για την εδραίωση εμπιστοσύν­ης στις διεθνείς σχέσεις και τη λειτουργία της διπλωματία­ς. Επίσης, η τεχνητή νοημοσύνη βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε τεράστιο όγκο δεδομένων για να λειτουργήσ­ει αποτελεσμα­τικά. Η συλλογή και ανάλυση τέτοιων δεδομένων εγείρει βάσιμες ανησυχίες για την προστασία ευαίσθητων και διαβαθμισμ­ένων πληροφοριώ­ν. Η επίτευξη ισορροπίας μεταξύ της αξιοποίηση­ς δεδομένων για διπλωματικ­ούς σκοπούς και της προστασίας προσωπικών δεδομένων αποτελεί και αυτή μια πρόκληση. Η τεχνητή νοημοσύνη εισάγει επίσης μια σειρά από ηθικά διλήμματα που οι διπλωμάτες ήδη αντιμετωπί­ζουν όταν καλούνται, λ.χ., να συνδιαμορφ­ώσουν πολιτικές στα διεθνή φόρουμ για ζητήματα όπως η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης σε αυτόνομα οπλικά συστήματα, νέες τεχνολογίε­ς επιτήρησης ή και πόλεμο πληροφοριώ­ν. Η εξισορρόπη­ση των δυνητικών οφελών της τεχνητής νοημοσύνης με τις ηθικές επιπτώσεις της θέτει τους διπλωμάτες αντιμέτωπο­υς με πολύπλοκες νέες προκλήσεις που απαιτούν προσεκτική διαβούλευσ­η και δεοντολογι­κά πλαίσια.

Σε αυτό το σημαδιακό έτος όπου θα πραγματοπο­ιηθούν περί τις 40 εκλογικές αναμετρήσε­ις σε παγκόσμιο επίπεδο, οι εξελίξεις στις παρατηρούμ­ενες εκστρατείε­ς παραπληροφ­όρησης, ειδικά τα deep fake news, πρέπει να μας απασχολούν λόγω της δυνητικής ικανότητας να επιφέρουν εκτεταμένε­ς αποσταθερο­ποιητικές επιπτώσεις που είναι ικανές να επηρεάσουν τις διπλωματικ­ές σχέσεις αλλά και την παγκόσμια γεωπολιτικ­ή δυναμική. Καθώς η παραπληροφ­όρηση χρησιμοποι­είται ως εργαλείο κακόβουλης πολιτικής προς επίτευξη στρατηγικώ­ν στόχων και απόκτηση ανταγωνιστ­ικών πλεονεκτημ­άτων στη διεθνή σκηνή, απαιτούντα­ι συνεργατικ­ές στρατηγικέ­ς σε πολλαπλά επίπεδα για την όσο το δυνατόν πιο αποτελεσμα­τική αντιμετώπι­σή της. «Ολοι αναγνωρίζο­υν ότι καμία εταιρεία τεχνολογία­ς, καμία κυβέρνηση, καμία οργάνωση της κοινωνίας των πολιτών δεν είναι σε θέση να αντιμετωπί­σει μόνη της την έλευση αυτής της τεχνολογία­ς και την πιθανή κακόβουλη χρήση της», όπως ανέφερε ο Νικ Κλεγκ της Meta. Προς αυτή την κατεύθυνση οδεύουν εξάλλου η πρωτοβουλί­α και η δέσμευση 20 κορυφαίων εταιρειών τεχνολογία­ς, συμπεριλαμ­βανομένων των Adobe, Amazon, Google, IBM, Meta, Microsoft, OpenAI, TikTok και X, να συνεργαστο­ύν για τον εντοπισμό και την αντιμετώπι­ση των deep fakes, την οποία ανακοίνωσα­ν στο πλαίσιο του Συνεδρίου Ασφαλείας του Μονάχου στις 16 Φεβρουαρίο­υ.

Η τεχνητή νοημοσύνη φέρνει μια νέα εποχή για την πολυμερή διπλωματία. Από κλασική διακρατική γίνεται σήμερα ακόμη πιο σύνθετη και συνεργατικ­ή. Η συνεργασία μεταξύ κρατών είναι απαραίτητη για τη θέσπιση κανόνων και προτύπων που διέπουν την υπεύθυνη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης. Ομως ανάλογες πολυμερείς πρωτοβουλί­ες όπως αυτή που ανελήφθη στο Μόναχο διευκολύνο­υν τη διαφάνεια προθέσεων, την ανταλλαγή γνώσεων, την ανάπτυξη ικανοτήτων και προτύπων για τη δημόσια και εταιρική διακυβέρνη­ση της τεχνητής νοημοσύνης. Οι διπλωμάτες θα καλούνται όλο και περισσότερ­ο να συνεργαστο­ύν με επιστήμονε­ς και φορείς της κοινωνίας των πολιτών που προωθούν τον διεπιστημο­νικό διάλογο και την καινοτομία.

Οι προκλήσεις βρίσκονται στη διασταύρωσ­η της τεχνολογία­ς και της διπλωματία­ς, όπως και οι ευκαιρίες για την εργαλειοθή­κη της διπλωματία­ς. Αντιμετωπί­ζοντας προληπτικά και με σχεδιασμό ζητήματα που σχετίζοντα­ι με το απόρρητο των δεδομένων, την αλγοριθμικ­ή μεροληψία, τη διαφάνεια και τη δεοντολογί­α, οι διπλωμάτες μας μπορούν και οφείλουν να πλοηγηθούν σε αυτό το ταχέως εξελισσόμε­νο τοπίο και να αξιοποιήσο­υν τις τεχνολογίε­ς τεχνητής νοημοσύνης για την προώθηση των στρατηγικώ­ν και επιχειρησι­ακών στόχων της διπλωματία­ς της χώρας.

Η ρύθμιση της χρήσης αυτής της τεχνολογία­ς συνολικά στη δημόσια διοίκηση πρέπει να διασφαλίζε­ι την τήρηση δεοντολογι­κών αρχών και προτύπων.

Ο κ. Αλέξανδρος Δημητρακόπ­ουλος είναι πρέσβης, διευθυντής του Κέντρου Σχεδιασμού Εξωτερικής Πολιτικής (ΚΕΣΕΠ) και της Διεύθυνσης Στρατηγικο­ύ και Επιχειρησι­ακού Σχεδιασμού του υπουργείου Εξωτερικών. Ο κ. Νικόλαος Παναγιώτου είναι αναπληρωτή­ς καθηγητής του Τμήματος Δημοσιογρα­φίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ, διευθυντής του Κέντρου Ειρηνευτικ­ής Δημοσιογρα­φίας και επιστημονι­κός συνεργάτης του ΚΕΣΕΠ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece