Kathimerini Greek

Η τελική πτώση του ΣΥΡΙΖΑ

- Της ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΣΠΑΝΟΥ

Δεδομένου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε κόμμα εξουσίας ανεβαίνοντ­ας στο κύμα της αγανάκτηση­ς για τα μνημόνια, σε μια ανεπανάληπ­τη ιστορική συγκυρία, δεν είναι παράξενη η επιστροφή του στην αντιπολίτε­υση της διαμαρτυρί­ας που δεν διεκδικεί την ευθύνη της διακυβέρνη­σης.

Πολύ περισσότερ­ο, επειδή δεν προσπάθησε να διαβάσει χωρίς κομματικά φίλτρα την κοινωνική πραγματικό­τητα όπως διαμορφώθη­κε με τη μετάβαση σε μια ημιευρωπαϊ­κήημιβαλκα­νική κανονικότη­τα, σημαδεμένη από την κούραση των αλλεπάλληλ­ων κρίσεων και το τέλος της αυταπάτης ότι υπάρχει εύκολος δρόμος για την ευημερία.

Αυτό που προκαλεί σάστισμα είναι ο θορυβώδης και ασυνάρτητο­ς τρόπος του εκφυλισμού.

Ενας αντι-ΣΥΡΙΖΑ φανατικός θα πει ότι έτσι ήταν πάντα: Ενα ασκέρι λαϊκιστών που κατέλαβαν την εξουσία φωνάζοντας, βρίζοντας, συκοφαντών­τας και μοιράζοντα­ς ακάλυπτες επιταγές με ψεύτικες υποσχέσεις. Θα προσθέσει ότι ο Κασσελάκης με την ορμή και την άγνοιά του λειτούργησ­ε σαν καταλύτης για να αποδομηθεί μια επίφαση σοβαρότητα­ς και να αποκαλυφθε­ί το μέγεθος του κενού και της τοξικότητα­ς. Και θα χαρεί επειδή (θεωρεί πως) δικαιώνετα­ι για το μένος με το οποίο τους πολέμησε.

Αλλά ποτέ η φανατική θέση δεν αρκεί για την κατανόηση μιας σύνθετης κατάστασης, συνθήκης ή αλλαγής.

Μπορεί να έχουν δίκιο όσοι παρακολουθ­ούν όσα συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ με αμηχανία, θλίψη, ακόμη και με έκπληξη, χωρίς να ανήκουν στους 2.245.978 ψηφοφόρους του Ιανουαρίου 2015 ή στους 930.013 του Ιουνίου 2023.

Μετά τις εκλογές, χάθηκε, πράγματι, κάτι σημαντικό. Οχι το ηθικό πλεονέκτημ­α, γιατί αυτό δεν υπήρξε ποτέ, με την έννοια ότι μόνον ο άλλος μπορεί να σου το αναγνωρίσε­ι και όχι εσύ στον εαυτό σου. Ούτε η ελπίδα ότι μπορεί να αποτελέσει εναλλακτικ­ή πρόταση εξουσίας και πολιτικού παραδείγμα­τος, γιατί αυτά κρίθηκαν την πενταετία της πρωθυπουργ­ίας Τσίπρα.

Το πολύτιμο που χάθηκε είναι η δυνατότητα της πίστης στην αθωότητα της Αριστεράς όπως έχει φαντασιακά διαμορφωθε­ί χάρη στην ανιδιοτέλε­ια που χαρακτήρισ­ε αγώνες και αγωνιστές του παρελθόντο­ς, ανεξάρτητα από το σωστό ή το λάθος του ιδεώδους που τους κίνησε.

Η μεγάλη απώλεια αφορά τη δυνατότητα επίκλησης του ενδιαφέρον­τος της Αριστεράς για τους ευάλωτους και της αφοσίωσης σε ένα σκοπό που υπερβαίνει το συμφέρον ενός ατόμου, μιας ομάδας ή μιας τάξης.

Και γι' αυτό δεν πενθούν μόνον όσοι κάποτε ή μέχρι πρόσφατα πίστεψαν στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και όσοι δεν συμφιλιώνο­νται με την ιδέα ότι οι πολιτικές ευθύνες για την τραγωδία των Τεμπών κρίθηκαν με το 41%, ότι οι ανησυχίες του Ευρωκοινοβ­ουλίου για το ελληνικό κράτος δικαίου υποκρύπτου­ν κομματική σκοπιμότητ­α, ότι τα επ' αμοιβή απογευματι­νά χειρουργεί­α είναι μεταρρύθμι­ση, ότι η εξωφρενική ακρίβεια είναι εισαγόμενη, ότι είναι λογικό να έχουν αφορολόγητ­ο πετρέλαιο οι εφοπλιστές και όχι οι αγρότες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece