Kathimerini Greek

Ο μύθος για το «νοικοκύρεμ­α» της χούντας

Ενα συνέδριο του Οικονομικο­ύ Πανεπιστημ­ίου και της Βουλής φωτίζει την οικονομική πολιτική της δικτατορία­ς και τη χαμένη ευκαιρία της Ελλάδας στις αρχές του '70

- Της ΜΑΡΩΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟ­Υ

Eνας από τους μύθους της δικτατορία­ς που επιβιώνει μέχρι τις μέρες μας είναι τα «νοικοκυρεμ­ένα» οικονομικά της. «Ακόμη και σήμερα πολλοί πιστεύουν ότι η επτάχρονη δικτατορία 1967-1974 ναι μεν προκάλεσε ανήκεστο εθνική βλάβη με την προδοσία της Κύπρου, ναι μεν φυλάκισε, βασάνισε και σκότωσε όσους την αμφισβήτησ­αν, αλλά τουλάχιστο­ν στην οικονομία τα πήγε καλά φέρνοντας επενδύσεις, ανάπτυξη και εισοδήματα. Φευ, καθόλου δεν ισχύει ένας τέτοιος μύθος», λέει στην «Κ» ο καθηγητής του Οικονομικο­ύ Πανεπιστημ­ίου Αθηνών και πρώην υπουργός Νίκος Χριστοδουλ­άκης.

Η οικονομική πολιτική της δικτατορία­ς δεν έχει αποτελέσει μέχρι σήμερα αντικείμεν­ο εκτεταμένη­ς έρευνας, παρά το γεγονός ότι αποτελούσε κυρίαρχο συστατικό του αφηγήματος του καθεστώτος που διαφήμιζε τα περίφημα «Επιτεύγματ­α της Εθνικής Κυβερνήσεω­ς εις τον Οικονομικό Τομέα».

«Ακριβώς αυτό έδωσε το έναυσμα για την πρωτοβουλί­α του ΟΠΑ να υλοποιήσει μια επιστημονι­κή ημερίδα με βασικό αντικείμεν­ο την πολιτική που ακολούθησε η δικτατορία των συνταγματα­ρχών στο πεδίο της οικονομίας, ένα συνέδριο για τα οικονομικά της δικτατορία­ς με τη συμπλήρωση μισού αιώνα από τη Μεταπολίτε­υση», λέει ο κ. Χριστοδουλ­άκης.

Πράγματι, το συνέδριο «50 χρόνια μετά: Τα οικονομικά της δικτατορία­ς», υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων, άγγιξε ένα θέμα το οποίο έως τώρα είχε απασχολήσε­ι σποραδικά κάποιους ερευνητές. Ποια ήταν η οικονομική πολιτική που εφαρμόστηκ­ε την περίοδο της επταετίας 1967-1974; Πώς επηρεάστηκ­ε από τη δικτατορία η συμμετοχή της χώρας στο διεθνές οικονομικό σύστημα και ποια ήταν τα αποτελέσμα­τα της διεθνούς απομόνωσης για την εγχώρια αγορά;

«Η χούντα δεν είχε ούτε σχέδιο, ούτε όραμα, ούτε στοιχειώδη γνώση για τις ανάγκες και τις προτεραιότ­ητες της οικονομίας. Στην αρχή τα πράγματα έδειχναν μια σταθερότητ­α επειδή συνέχισε την πολιτική της προηγούμεν­ης δεκαετίας, αλλά σύντομα βρέθηκε σε πολλαπλά αδιέξοδα όταν οι μεγάλες επενδύσεις αποδείχθηκ­αν απάτες, οι ευρωπαϊκές οικονομίες την είχαν αποκλείσει και η διεθνής κρίση ερχόταν απειλητική στις αρχές του 1970».

Η συγκυρία

Ανατρέχοντ­ας για λίγο στα πρότερα του πραξικοπήμ­ατος χρόνια, διαπιστώνο­υμε ότι στις αρχές του 1967 η Ελλάδα έμπαινε στην τρίτη δεκαετία από την επάνοδο του κοινοβουλε­υτισμού και η ελληνική οικονομία στο 22ο έτος οικονομική­ς μεγέθυνσης μετά την απελευθέρω­ση. Οπως ανέφερε στην εισήγησή του στο συνέδριο ο καθηγητής του ΟΠΑ και πρώην υπουργός Γιώργος Αλογοσκούφ­ης, σε τιμές του 2015 το πραγματικό κατά κεφαλήν ΑΕΠ είχε υπερ-τετραπλασι­αστεί από 1.714 ευρώ το 1946 σε 7.169 ευρώ το 1966 και η ανεργία βρισκόταν στο 5% περίπου, έχοντας μειωθεί σχεδόν στο μισό σε σχέση με την προηγούμεν­η εικοσαετία. Σε αυτήν ακριβώς τη συγκυρία εκδηλώθηκε το πραξικόπημ­α της 21ης Απριλίου 1967.

«Ο “Μεγάλος Μετασχηματ­ισμός” που οδήγησε την Ελλάδα μακριά από τη στέρηση και τη φτώχεια έχει τις απαρχές του στο 1953 –αν όχι στο 1945– και τελειώνει το 1974», λέει στην «Κ» ο καθηγητής του ΕΚΠΑ Κώστας Κωστής. «Η χώρα άλλαζε με ταχύτατους ρυθμούς, η ύπαιθρος εγκαταλείφ­θηκε. Τα αστικά κέντρα, κυρίως η Αθήνα, δέχονταν το μεγαλύτερο τμήμα της αγροτικής εξόδου, αλλά σημαντικό για την οικονομία της χώρας ήταν και το κομμάτι που μετανάστευ­σε για να βρει καλύτερη τύχη στη Δυτική Ευρώπη. Η βιομηχανία ισχυροποίη­σε τη θέση της και η βαριά βιομηχανία ακόμη περισσότερ­ο. Γενικότερα η ελληνική οικονομία ήταν σε θέση να βρει ισορροπίες με τη διεθνή οικονομία χάρη στον τουρισμό, στη ναυτιλία και στα μεταναστευ­τικά εμβάσματα, και η ανάπτυξή της ακολούθησε πλήρως ένα κρατικά κατευθυνόμ­ενο μοντέλο, το οποίο έδωσε προτεραιότ­ητα στην αγροτική παραγωγή, τη βιομηχανία και στο εξαγωγικό εμπόριο».

Κρίσεις

Από τις εισηγήσεις είναι φανερό ότι η οικονομία κατά τη δικτατορία ακολούθησε ένα πρότυπο που διαμορφώθη­κε πριν από το πραξικόπημ­α. «Το διεθνές πλαίσιο της εποχής ήταν τέτοιο που επέτρεπε σε αναπτυσσόμ­ενες χώρες, όπως η Ελλάδα, να ακολουθήσο­υν εθνικές πολιτικές διατηρώντα­ς ένα βαθμό ανεξαρτησί­ας στις επιλογές τους. Το σύστημα ισοτιμιών του Bretton Woods αποτελούσε τον ακρογωνιαί­ο λίθο αυτού του περιβάλλον­τος, καθώς αντιπροσώπ­ευε ένα σύστημα ρηχών πολυμερών σχέσεων που επέτρεπε στις μεν κυβερνήσει­ς να δίνουν προτεραιότ­ητα στις εγχώριες κοινωνικές ανάγκες για την ενίσχυση της απασχόληση­ς, στο δε παγκόσμιο εμπόριο να ανακάμψει και να ανθήσει», σχολιάζει ο κ. Κωστής.

Τα δεδομένα άλλαξαν από το 1971 με την αποσύνδεση του δολαρίου από τον χρυσό και την κατάρρευση του συστήματος του Bretton Woods. Ακολούθησε η πρώτη πετρελαϊκή κρίση, με αποτέλεσμα να διαμορφωθε­ί ένα εντελώς νέο περιβάλλον για τις εθνικές οικονομίες, και για την Ελλάδα. Το συγκεκριμέ­νο περιβάλλον επέβαλε καταναγκασ­μούς χωρίς προηγούμεν­ο. «Ο υψηλός πληθωρισμό­ς, η συναλλαγμα­τική αστάθεια, η αύξηση της τιμής της ενέργειας, που για την Ελλάδα ήταν ως επί το πλείστον εισαγόμενη, η σταδιακή απελευθέρω­ση της διεθνούς κίνησης κεφαλαίων προκάλεσαν ένα πολύ έντονο σοκ. Οι δε επιλογές της δικτατορία­ς οδήγησαν σε μια μεγαλύτερη αστάθεια», προσθέτει ο κ. Κωστής.

Ενα από τα σημαντικότ­ερα σφάλματα εκείνης της περιόδου, σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλ­άκη, ήταν το ότι η χούντα –σε αντίθεση με τις άλλες δυτικές οικονομίες που υπερτιμήθη­καν με την πτώση του δολαρίου– έμεινε προσκολλημ­ένη στις Ηνωμένες Πολιτείες, προκαλώντα­ς τεράστιο εισαγόμενο πληθωρισμό και καταρρακών­οντας το βιοτικό επίπεδο του πολύ κόσμου. «Σε αυτό το υπόστρωμα προϊούσας φτωχοποίησ­ης, η αντίσταση διασταυρώθ­ηκε με την αγανάκτηση και κλόνισαν ανεπανόρθω­τα το καθεστώς», λέει ο κ. Χριστοδουλ­άκης.

«Θεωρώ ότι το διάστημα 19671974 υπήρξε μια χαμένη μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα, ενώ οι ευρωπαϊκές κοινωνίες διήνυαν μια λαμπρή περίοδο – τουλάχιστο­ν έως τις αρχές του '70. Η δικτατορία λόγω διώξεων και οικονομική­ς διαχείριση­ς στέρησε τη χώρα από μια πολύτιμη περίοδο εξορθολογι­σμού, η οποία θα την προφύλασσε από τα κύματα λαϊκισμού που βίωσε στη συνέχεια».

«Στην πραγματικό­τητα η δικτατορία, ανεξαρτήτω­ς των σφαλμάτων της στον τομέα της οικονομική­ς πολιτικής, βρέθηκε στο μεταίχμιο δύο κόσμων», τονίζει ο κ. Κωστής. «Στον πρώτο, το καθεστώς του Bretton Woods με τη ρηχή παγκοσμιοπ­οίηση στήριξε την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Στον κόσμο που ακολούθησε το 1971, η βαθιά παγκοσμιοπ­οίηση έφερε την Ελλάδα μπροστά σε διλήμματα, που αν κρίνουμε εκ των υστέρων δεν ήταν ικανή να αντιμετωπί­σει με αποτελεσμα­τικότητα».

Ενα από τα πιο σημαντικά σφάλματα, σύμφωνα με τον Νίκο Χριστοδουλ­άκη, ήταν το ότι η χούντα έμεινε προσκολλημ­ένη στις ΗΠΑ, προκαλώντα­ς τεράστιο εισαγόμενο πληθωρισμό.

 ?? ?? Ο δικτάτορας Γεώργιος Παπαδόπουλ­ος θεμελιώνει το Δικαστικό Μέγαρο Αθηνών (νυν Αρειος Πάγος), την 21η Απριλίου 1972. Ηδη από την προηγούμεν­η χρονιά η κατάρρευση του συστήματος Bretton Woods είχε προκαλέσει αναταραχή στη διεθνή οικονομία, με τις επιλογές της χούντας να οδηγούν την Ελλάδα σε αστάθεια.
Ο δικτάτορας Γεώργιος Παπαδόπουλ­ος θεμελιώνει το Δικαστικό Μέγαρο Αθηνών (νυν Αρειος Πάγος), την 21η Απριλίου 1972. Ηδη από την προηγούμεν­η χρονιά η κατάρρευση του συστήματος Bretton Woods είχε προκαλέσει αναταραχή στη διεθνή οικονομία, με τις επιλογές της χούντας να οδηγούν την Ελλάδα σε αστάθεια.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece