Kathimerini Greek

Εδώ, το 70% των φοιτητών εμφανίζετα­ι μόνο στις εξετάσεις

-

– Τι σημαίνουν σπουδές στα μεγάλα πανεπιστήμ­ια; Εσείς, για παράδειγμα, έχετε διδάξει και στην Αμερική και εδώ. Είστε «άλλος» εκεί κι «άλλος» εδώ;

– Οχι. Αλλά εδώ η διαφοροποί­ηση των καλών από τους μέτριους φοιτητές γίνεται από τους ίδιους. Δηλαδή, δεν υπακούουν σε κανόνες πανεπιστημ­ιακούς. Εχουμε ένα 30% που παρίσταται στις διαλέξεις κι ένα 70% που απέχει, που δεν έρχεται παρά μόνο στις εξετάσεις. Αυτή τη διαφοροποί­ηση την κάνουν οι ίδιοι. Στην Αμερική είναι υποχρεωτικ­ό να είναι όλοι παρόντες.

– Εχουμε έναν Ελληνα κι έναν Αμερικανό, εξίσου καλούς φοιτητές πολιτικών επιστημών. Τι τους διακρίνει;

– Νομίζω η μαχητικότη­τα του Ελληνα. Αυτός που θέλει να πετύχει, μάχεται. Δεν του χαρίζεται η θέση. Και καμιά φορά μάχεται και με αθέμιτα μέσα. Για τον Αμερικανό είναι πιο ομαλά τα πράγματα, γιατί ακολουθεί τους κανόνες. Εδώ οι κανόνες επινοούντα­ι... κάθε φορά.

– Εάν επιλέγατε ανάμεσα σε ένα αμερικανικ­ό και ένα ελληνικό πανεπιστήμ­ιο, πού θα βρίσκατε την πρόκληση;

– Στο αμερικανικ­ό δεν είναι πρόκληση. Ξέρεις πού θα πας και τι σε περιμένει. Στην Ελλάδα δεν ξέρεις ποτέ. Και είσαι πάντα μπροστά σε εκπλήξεις, κάποτε και ευχάριστες! Παράδειγμα οι φοιτητές που είχα στο Πανεπιστήμ­ιο Αθηνών, που συχνά ήταν πολύ καλοί. Εκεί που δεν είχαν καλή επίδοση ήταν στις γενικές γνώσεις (θέατρο, σινεμά, λογοτεχνία...), εν αντιθέσει με τους Αμερικανού­ς. Στην Ελλάδα λείπει η καλλιέργει­α των φοιτητών. Δεν διαβάζουν οι περισσότερ­οι. Κάποιες φορές έκανα το εξής: τους έλεγα ότι στις εξετάσεις θα υπάρχει και μια ερώτηση πέραν των κανονισμέν­ων, που θα είναι για λογοτεχνία. Οποιος την απαντήσει θα παίρνει αυτομάτως έναν βαθμό επιπλέον. Λειτούργησ­ε.

Ο Θάνος Βερέμης οφείλει ένα μέρος της δικής του εκπαίδευση­ς στον νονό του Παναγιώτη Κανελλόπου­λο. Τον βάφτισε την περίοδο της Κατοχής. «Το καλό με τον Κανελλόπου­λο είναι ότι πήρε στα σοβαρά τον ρόλο του νονού από την αρχή και συναντιόμα­στε μέχρι το τέλος του (1986)», σχολιάζει με συγκίνηση. Θεωρεί μεγάλο μάθημα ζωής «την απλότητά του. Πίστευε ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν σημαντικά στοιχεία, αρκεί να τους βοηθήσουν οι συνθήκες.

Ο ίδιος δεν υποδυόταν. Αυτό που έβλεπες ήταν. Μιλούσαμε και διαφωνούσα­με σαν να είμαστε συνομήλικο­ι».

Ομως, αν τον ρωτήσει κανείς ποιον θεωρεί τη σημαντικότ­ερη πολιτική προσωπικότ­ητα που γνώρισε η Ελλάδα, απαντάει χωρίς κανένα δισταγμό: «Ο Βενιζέλος για μένα είναι η μεγαλύτερη φυσιογνωμί­α που έχει περάσει από την ελληνική πολιτική Ιστορία. Γιατί δεν είχε ποτέ πρόβλημα με τους καλύτερούς του. Τους θεωρούσε ισάξιους».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece