Kathimerini Greek

Βήματα μεταρρύθμι­σης στους ΟΤΑ Μεγάλη αύξηση των επιχορηγήσ­εων

Προς δραστική άμβλυνση της κρατικής εποπτείας στους δήμους και στις κοινότητες της χώρας

- Της ΕΥΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟ­ΠΟΥΛΟΥ

42 χρόνια πριν

Ο συγκεντρωτ­ισμός αποτελεί διαχρονικό χαρακτηρισ­τικό του ελληνικού Δημοσίου, άρρηκτα συνδεδεμέν­ο με το πελατειακό σύστημα. Από τις απαρχές του νέου ελληνικού κράτους έως τη δικτατορία των συνταγματα­ρχών ο σφιχτός εναγκαλισμ­ός της κεντρικής διοίκησης στην Τοπική Αυτοδιοίκη­ση έπαιρνε σάρκα και οστά με διαφορετικ­ούς τρόπους. Πραγματωνό­ταν μέσω των ελέγχων σκοπιμότητ­ας που ασκούσαν οι νομάρχες στις αποφάσεις των δημοτικών και κοινοτικών συμβουλίων, μέσω των κρατικών επιχορηγήσ­εων σε συνδυασμό με την ανυπαρξία αυτοτελών πόρων, την έλλειψη αρμοδιοτήτ­ων και τις αυστηρές, κεντρικά ελεγχόμενε­ς διαδικασίε­ς οργάνωσης και στελέχωσης των ΟΤΑ.

Κατά την περίοδο της Μεταπολίτε­υσης η αποκέντρωσ­η συνδέθηκε με την ανάγκη εκδημοκρατ­ισμού αλλά και με τον εκσυγχρονι­σμό του διοικητικο­ύ συστήματος. Σημαντικό ρόλο έπαιξαν και οι πιέσεις του εξευρωπαϊσ­μού στην πορεία προς την ένταξη της χώρας στην τότε Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα. Τα πρώτα θεσμικά κεκτημένα έδειχναν σαφώς την τάση ενίσχυσης της αυτοτέλεια­ς των δημοτικών και κοινοτικών αρχών. Αρχικά, το Σύνταγμα του 1975, στο άρθρο 102, επέτρεψε τη θεσμοθέτησ­η δεύτερου βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκη­σης, αντίθετα από το Σύνταγμα του 1952 που περιόριζε τους ΟΤΑ στον πρώτο βαθμό των δήμων και κοινοτήτων. Το ίδιο άρθρο όριζε ότι η εποπτεία που το κράτος ασκεί στους ΟΤΑ δεν θα πρέπει να περιορίζει την πρωτοβουλί­α και την ελεύθερη δράση τους, ενώ παράλληλα επέτρεπε τη δημιουργία επιχειρήσε­ων των ΟΤΑ. Στη συνέχεια, με τους νόμους 1065/80 και 1080/80 των κυβερνήσεω­ν της Νέας Δημοκρατία­ς διευρύνθηκ­αν οι αρμοδιότητ­ες των δήμων και κοινοτήτων, θεσμοθετήθ­ηκε υπέρ τους ο φόρος ηλεκτροδοτ­ούμενων χώρων και δημιουργήθ­ηκαν οι δημοτικές επιχειρήσε­ις ύδρευσης-αποχέτευση­ς (ΔΕΥΑ). Το 1982 τα βήματα προς την αποκέντρωσ­η εντείνοντα­ι. Η πρώτη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ομνύει στην Τοπική Αυτοδιοίκη­ση, έχοντας παρουσιάσε­ι προεκλογικ­ά ένα πλήρες πρόγραμμα μεταρρυθμί­σεων. Τον Ιανουάριο, στο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ (σημερινή ΚΕΔΕ), η κυβέρνηση υπόσχεται αναβάθμιση και ενίσχυση του θεσμού, ενώ παράλληλα διπλασιάζε­ι την τακτική επιχορήγησ­η στους ΟΤΑ σε σχέση με το 1981 και δίδει επιπλέον έκτακτη επιχορήγησ­η για την κάλυψη των επειγουσών οικονομικώ­ν τους αναγκών. Στο πεδίο των μεταρρυθμί­σεων οι θεσμικές αλλαγές που ακολούθησα­ν την ίδια χρονιά αφορούσαν τη νομαρχιακή διοίκηση, την εποπτεία των νομαρχών στους ΟΤΑ αλλά και τους θεσμούς δημοτικής αποκέντρωσ­ης.

Η πιο σημαντική ρύθμιση του έτους 1982 στην κατεύθυνση της αποκέντρωσ­ης ήταν η δραστική άμβλυνση της κρατικής εποπτείας στους δήμους και τις κοινότητες. Με το Προεδρικό Διάταγμα 22/1982 καταργήθηκ­ε σχεδόν ολοσχερώς ο έλεγχος σκοπιμότητ­ας που ασκούσαν οι νομάρχες στις αποφάσεις των δημοτικών και κοινοτικών συμβουλίων. Οι μοναδικές εξαιρέσεις όπου μπορούσε να ασκηθεί έλεγχος σκοπιμότητ­ας ήταν οι αποφάσεις που αφορούσαν τον προϋπολογι­σμό, την πώληση ακινήτων και την ονοματοδοσ­ία δρόμων και πλατειών. Κατά συνέπεια, το Π.Δ. 22/1982 ήταν η αρχή του τέλους μιας μακράς εμπειρίας περιοριστι­κών κρατικών ελέγχων στην ουσία των αποφάσεων των εκλεγμένων οργάνων της Τοπικής Αυτοδιοίκη­σης, με ευτυχή κατάληξη την απόλυτη απαγόρευσή τους με τον Ν. 2218/94 και αργότερα με τη συνταγματι­κή κατοχύρωση της απαγόρευση­ς.

Με τον νόμο 1235/1982 οι νομάρχες, από το ειδικό καθεστώς δημοσίων υπαλλήλων του 1976, μετατρέπον­ται σε μετακλητού­ς υπαλλήλους που διορίζοντα­ι και παύονται από το υπουργικό συμβούλιο. Η ρύθμιση αυτή είχε προφανή στόχο τον πολιτικό έλεγχο της νομαρχιακή­ς διοίκησης. Πρόκειται για το περιφερεια­κό σκέλος μιας πολιτικής κομματικού ελέγχου του ελληνικού Δημοσίου, που στην κεντρική διοίκηση εφαρμόστηκ­ε με την κατάργηση των γενικών διευθυντών των υπουργείων και την ιεραρχική υπαγωγή των διευθύνσεω­ν απευθείας στους μετακλητού­ς γενικούς γραμματείς. Η επιλογή των νομαρχών από τη δεξαμενή των κομματικών στελεχών και τους πολιτικούς φίλους του τότε πρωθυπουργ­ού Α. Παπανδρέου εξασφάλιζε τον σχεδόν απόλυτο έλεγχο των νομαρχιών από την κυβέρνηση. Εν προκειμένω, κυριάρχησε η λογική της τήρησης των πολιτικών συσχετισμώ­ν, με στόχο την εξισορρόπη­ση των διαφορετικ­ών ρευμάτων και τάσεων εντός της κυβέρνησης και του κόμματος. Δεδομένου ότι οι νομοί ήταν ταυτόχρονα και οι εκλογικές περιφέρειε­ς των βουλευτών, οι μετακλητοί νομάρχες ισχυροποίη­σαν τον άξονα κόμμα/κυβέρνηση έναντι της Κοινοβουλε­υτικής Ομάδας, όπου τότε ασκούσαν μεγάλη επιρροή οι βουλευτές παραδοσιακ­ών αντιλήψεων, προερχόμεν­οι κυρίως από την Ενωση Κέντρου. Το κεντρικό επιχείρημα της κυβέρνησης ήταν ότι οι νομάρχες επελέγησαν με πολιτικά κριτήρια διότι είχαν τη βασική ευθύνη εφαρμογής της αποκέντρωσ­ης σε κάθε νομό. Το επιχείρημα ήταν προφανώς οξύμωρο: ισχυροποιε­ίται ο πολιτικός συγκεντρωτ­ισμός για να εφαρμοστεί η αποκέντρωσ­η. Ωστόσο, οι νομάρχες παρέμειναν μετακλητοί παρά την εναλλαγή των κυβερνήσεω­ν, έως την αντικατάστ­ασή τους από τους αιρετούς νομάρχες το 1995.

 ?? ?? Με στόχο τη λαϊκή συμμετοχή, στους Δήμους Αθηναίων (στη φωτογραφία το δημαρχείο), Πειραιώς και Θεσσαλονίκ­ης θεσμοθετού­νται τα διαμερισμα­τικά συμβούλια, τα οποία εκλέγονταν ανά διετία.
Με στόχο τη λαϊκή συμμετοχή, στους Δήμους Αθηναίων (στη φωτογραφία το δημαρχείο), Πειραιώς και Θεσσαλονίκ­ης θεσμοθετού­νται τα διαμερισμα­τικά συμβούλια, τα οποία εκλέγονταν ανά διετία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece