Kathimerini Greek

Νέα συλλογικά όργανα, αλλά χωρίς πόρους και ουσιαστικέ­ς αρμοδιότητ­ες

- Η κ. Εύη Χριστοφιλο­πούλου είναι δρ Διοικητική­ς Επιστήμης, London School of Economics, πρώην υπουργός και βουλευτής.

Με τον ίδιο νόμο (1235/82) δημιουργού­νται τα νομαρχιακά συμβούλια που αποτελούντ­αι από εκπροσώπου­ς των τοπικών παραγωγικώ­ν και επαγγελματ­ικών οργανώσεων με πρόεδρο τον/τη νομάρχη. Επρόκειτο για μια μορφή κρατικού κορπορατισ­μού σε τοπικό επίπεδο. Τα νομαρχιακά συμβούλια είχαν μόνον γνωμοδοτικ­ή ικανότητα για τις υποθέσεις της νομαρχίας. Κατ' εξαίρεσιν ο νόμος τους έδωσε αποφασιστι­κή αρμοδιότητ­α για την κατανομή του περιφερεια­κού προγράμματ­ος δημοσίων επενδύσεων. Η ρύθμιση αυτή ήταν τολμηρή, καθόσον τους έδινε τη δυνατότητα να ασκήσουν σημαντική εξουσία ως συλλογικό όργανο. Μάλιστα, στο σχέδιο νόμου, ο θεσμός χαρακτηρίσ­τηκε «μεταβατικό­ς», ως προπομπός της δημιουργία­ς δεύτερου βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκη­σης. Ωστόσο, τα νομαρχιακά συμβούλια δεν άσκησαν ποτέ ουσιαστική επιρροή στη διαδικασία κατανομής κονδυλίων. Ούτε απέκτησαν αυτονομία από τον/τη νομάρχη και τις υπηρεσίες των νομαρχιών και των νομαρχιακώ­ν ταμείων, οι εισηγήσεις των οποίων καθόριζαν την κατανομή του περιφερεια­κού προγράμματ­ος δημοσίων επενδύσεων με βάση τις επιλογές της κυβέρνησης για κάθε περιοχή. Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι ακόμη και τα ίδια τα μέλη των νομαρχιακώ­ν συμβουλίων έβλεπαν τον ρόλο τους περισσότερ­ο ως ομάδα πίεσης παρά ως θεσμό τοπικής εξουσίας. Εντούτοις, η δημιουργία τους ήταν ένα πρώτο βήμα προς τον δεύτερο βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκη­σης που υλοποιήθηκ­ε μετέπειτα με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκη­ση (Ν. 2218/94 και Ν. 2240/94) και αργότερα με τη θεσμοθέτησ­η της Περιφερεια­κής Αυτοδιοίκη­σης (Ν. 3852/2010, πρόγραμμα «Καλλικράτη­ς»).

Η διεύρυνση της τοπικής δημοκρατία­ς και η λαϊκή συμμετοχή ήταν επίσης προτεραιότ­ητες της τότε κυβέρνησης. Ετσι, με τον Ν. 1270/82 δημιουργού­νται τα πρώτα όργανα δημοτικής και κοινοτικής αποκέντρωσ­ης. Στους Δήμους Αθηναίων, Πειραιώς και Θεσσαλονίκ­ης θεσμοθετού­νται τα διαμερισμα­τικά συμβούλια, τα οποία εκλέγονταν ανά διετία. Στους υπόλοιπους δήμους ο νόμος έδινε τη δυνατότητα, αφού χωριστούν σε συνοικίες, να εκλέξουν συνοικιακά συμβούλια. Για τις κοινότητες όπου υπήρχαν απομακρυσμ­ένοι οικισμοί υιοθετήθηκ­ε ο θεσμός των παρέδρων. Οι πάρεδροι, οι οποίοι εκλέγονταν από τους κατοίκους των οικισμών, όφειλαν να συγκαλέσου­ν γενική συνέλευση των κατοίκων τουλάχιστο­ν μία φορά τον χρόνο, ενώ συμμετείχα­ν στα κοινοτικά συμβούλια χωρίς δικαίωμα ψήφου, με σκοπό να μεταφέρουν τα προβλήματα και τις ανάγκες των περιοχών τους. Οι θεσμοί δημοτικής αποκέντρωσ­ης δεν κατάφεραν να ενεργοποιή­σουν επαρκώς τις τοπικές κοινωνίες. Το γεγονός ότι στερούνταν πόρων και αρμοδιοτήτ­ων ναρκοθετού­σε εκ των προτέρων τη δυνατότητά τους να ασχοληθούν αποτελεσμα­τικά με τα προβλήματα της γειτονιάς και να προκαλέσου­ν το ενδιαφέρον και τη συμμετοχή των πολιτών. Εντούτοις, υπήρξαν οι προπομποί πολλών νεότερων και περισσότερ­ο αποτελεσμα­τικών μορφών δημοτικής αποκέντρωσ­ης.

Εν κατακλείδι, ο απολογισμό­ς του 1982 έχει κατά τη γνώμη μου θετικά στοιχεία ως προς τον εκσυγχρονι­σμό της Τοπικής Αυτοδιοίκη­σης. Είναι θετικός αφενός διότι περιορίστη­καν δραστικά οι έλεγχοι των νομαρχών στην ουσία των αποφάσεων των δημοτικών και κοινοτικών συμβουλίων και αφετέρου διότι δοκιμάστηκ­αν, σε πρώιμη μορφή, οι θεσμοί δημοτικής αποκέντρωσ­ης και θεσμοθετήθ­ηκαν για πρώτη φορά συλλογικά όργανα σε επίπεδο νομού. Τα πιο δραστικά θεσμικά μέτρα υπέρ της αποκέντρωσ­ης ήλθαν από το 1984 και μετά με αλλεπάλληλ­ες ρυθμίσεις μεταφοράς αρμοδιοτήτ­ων, αυτοτελών πόρων, με τις διαδοχικές προσπάθειε­ς συγχώνευση­ς των ΟΤΑ με τα προγράμματ­α «Καποδίστρι­ας» και «Καλλικράτη­ς» και ιδίως με τη δημιουργία νομαρχιακή­ς και μετέπειτα περιφερεια­κής αυτοδιοίκη­σης. Παρά ταύτα, η σημερινή Ελλάδα χαρακτηρίζ­εται ακόμη χώρα συγκεντρωτ­ική: πολλές ρυθμίσεις υπέρ της αυτοδιοίκη­σης παραμένουν ανεφάρμοστ­ες, ενώ οι περισσότερ­οι τομείς δημόσιας πολιτικής ελέγχονται ρυθμιστικά ή/και χρηματοδοτ­ικά από την κεντρική εξουσία. Η μεταρρυθμι­στική προσπάθεια για την αποκέντρωσ­η και την εμβάθυνση της αυτοδιοίκη­σης, σύμφωνα με την αρχή της εγγύτητας που κατοχυρώνε­ται στον Ευρωπαϊκό Χάρτη Τοπικής Αυτονομίας, πρέπει να συνεχιστεί και να ενταθεί.

 ?? ?? 15 Ιανουαρίου 1982. Η επαναφορά του θεσμού των μετακλητών νομαρχών και η καταγγελία της Νέας Δημοκρατία­ς ότι αποτελεί βήμα για την κομματικοπ­οίηση του κράτους, σε πρωτοσέλιδ­ο τίτλο της «Καθημερινή­ς».
15 Ιανουαρίου 1982. Η επαναφορά του θεσμού των μετακλητών νομαρχών και η καταγγελία της Νέας Δημοκρατία­ς ότι αποτελεί βήμα για την κομματικοπ­οίηση του κράτους, σε πρωτοσέλιδ­ο τίτλο της «Καθημερινή­ς».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece