Kathimerini Greek

Το άστρο της Κλάρα Μπόου αναβοσβήνε­ι και πάλι

-

Παλιά δόξα του σινεμά, η Κλάρα Μπόου αναδύθηκε αναπάντεχα στην προθήκη της επικαιρότη­τας μετά την αναγγελία ενός νέου τραγουδιού της Τέιλορ Σουίφτ. Το τραγούδι λέγεται «Κλάρα Μπόου» και οι χιλιάδες νέοι θαυμαστές της Τέιλορ Σουίφτ ανά τον κόσμο αναρωτήθηκ­αν πιθανότατα ποια μπορεί να είναι η Κλάρα Μπόου. Βέβαια, ακόμη και αρκετοί παλαιότερο­ι έχουν ξεχάσει τη λάμψη αυτής της σταρ, που τη δεκαετία του 1920 ήταν ένα από τα πρώτα ονόματα του Χόλιγουντ.

Μας έκανε αυτό το δώρο η Τέιλορ Σουίφτ και ανεξάρτητα από τι θα λέει το νέο τραγούδι της, έκανε αυτό το άλμα προς την ιστορία του σινεμά και των μεγάλων αστέρων της οθόνης, τόσο μεγάλων που η δική μας εποχή δεν μπορεί να διανοηθεί τη λάμψη τους. Ειδικά η Κλάρα Μπόου ήταν ίνδαλμα. Δύσκολο να το φανταστεί κανείς σήμερα, γιατί η Μπόου δεν ήταν κινηματογρ­αφική καλλονή όσο άλλες σταρ του 1925, αλλά ήταν μια θαυμαστή κατασκευή του σταρ σίστεμ της εποχής. Ωστόσο, ας μην την αδικούμε... Μπορεί κανείς να δει τις βωβές ταινίες της και να διαπιστώσε­ι ότι εκείνο το νέο, τότε, πρόσωπο του Χόλιγουντ είχε κάτι εντελώς δικό του, κάτι εξαιρετικά χαριτωμένο και ελκυστικό. Η Κλάρα Μπόου ενσάρκωνε το μοντέρνο κορίτσι, που ήταν τόσο λαϊκό ίνδαλμα όσο και άπιαστο όνειρο. Αυτό που ονόμασε η ποπ κουλτούρα «σεξ απίλ», η δεκαετία του '20 το ονόμασε «It», αυτό το κάτι, το «νακ» που έλεγαν αργότερα. «It» ήταν η μεγάλη κινηματογρ­αφική επιτυχία της Κλάρα Μπόου, ταινία του 1927, όπου έλαμψε σαν το κορίτσι της διπλανής πόρτας που έστελνε κύματα ερωτισμού. Η Κλάρα Μπόου, με τα κοντά μαλλιά, τα κλος καπέλα, τις κοντές φούστες, όπως όλες οι «φλάπερ» του 1925-1928, είχε τα χείλια καρδιά, τα ζωγραφισμέ­να σαν κλωστή φρύδια και τη σωστή κουκλίστικ­η αναλογία.

Εκανε το μεγάλο «μπαμ», αυτή, ένα λαϊκό κορίτσι γεννημένο λίγο μετά το 1900, που στη ζωή του όμως δεν έμελε να ευτυχήσει. Με πολλά ψυχολογικά θέματα, με ροπή στο αλκοόλ, με την αγωνία να σταθεί ο πραγματικό­ς εαυτός της δίπλα στην κατασκευασ­μένη εικόνα της, αποσύρθηκε από την ενεργό δράση τη δεκαετία του 1930, όταν είχε ήδη γυρίσει μερικές ομιλούσες ταινίες με μέτρια επιτυχία. Πέθανε το 1965 σε ηλικία μόλις 60 ετών, ξεχασμένη και απομονωμέν­η, όταν ο κόσμος είχε αλλάξει εντελώς και οι σταρ του βωβού ήταν μονάχα νοσταλγικό θέμα για αφιερώματα στα περιοδικά.

 ?? ?? Η Κλάρα Μπόου ήταν ένα κινηματογρ­αφικό φαινόμενο της δεκαετίας του 1920.
Η Κλάρα Μπόου ήταν ένα κινηματογρ­αφικό φαινόμενο της δεκαετίας του 1920.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece