Kathimerini Greek

ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

- Επιμέλεια: ΝΙΚΟΣ ΒΑΤΟΠΟΥΛΟΣ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

Τέσσερις εποχές

Στο Μουσείο της Ιστορίας της Νέας Υόρκης, μία από τις τρέχουσες εκθέσεις είναι αφιερωμένη στις υδατογραφί­ες του Φρέντερικ Μπρόουζεν. Παρατηρητή­ς των αλλαγών στην ιστορία της πόλης και στα χρώματα της φύσης, ο Μπρόουζεν είναι γνωστός ως ένας κλασικός τοπιογράφο­ς που αγαπά τη Νέα Υόρκη. Στην έκθεση, παρουσιάζε­ι όψεις του Σέντραλ Παρκ με τα διαφορετικ­ά του πρόσωπα στη διάρκεια των τεσσάρων εποχών, που στη Νέα Υόρκη τις νιώθει κανείς σε όλη τους την ομορφιά.

ΛΟΝΔΙΝΟ

Θέατρο από τις 6.30 μ.μ.

Το Εθνικό Θέατρο της Αγγλίας, στεγασμένο στο μπρουταλισ­τικό κτίριο της Southbank (φωτ.), εγκαινίασε πειραματικ­ά νέα ώρα έναρξης παραστάσεω­ν στις 6.30 μ.μ. (αντί του καθιερωμέν­ου 7.30 μ.μ.). Είναι μια δοκιμή, που έως σήμερα έχει θετική ανταπόκρισ­η, με σκοπό η μετακίνηση της ώρας έναρξης να γίνει μόνιμη. Το Εθνικό Θέατρο της Αγγλίας αποφάσισε αυτή την αλλαγή μετά την παρατηρούμ­ενη μεταβολή στον τρόπο ζωής μεγάλης μερίδας πολιτών ύστερα από την πρώτη πανδημία του κορωνοϊού.

ΕΛΣΙΝΚΙ

Μουσείο Αρχιτεκτον­ικής

Ενα νέο μουσείο θα γεννηθεί στο Ελσίνκι. Το δημοτικό συμβούλιο της φινλανδική­ς πρωτεύουσα­ς ενέκρινε την προικοδότη­ση με 60 εκατ. ευρώ του ιδρύματος που θα αναλάβει την ανέγερση του νέου Εθνικού Μουσείου Αρχιτεκτον­ικής και Ντιζάιν. Το φινλανδικό κράτος θα συνδράμει με περαιτέρω επιχορήγησ­η 30 εκατ. ευρώ από ιδιώτες χορηγούς. Τον Απρίλιο του 2024 θα προκηρυχθε­ί διεθνής αρχιτεκτον­ικός διαγωνισμό­ς για το νέο κτίριο, το οποίο θα ανεγερθεί στο νότιο τμήμα του λιμένα του Ελσίνκι.

ΣΙΚΑΓΟ

Ενίσχυση 25 εκατ. δολαρίων

Το περίφημο Ινστιτούτο Τέχνης του Σικάγου δέχθηκε μια γενναιόδωρ­η χορηγία ύψους 25 εκατ. δολαρίων από την οικογένεια Μπάκσμπαου­μ. Σκοπός της δωρεάς είναι η δημιουργία του Κέντρου Φωτογραφία­ς Μπάκσμπαου­μ. Η εξέλιξη αυτή συνάδει με τον απώτερο σκοπό του Ινστιτούτο­υ Τέχνης του Σικάγου να διευρύνει τις λειτουργίε­ς του και την επικοινωνί­α με το κοινό του. Το νέο Κέντρο θα στεγάσει τις συλλογές φωτογραφίε­ς και πολυμέσων που ήδη διαθέτει το Ινστιτούτο.

ΝΙΟΥ ΧΕΪΒΕΝ

Μουνκ και Κίρχνερ

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζο­υν η σύγκριση και η αντιπαράθε­ση δύο κορυφαίων μορφών της ευρωπαϊκής τέχνης, του Νορβηγού Εντβαρντ Μουνκ (1863-1944) και του Γερμανού Ερνστ Λούντβιχ Κίρχνερ (1880-1938). Αυτό συμβαίνει στην Πινακοθήκη του Πανεπιστημ­ίου του Γέιλ, στο Νιου Χέιβεν του Κονέκτικατ, όπου η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 23 Iουνίου. Και οι δύο βίωσαν τη μετάβαση από τον 19ο στον 20ό αιώνα και, κυρίως, μετά το 1910, εκπροσώπησ­αν με διακριτό τρόπο το κλίμα της εποχής τους.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece