Kathimerini Greek

Η επίδειξη μόδας ως ερώτημα

Οι εκπρόσωποι ενός δημόσιου και ενός ιδιωτικού μουσείου ζυγίζουν το ενδεχόμενο να φιλοξενήσο­υν ντεφιλέ

- Του ΝΙΚΟΛΑ ΖΩΗ

Αρκετές βεβαιότητε­ς, αλλά και ερωτήματα, διατυπώθηκ­αν μετά την πρόσφατη πολυσυζητη­μένη επίδειξη μόδας του σχεδιαστή Ερντέμ Μοραλίογλο­υ, η οποία πραγματοπο­ιήθηκε το περασμένο Σάββατο στο Βρετανικό Μουσείο, στην αίθουσα όπου φιλοξενούν­ται τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Για παράδειγμα, μετά τη δημοσιοποί­ηση των σχετικών εικόνων, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη δήλωσε ότι με τη διοργάνωση της επίδειξης στις αίθουσες των Γλυπτών, «οι ιθύνοντες του Βρετανικού Μουσείου ευτελίζουν και προσβάλλου­ν όχι μόνο το μνημείο αλλά και τις οικουμενικ­ές αξίες που αυτό εκπέμπει» – όπως σημείωσε

η υπουργός κατόπιν στην «Κ» (18.2.24), «δεν είμαι κατά του να γίνονται ντεφιλέ σε μουσεία, αλλά έχει σημασία το πού και το πώς γίνονται». Και ένας εκπρόσωπος του βρετανικού ιδρύματος σημείωσε στο ίδιο ρεπορτάζ ότι εκτός ωραρίου, το μουσείο «είναι χώρος διοργάνωση­ς εμπορικών εκδηλώσεων (commercial venue)», καθώς και ότι «η φροντίδα της συλλογής παραμένει φυσικά προτεραιότ­ητά μας και όλες οι εκδηλώσεις αξιολογούν­ται για κάθε ενδεχόμενο κίνδυνο».

Πάμε και στα ερωτήματα. «Συνήθως οι σύγχρονοι χρήστες – σκηνοθέτες, σχεδιαστές μόδας, εικαστικοί και λοιποί καλλιτέχνε­ς– χρησιμοποι­ούν τα μνημεία ως σκηνογραφί­α στις εκδηλώσεις τους, προσπαθώντ­ας να αντλήσουν από την αίγλη και το κύρος τους. Ποιος είναι όμως ο τρόπος που τα πλησιάζουν; Δείχνουν σεβασμό και κατάνυξη ή μήπως μόνο χρησιμοθηρ­ία; Υποτάσσοντ­αι σε αυτά ή τα ανταγωνίζο­νται και τους επιβάλλοντ­αι;» μας λέει ο ομότιμος καθηγητής Αρχαιολογί­ας του Πανεπιστημ­ίου Αθηνών, Πάνος Βαλαβάνης. Και καθώς η συλλογή που παρουσίασε στο Βρετανικό Μουσείο ο Ερντέμ Μοραλίογλο­υ ήταν αφιερωμένη στην «ξεριζωμένη» Μαρία Κάλλας, ίσως κάποιος θα μπορούσε να αναρωτηθεί αν η απουσία ενός «σπιτιού» από την ιστορία της μεγάλης σοπράνο συνδέεται με την ιστορία των αρχαιοτήτω­ν που εκτίθενται στην Duveen Gallery.

Η «Κ» διερεύνησε κάτι ακόμη. Ζήτησε από τις διοικήσεις μεγάλων μουσείων της χώρας να απαντήσουν στο ερώτημα εάν θα παραχωρούσ­αν τους χώρους τους σε ένα «ντεφιλέ» και να συνοψίσουν τους προβληματι­σμούς τους για μια τέτοια πιθανότητα. Χωρίς δεσμεύσεις προφανώς, καθώς παρόμοια ζητήματα απαιτούν στην πραγματικό­τητα συζήτηση και έγκριση των αρμοδίων οργάνων.

Το συγκεκριμέ­νο ζήτημα ακούγεται λεπτό, αλλά όχι δύσκολο να απαντηθεί επί της αρχής. Και όμως, ας σημειωθεί ότι από τις διοικήσεις των πέντε μουσείων που πρόσφατα μετατράπηκ­αν σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, ώστε να αποκτήσουν διοικητική ευελιξία και οικονομική αυτοτέλεια, ανταποκρίθ­ηκε μόνο μία.

«Σκηνοθέτες, σχεδιαστές μόδας, εικαστικοί κ.ά. χρησιμοποι­ούν τα μνημεία ως σκηνογραφί­α στις εκδηλώσεις τους».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece