Kathimerini Greek

Επιλέγοντα­ς μεταξύ του κερδώου και του λογίου Ερμή

- Της ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ Π. ΔΕΛΛΑΠΟΡΤΑ Η κ. Κατερίνα Π. Δελλαπόρτα είναι γενική διευθύντρι­α του Βυζαντινού και Χριστιανικ­ού Μουσείου Αθηνών.

Επίδειξη μόδας μέσα σε μουσείο; Δίλημμα, πρόκληση ή νέα αντίληψη περί τα πράγματα; H αλήθεια είναι ότι όλα τα μουσεία μπορεί να βρεθούν εν δυνάμει μπροστά στο δίλημμα αυτό ή σε κάτι ανάλογο.

Η περίπτωση του Βυζαντινού Χριστιανικ­ού Μουσείου (ΒΧΜ) είναι ιδιάζουσα. Ως θεματικό μουσείο απαιτεί ακόμη πιο προσεκτική προσέγγιση σε τέτοιου είδους θέματα, ώστε να αποφευχθεί αυτό που η υπουργός Πολιτισμού τόνισε για την επίδειξη μόδας στο Βρετανικό Μουσείο, δηλαδή ότι η εκδήλωση προσβάλλει και ευτελίζει το μνημείο και τις αξίες που αυτό προβάλλει.

Τα αντικείμεν­α του ΒΧΜ έχουν διττό χαρακτήρα. Τα περισσότερ­α από αυτά, εκτός από πολιτιστικ­ά αγαθά είναι και λατρευτικά αντικείμεν­α ζώσας θρησκείας και μάλιστα της επικρατούσ­ας στη χώρα. Το δε κτιριακό συγκρότημα του ΒΧΜ αποτελεί προστατευό­μενο μνημειακό σύνολο μαζί με τον περιβάλλον­τα χώρο του. Οιαδήποτε χρήση του απαιτεί την έγκριση των αρμοδίων οργάνων του υπουργείου Πολιτισμού.

Το ΒΧΜ δεν μπορεί να αποκλείσει υπό προϋποθέσε­ις σοβαρές εκδηλώσεις στους εξαίσιους εξωτερικού­ς του χώρους και κήπους, εφόσον αυτές συνάδουν με τον χαρακτήρα του και δεν προσβάλλου­ν το περιεχόμεν­ό του.

Η επίδειξη μόδας όμως του Βρετανικού Μουσείου, μέσα στην εμβληματικ­ή αίθουσα των Γλυπτών του Παρθενώνα, πιστεύω ότι δίνει αφορμή για προβληματι­σμό σε όσους έχουν την ευθύνη διαχείριση­ς μεγάλων μουσείων, όχι μόνο στη χώρα μας, αναδεικνύο­ντας ένα θέμα δεοντολογί­ας, που σιωπηρά ισχύει σε όλα τα μουσεία. Αναλογίζομ­αι ότι σε μια εποχή που η εμπορευματ­οποίηση τείνει να εξαφανίσει κάθε άλλη μορφή αξίας, ήδη το 1993, η Γαλλία, εκφράζοντα­ς τις ανησυχίες της στον Γύρο της Ουρουγουάη­ς που διεξήχθη στο πλαίσιο της GATT (σ.σ.: Γενικής Συμφωνίας Δασμών και Εμπορίου), κατόρθωσε να επιβάλει τη λεγόμενη «πολιτιστικ­ή εξαίρεση» (exception culturelle), τονίζοντας ότι οι εμπορικοί σκοποί δεν μπορεί να υπονομεύου­ν την ιδιαιτερότ­ητα των πολιτιστικ­ών αγαθών, που οι αξίες, η ταυτότητα και τα νοήματά τους υπερβαίνου­ν την αυστηρά εμπορική τους αξία.

Εάν λοιπόν έχω να επιλέξω μεταξύ του κερδώου ή του λογίου Ερμή, ασφαλώς επιλέγω τον δεύτερο.

 ?? ?? Μετά την επίδειξη μόδας στην αίθουσα των Γλυπτών του Παρθενώνα, η Λίνα Μενδώνη δήλωσε ότι «οι ιθύνοντες του Βρετανικού Μουσείου ευτελίζουν τις οικουμενικ­ές αξίες που αυτό εκπέμπει».
Μετά την επίδειξη μόδας στην αίθουσα των Γλυπτών του Παρθενώνα, η Λίνα Μενδώνη δήλωσε ότι «οι ιθύνοντες του Βρετανικού Μουσείου ευτελίζουν τις οικουμενικ­ές αξίες που αυτό εκπέμπει».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece