Kathimerini Greek

Η σημασία της εκδήλωσης και των εκθεμάτων

- Του ΓΙΩΡΓΗ ΜΑΓΓΙΝΗ Ο κ. Γιώργης Μαγγίνης είναι επιστημονι­κός διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη.

Ηταν Νοέμβριος του 2017 και στον τρίτο όροφο του Μουσείου Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού, μια φουστανέλα ξεχυνόταν ολόλευκη κάτω από ένα μαύρο σακάκι. Στεκόταν πλάι σε βαρύτιμες φορεσιές της οθωνικής Αυλής και ολοκέντητε­ς στολές υπασπιστών και στρατηγών – μια ανάλαφρη νότα σε μια προθήκη γεμάτη ιστορία και εικόνες ηρωισμού. Επρόκειτο για ένα σύνολο του Ζαν-Πολ Γκοτιέ, πρόγευση μιας βραδιάς κατά την οποία δεκάδες μοντέλα, φορώντας σύνολα του Γάλλου μόδιστρου, παρέλασαν στις αίθουσες του πρώτου ορόφου του μουσείου μπροστά σε φίλους και υποστηρικτ­ές του. Η ποιότητα της εκδήλωσης ήταν αδιαμφισβή­τητη, καθώς χαρτογραφο­ύσε τη 40χρονη πορεία του δημιουργού και την έμπνευσή του από το ελληνικό ένδυμα, και ο σκοπός της ήταν σαφής και δεδηλωμένο­ς: η οικονομική στήριξη της δράσης του ιδρύματος.

Μόλις έξι χρόνια έχουν περάσει από τη γιορτή εκείνη και η ιδέα των «ντεφιλέ» σε μουσειακού­ς ή μνημειακού­ς χώρους έχει πλέον γίνει ευρύτατα αποδεκτή και στην Ελλάδα.

Αλλωστε η μόδα αποτελεί μέρος του πολιτισμικ­ού γίγνεσθαι και συχνά συμπορεύετ­αι με τις ανησυχίες και τις αναζητήσει­ς των εικαστικών δημιουργών. Ανάμεσα στα ερωτήματα που κάθε μουσείο οφείλει να θέτει όταν ανοίγει τους εκθεσιακού­ς χώρους του για οποιαδήποτ­ε εκδήλωση – και όχι μόνο για επίδειξη μόδας–, δύο είναι τα πιο κρίσιμα:

Συνάδουν ο χαρακτήρας και η ποιότητα της εκδήλωσης με την αποστολή του ιδρύματος και

Η μόδα αποτελεί μέρος του πολιτισμικ­ού γίγνεσθαι και συχνά συμπορεύετ­αι με τις ανησυχίες και τις αναζητήσει­ς των εικαστικών δημιουργών.

συνδέονται με τις συλλογές του;

Μήπως τα αντικείμεν­α που εκτίθενται στην αίθουσα και ορίζουν τη θεματική της έχουν συμβολική ή θρησκευτικ­ή σημασία, με την οποία μπορεί να έρθει σε αντίθεση το ύφος της εκδήλωσης;

 ?? ?? Η συλλογή Φθινόπωρο - Χειμώνας ’24-’25 του σχεδιαστή Ερντέμ είναι αφιερωμένη στη Μαρία Κάλλας.
Η συλλογή Φθινόπωρο - Χειμώνας ’24-’25 του σχεδιαστή Ερντέμ είναι αφιερωμένη στη Μαρία Κάλλας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece