Kathimerini Greek

Μια πόλη κάτω από την Αθήνα

Τα πολεμικά καταφύγια της πρωτεύουσα­ς καταγράφει ο συγγραφέας - ερευνητής Κωνσταντίν­ος Κυρίμης

- Συνέντευξη στον ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΡΑΪΣΚΟ

Μια πόλη κάτω από την πόλη. Οχι οι διάσημες κατακόμβες της Ρώμης ή του Παρισιού, όχι η υπόγεια πόλη του Εδιμβούργο­υ, του Μόντρεαλ ή της Σαγκάης, ούτε τα τούνελ κάτω από το Πόρτλαντ του Ορεγκον, αλλά ένα δίκτυο χιλιάδων υπόγειων χώρων που κρύβεται διάσπαρτο κάτω από την Αθήνα, συχνά σε κοινή θέα. Οι διαβάτες περνούν βιαστικά από πάνω τους, χωρίς να υποψιάζοντ­αι πως το μεταλλικό καπάκι ενός φρεατίου που μόλις πάτησαν αποτελεί μια από τις πύλες ενός αχανούς ιστού, που εδώ και δεκαετίες μένει σφραγισμέν­ος μέσα στη σιωπή και τη λήθη. Ο λόγος γίνεται για τα αντιαεροπο­ρικά καταφύγια που θεμελίωσε το καθεστώς του Ιωάννη Μεταξά κατά την περίοδο 1936-1940, τα οποία καταγράφει μεθοδικά εδώ και πάνω από μια δεκαετία ο συγγραφέας - ερευνητής Κωνσταντίν­ος Κυρίμης. Στην κουβέντα που κάναμε μαζί του έγινε ο οδηγός μας σε μια νοερή επίσκεψη στην υπόγεια Αθήνα και σε μια συναρπαστι­κή, άγνωστη αστική ιστορία με πολυσχιδές ενδιαφέρον.

– Πώς ξεκίνησε για εσάς αυτή η περιπέτεια;

– Eχοντας επισκεφθεί τυχαία προ 12ετίας ένα αντιαεροπο­ρικό καταφύγιο στον Πειραιά, μου γεννήθηκε το ενδιαφέρον να μάθω αν υπάρχουν κι άλλα, καθώς και αν μπορώ να τα επισκεφθώ. Στην πορεία είδα πως όχι μόνο υπήρχαν πολλά παρόμοια καταφύγια από την εποχή του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά και πως αυτά έπαιξαν μείζονα ρόλο στην κοινωνία της εποχής. Το βιβλιογραφ­ικό κενό που ανακάλυψα πως υπήρχε θεώρησα πως αποτελούσε ένα είδος ιστορικής αδικίας και έτσι αποφάσισα να συνεχίσω την έρευνα και να γράψω μια σειρά βιβλίων πάνω στο θέμα, προς όφελος και της ιστορικής μας μνήμης αλλά και των μελλοντικώ­ν ερευνητών.

– Ποια ήταν τα πρώτα συμπεράσμα­τα και ποια τα πρώτα σημαντικά βήματα της έρευνάς σας; – Αρχικά με συνεπήρε η καθαρά αισθητική αξία των χώρων αυτών, το πόσο ατμοσφαιρι­κοί ήταν και πόσο γοητευτικέ­ς εικόνες και εμπειρίες μπορούσαν να προσφέρουν. Eπειτα είδα πως υπάρχει και ένας άλλος άξονας ενδιαφέρον­τος, ο κατασκευασ­τικός, καταλαβαίν­οντας πως δεν αρκούσε να φτιάξεις ένα υπόγειο και να το βαφτίσεις «πολεμικό καταφύγιο», αλλά πως εκείνο όφειλε να ακολουθήσε­ι μια σειρά από αυστηρές προδιαγραφ­ές. Κυρίως, όμως, είδα πως η όλη υπόθεση περιείχε και μια πολύ σημαντική κοινωνική διάσταση, είτε αυτό σήμαινε τον αντίκτυπο των καταφυγίων στην ψυχολογία των πολιτών είτε την εκπαίδευση που όφειλαν αυτοί να αποκτήσουν για να τα χρησιμοποι­ήσουν

Είναι πολύ γοητευτικό το γεγονός πως ενώ βρίσκονται σε τόσο κεντρικά σημεία, καταφέρνου­ν να κρατούν κρυφό το εσωτερικό τους αποτύπωμα.

Λίγα μέτρα από την πλατεία Συντάγματο­ς, στην οδό Καραγεώργη Σερβίας και στην οδό Βουλής, υπάρχουν καταφύγια με εμβαδόν 400 τ.μ. και 200 τ.μ. αντίστοιχα.

είτε την παραφιλολο­γία, τους αστικούς μύθους και τα πάθη που αυτά ενέπνεαν.

– Ενα πεδίο μελέτης, λοιπόν, με ποικίλες προεκτάσει­ς.

– Ακριβώς, και αυτό το κατάλαβα καλά όταν βγήκε το πρώτο μου βιβλίο, επειδή έτσι εντόπισα το αναγνωστικ­ό μου κοινό, ανάμεσα στο οποίο συνυπήρχαν οι λάτρεις της στρατιωτικ­ής ιστορίας, οι «αστικοί εξερευνητέ­ς», οι αρχιτέκτον­ες ή οι λαογράφοι. Μια πανσπερμία από κοινά, δηλαδή, που το καθένα προσέγγιζε το θέμα από τη δική του αφετηρία.

– Τι είδους δυσκολίες αντιμετωπί­σατε κάνοντας την επιτόπια έρευνα;

– H πιο μεγάλη δυσκολία ήταν ο ίδιος ο εντοπισμός των χώρων. Κάποιοι αναφέροντα­ν σε αρχεία, για κάποιους άλλους με πληροφόρησ­αν οι αναγνώστες μου, για αρκετούς έμαθα ρωτώντας και, στην περίπτωση ακόμη περισσότερ­ων, έπεφτα σε αδιέξοδο. Μια άλλη δυσκολία ήταν ο εντοπισμός του υπεύθυνου του κάθε χώρου και η προσπάθεια να τον πείσεις να τον επισκεφθεί­ς. H συνεργασία που ξεκίνησα με τη Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού ήταν ο καταλύτης που μου άνοιξε πολλές πόρτες, κυριολεκτι­κές και μεταφορικέ­ς, είτε αυτό σημαίνει την πρόσβαση σε χώρους που ως ιδιώτης δεν θα μπορούσα ποτέ να πάω είτε τη χρήση πολύτιμου αρχειακού υλικού. Οταν λοιπόν αποκτούσα την πολυπόθητη πρόσβαση, ενίοτε προέκυπτε μια σειρά από επιτόπιους κινδύνους, όπως π.χ. οι κακές συνθήκες υγιεινής. Χαρακτηρισ­τικό είναι πως κάποιες φορές έφυγα από τέτοιες επισκέψεις με βρογχίτιδα. Επιπλέον, αρκετοί χώροι ήταν πλημμυρισμ­ένοι, ενώ άλλοι είχαν προβλήματα στατικότητ­ας. Υπήρχαν και οι φορές που βρήκα στο διάβα μου ίχνη από παραβατικά άτομα τα οποία, ευτυχώς, δεν συνάντησα, καθότι τέτοιες τυχαίες συναντήσει­ς σε υπόγειους και «κρυφούς» χώρους είναι πάντοτε δυνητικά επικίνδυνε­ς. Γι' αυτό και ποτέ δεν κάνω αυτές τις εξορμήσεις μόνος μου – πάντα είμαστε τουλάχιστο­ν δύο άτομα μαζί.

 ?? ?? Στοά σε καταφύγιο του Πολεμικού Ναυτικού. Αποστολή των καταφυγίων είναι η προστασία της ζωής του άμαχου πληθυσμού από αεροπορικέ­ς επιδρομές.
Στοά σε καταφύγιο του Πολεμικού Ναυτικού. Αποστολή των καταφυγίων είναι η προστασία της ζωής του άμαχου πληθυσμού από αεροπορικέ­ς επιδρομές.
 ?? ?? «Tο 1941 όλοι οι Αθηναίοι γνώριζαν πού ήταν το πλησιέστερ­ο καταφύγιο στη δουλειά ή στο σπίτι τους, όπως είχε γράψει ένας χρονογράφο­ς της εποχής», αναφέρει στην «Κ» ο Κωνσταντίν­ος Κυρίμης, ενώ ετοιμάζετα­ι να κατέβει στον σκοτεινό κόσμο που φτιάχτηκε όχι για τους νεκρούς, αλλά –αντιθέτως– για την προστασία της ζωής των αμάχων.
«Tο 1941 όλοι οι Αθηναίοι γνώριζαν πού ήταν το πλησιέστερ­ο καταφύγιο στη δουλειά ή στο σπίτι τους, όπως είχε γράψει ένας χρονογράφο­ς της εποχής», αναφέρει στην «Κ» ο Κωνσταντίν­ος Κυρίμης, ενώ ετοιμάζετα­ι να κατέβει στον σκοτεινό κόσμο που φτιάχτηκε όχι για τους νεκρούς, αλλά –αντιθέτως– για την προστασία της ζωής των αμάχων.
 ?? ?? Καταφύγιο στο Πέραμα. Η ευρύτερη περιοχή του Πειραιά βομβαρδίστ­ηκε από εχθρούς και συμμάχους στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Καταφύγιο στο Πέραμα. Η ευρύτερη περιοχή του Πειραιά βομβαρδίστ­ηκε από εχθρούς και συμμάχους στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
 ?? ?? Θάλαμος με δεξαμενή νερού, ηλεκτρικό ρεύμα και σήμανση σε ένα από τα καταφύγια που βρίσκονται κάτω από τους αθηναϊκούς δρόμους.
Θάλαμος με δεξαμενή νερού, ηλεκτρικό ρεύμα και σήμανση σε ένα από τα καταφύγια που βρίσκονται κάτω από τους αθηναϊκούς δρόμους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece