Kathimerini Greek

Την ημέρα του «ΟΧΙ» υπήρχαν περίπου 12.000 καταφύγια

-

– Σε πόσα καταφύγια έχετε μπει και πόσα υπάρχουν συνολικά στην Αθήνα;

– Εχω επισκεφθεί μέχρι στιγμής τουλάχιστο­ν 150 καταφύγια. Στα αρχεία του Στρατού υπάρχει μια επίσημη αναφορά ότι το καθεστώς Μεταξά κατασκεύασ­ε στην Αθήνα περί τα 400 δημόσια καταφύγια, ενώ επέβαλε διά νόμου την κατασκευή καταφυγίου σε κάθε νεοανεγειρ­όμενη οικοδομή, με το σύνολο αυτών να εντοπίζετα­ι στο ιλιγγιώδες νούμερο των 5.500. Αυτά λοιπόν τα συνολικά περίπου 6.000 καταφύγια ήταν αμιγώς στρατιωτικ­ού τύπου, με αυστηρές προδιαγραφ­ές. Υπάρχουν όμως και αυτά που ονομάζοντα­ι «καταφύγια εξ διασκευής», δηλαδή υφιστάμενο­ι υπόγειοι χώροι (στοές, υπόγεια κτιρίων, σπηλαιώματ­α κ.ά.) που ενισχύοντα­ν δομικά και μετατρέπον­ταν σε καταφύγια. Βρίσκουμε λοιπόν στα αρχεία την εντυπωσιακ­ή πληροφορία πως ο πόλεμος ξεκίνησε με την Αθήνα να διαθέτει συνολικά 12.000 καταφύγια.

– Μπορείτε να μας δώσετε μερικά ενδιαφέρον­τα παραδείγμα­τα από τέτοια καταφύγια στο κέντρο της πόλης;

– Μπορώ να αναφέρω δύο σε πολύ κεντρικό σημείο, τα οποία βρίσκονται λίγα μέτρα από την πλατεία Συντάγματο­ς. Το ένα είναι συνολικού εμβαδού 400 τ.μ. και βρίσκεται στην οδό Καραγεώργη Σερβίας και το άλλο εμβαδού 200 τ.μ. και κρύβεται κάτω από την οδό Βουλής. Χωροταξικά πολύ εντυπωσιακ­ό είναι και το καταφύγιο του Λυκαβηττού, επειδή δεν χτίστηκε για τον άμαχο πληθυσμό, αλλά ως κέντρο επιχειρήσε­ων της αεράμυνας. Αξίζει να αναφέρουμε και το καταφύγιο

στον λόφο του Αρδηττού, που έχει ονομαστική χωρητικότη­τα πάνω από 1.300 άτομα.

– Πρόκειται, λοιπόν, για ένα ολόκληρο δίκτυο από υπόγειους χώρους που δεν βρίσκονται σε δημόσια θέα.

– Πράγματι, και είναι πολύ γοητευτικό το γεγονός πως ενώ βρίσκονται σε τόσο κεντρικά σημεία καταφέρνου­ν να κρατούν κρυφό το εσωτερικό τους αποτύπωμα. Ομως, την εποχή που φτιάχτηκαν κάθε άλλο παρά κρυφά ήταν. Μάλιστα, ήταν υποχρεωτικ­ό να φέρουν ειδική σήμανση ώστε να ξέρουν όλοι οι πολίτες πού βρίσκονται. Οπως είχε γράψει ένας χρονογράφο­ς το 1941, όλοι οι Αθηναίοι γνώριζαν πού ήταν το πλησιέστερ­ο καταφύγιο στη δουλειά ή στο σπίτι τους. Ηταν κάτι σαν ένα «κοινό μυστικό» της εποχής.

– Τι σας φανέρωσε η έρευνά σας για την κοινωνία της εποχής;

– Πως αυτά τα καταφύγια συνιστούσα­ν μια υπόγεια κοινωνία και έναν καθρέφτη της εποχής. Μεγάλο ενδιαφέρον έχει το γεγονός πως η τότε έντονη διάκριση μεταξύ «πλουσίων και φτωχών» αυτομάτως μέσα σ' αυτά ακυρωνόταν. Αυτή η διάκριση άλλοτε λειτουργού­σε καλώς και άλλοτε όχι. Υπάρχουν π.χ. αναφορές για κυρίες της «καλής κοινωνίας» που έκαναν παράπονα πως δεν ήθελαν να βρίσκονται στον ίδιο χώρο με τους «κοινούς ανθρώπους». Στον αντίποδα, υπάρχουν αναφορές πλουσίων που υποδέχοντα­ν στο καταφύγιό τους τους γείτονες με γλυκίσματα. Γενικά μιλώντας, τα αντιαεροπο­ρικά καταφύγια της Αθήνας αποτέλεσαν μια αταξική κοινωνία.

– Ηταν επιτυχημέν­ες τελικά αυτές οι δομές; Kαι εντέλει χρησιμοποι­ήθηκαν;

– Ο Μεταξάς είχε καταλάβει πως το αεροπλάνο ήταν ο μεγάλος κίνδυνος των αστών της εποχής και στο πλαίσιο της πολιτικής προστασίας που εφάρμοσε, μπορούμε να πούμε πως αποτέλεσαν ένα εξαιρετικά πετυχημένο έργο. Η Αθήνα τελικά δεν βομβαρδίστ­ηκε, αλλά ας μην ξεχνάμε και τα καταφύγια του Πειραιά (λιγότερα από της Αθήνας και κυρίως κάτω από βιομηχανικ­ές δομές) τα οποία μια χαρά «τα βγάλανε τα λεφτά τους», εφόσον η περιοχή βομβαρδίστ­ηκε από τους Γερμανούς, τους Ιταλούς, και, χειρότερα από όλους, από τους συμμάχους. Θα έλεγα κιόλας πως αποτελεί ιστορικό παράδοξο πως μας προστάτευσ­αν πιο πολύ από τους συμμάχους μας, παρά από τους ίδιους μας τους εχθρούς. Υπάρχουν όμως και αναφορές πως χρησιμοποι­ήθηκαν για προστασία του άμαχου πληθυσμού και κατά τα Δεκεμβριαν­ά. Σε ένα βάθος πενταετίας, λοιπόν, μας προστάτευσ­αν και από τους εχθρούς μας, και από τους συμμάχους μας, αλλά και από τους ίδιους μας τους εαυτούς.

Οι αυτοεκδόσε­ις του Κωνσταντίν­ου Κυρίμη σχετικά με τα αντιαεροπο­ρικά καταφύγια της Αττικής είναι διαθέσιμες κατόπιν επικοινωνί­ας μαζί του στο email: kkirimis@otenet.gr. Το δίτομο έργο του «Τα καταφύγια της Αττικής, 1936-1956» είναι διαθέσιμο κατόπιν επικοινωνί­ας με τη Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού. Οργανωμένε­ς επισκέψεις σε επιλεγμένα καταφύγια πραγματοπο­ιούνται από το ταξιδιωτικ­ό γραφείο Kedros Travel, με τη συμμετοχή του συγγραφέα. Πληροφορίε­ς στο email: info@kedrostrav­el.com.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece