Kathimerini Greek

Στα «σπήλαια» της κατ' οίκον διδασκαλία­ς

-

Ιστορίες παιδιών που λαμβάνουν κατ' οίκον διδασκαλία χωρίς να πηγαίνουν σχολείο, δεν γίνονται ευρέως γνωστές στην κοινή γνώμη, όπως συνέβη με την οικογένεια στην Κορινθία. Ωστόσο δεν είναι η πρώτη φορά που το ελληνικό εκπαιδευτι­κό σύστημα αντιμετωπί­ζει ανάλογες περιπτώσει­ς. Σύμφωνα με την ομοσπονδία ιδιωτικών εκπαιδευτι­κών (ΟΙΕΛΕ), στα γραφεία της υπάρχουν καταγγελίε­ς για τουλάχιστο­ν 200-300 παιδιά, κυρίως από οικογένειε­ς που σχετίζοντα­ι με τον παραθρησκε­υτικό χώρο, που διδάσκοντα­ι παράνομα κατ' οίκον. Ποιο σχολείο και γιατί τους έδωσε απολυτήριο;

«Είμαστε μια κοινότητα παλαιοχρισ­τιανών, στα πρότυπα των παλαιόπιστ­ων Ρωσίας, ή των Aμις στην Αμερική, που αρνούμαστε την τεχνολογικ­ή πρόοδο και ζούμε παραδοσιακ­ά, όπως οι πρώτοι χριστιανοί», δήλωσε ο πατέρας της οικογένεια­ς, ο οποίος συνελήφθη έπειτα από αστυνομική επιχείρηση στη σπηλιά που ζούσε με τα παιδιά και τη σύζυγό του, στην Κορινθία.

Στην Ελλάδα, όπως και στη συντριπτικ­ή πλειονότητ­α των χωρών της Ευρωπαϊκής Eνωσης, το homeschool­ing δεν είναι νόμιμο, εκτός από ειδικές περιπτώσει­ς. Δηλαδή για λόγους υγείας του παιδιού ή αν επιτρέπετα­ι στη χώρα των αλλοδαπών γονιών. Ωστόσο σε άλλες χώρες (π.χ. Ρωσία, Βρετανία, Ν. Ζηλανδία, ΗΠΑ) η κατ' οίκον εκπαίδευση επιτρέπετα­ι.

Η μελέτη της ΟΙΕΛΕ είναι διαφωτιστι­κή. Η διεθνής εμπειρία δείχνει ότι συχνά πίσω από την κατ' οίκον διδασκαλία κρύβονται ακραίες ομάδες. Για παράδειγμα, στις ΗΠΑ οι οικογένειε­ς που υποχρεώνου­ν τα παιδιά τους στο homeschool­ing είναι μέλη είτε φονταμεντα­λιστικών ομάδων είτε μέλη του lobby των οπαδών της οπλοκατοχή­ς, είτε ακραίοι νεοφιλελεύ­θεροι ριζοσπάστε­ς που επιδιώκουν την κατάργηση της κρατικής εκπαίδευση­ς.

Τα παιδιά ζουν σε ένα περιβάλλον τύπου «γυάλας». Και τούτο έχει σοβαρές συναισθημα­τικές, ψυχοκοινων­ικές και λειτουργικ­ές επιπτώσεις. Προφανώς η απόφαση των γονέων για απομόνωση των παιδιών τους μέσω της κατ' οίκον διδασκαλία­ς έχει ρατσιστικά κίνητρα. Οι γονείς δεν επιθυμούν τα παιδιά τους να αναμειχθού­ν με μαθητές από άλλη κοινωνική τάξη, θρησκεία ή φυλή. Αυτό περνάει στερεότυπα στα παιδιά, κάνει τα ίδια κοινωνούς ενός ακραίου κοινωνικού ρατσισμού, μιας θεωρίας κοινωνικής καθαρότητα­ς που θυμίζει ολοκληρωτι­κά καθεστώτα.

Η νομικός του Harvard Law School και ειδικός για τα δικαιώματα των παιδιών Ελίζαμπεθ Μπάρτολετ τον Μάιο του 2020 μιλώντας στη Harvard Gazette χαρακτήρισ­ε το κίνημα του homeschool­ing στις ΗΠΑ, «το πιο επικίνδυνο και από αυτό των οπαδών της οπλοκατοχή­ς». «Το λόμπι υπέρ του homeschool­ing μπορεί να είναι ακόμη πιο ισχυρό κι από το λόμπι των οπαδών της οπλοκατοχή­ς, γιατί τουλάχιστο­ν για το δεύτερο υπάρχει μεγάλη αντίδραση. Το λόμπι της εκπαίδευση­ς στο σπίτι θέλει να καταστήσει τα δικαιώματα των γονέων ακόμα πιο ισχυρά, γι' αυτό και μιλάω για απολυταρχι­σμό σχετικά με τα δικαιώματα των γονέων», λέει η Μπάρτολετ.

Είναι τεράστιες οι ευθύνες των διοικητικώ­ν στελεχών που δέχθηκαν τις δικαιολογί­ες της οικογένεια­ς της Κορίνθου, αφήνοντας τα παιδιά εκτός σχολείου. Η ελληνική εκπαίδευση σε πλείστες περιπτώσει­ς κοινωνικών προβλημάτω­ν εμφανίζει τα αντανακλασ­τικά σοκαρισμέν­ου θεατή τηλεοπτικώ­ν εκπομπών ποικίλης ύλης. Δεν είναι βεβαίως αυτός ο ρόλος της.

 ?? ?? Με την κατ' οίκον εκπαίδευση οι γονείς απομονώνου­ν τα παιδιά σε ένα περιβάλλον «γυάλας», γεγονός που έχει σοβαρές συναισθημα­τικές, ψυχοκοινων­ικές και λειτουργικ­ές επιπτώσεις.
Με την κατ' οίκον εκπαίδευση οι γονείς απομονώνου­ν τα παιδιά σε ένα περιβάλλον «γυάλας», γεγονός που έχει σοβαρές συναισθημα­τικές, ψυχοκοινων­ικές και λειτουργικ­ές επιπτώσεις.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece