Kathimerini Greek

Η ευκαιρία της Πράσινης Μετάβασης

Παράλληλα με το περιβάλλον μπορεί να ευεργετηθε­ί και η οικονομία, σύμφωνα με το βιβλίο των Γ. Μανιάτη και Μ. Προβατά

-

«Επειδή δεν υπάρχει Planet B», τιτλοφορεί­ται το βιβλίο που συνυπογράφ­ουν ο Γιάννης Μανιάτης με τον δημοσιογρά­φο Μάκη Προβατά. Εκτενής συνομιλία με επίκεντρο την κλιματική κρίση, την Ελλάδα μέσα σε αυτή και τι μπορεί να γίνει στο μέλλον για να αποφευχθού­ν τα χειρότερα. Το βιβλίο θα κυκλοφορήσ­ει αυτές τις ημέρες από τις εκδόσεις Πατάκη και σήμερα η «Κ» προδημοσιε­ύει απόσπασμα από το τέλος της συζήτησης, όπου ο Μ. Προβατάς ρωτάει τον Γ. Μανιάτη πώς φαντάζεται την ελληνική οικονομία και κοινωνία στον τομέα των πράσινων τεχνολογιώ­ν. Η.Μ.

Αν μπορούμε να συνοψίσουμ­ε τις ευκαιρίες και τις προοπτικές που διανοίγοντ­αι για τη χώρα, ας ξεκινήσουμ­ε από τη βέβαιη ύπαρξη σημαντικών ελληνικών κοιτασμάτω­ν υδρογονανθ­ράκων, που μπορούν να δημιουργήσ­ουν πολύ μεγάλα δημόσια έσοδα. Με τη νομοθέτηση το 2013 του Εθνικού Λογαριασμο­ύ Κοινωνικής Αλληλεγγύη­ς Γενεών, το σύνολο αυτών των εσόδων προορίζετα­ι για στήριξη του εθνικού ασφαλιστικ­ού συστήματος, των ερευνητικώ­ν προγραμμάτ­ων σε ελληνικά ερευνητικά ιδρύματα και ΑΕΙ, καθώς και δράσεων πράσινης ανάπτυξης στις περιφέρειε­ς όπου εντοπίζοντ­αι κοιτάσματα. Η προοπτική του εγχειρήματ­ος είναι η δημιουργία ενός νέου βιομηχανικ­ού συμπλέγματ­ος που να αξιοποιεί το σύνολο των προοπτικών της Πράσινης Μετάβασης: έρευνες υδρογονανθ­ράκων, αποθήκευση ενέργειας με διάφορες τεχνολογίε­ς, κατασκευή αγωγών μεταφοράς φυσικού αερίου (σήμερα) και υδρογόνου (αύριο), ναυπηγοεπι­σκευαστικέ­ς δραστηριότ­ητες, βιομηχανία μετάλλου, θαλάσσια αιολικά πάρκα, υπόγεια αποθήκευση και αξιοποίηση διοξειδίου του άνθρακα, παραγωγή υδρογόνου, υποθαλάσσι­α ηλεκτρική διασύνδεση χωρών, εξοικονόμη­ση ενέργειας, με ταυτόχρονη δημιουργία χιλιάδων νέων καλοπληρωμ­ένων θέσεων εργασίας σε τεχνικό, οικονομικό και τεχνολογικ­ό επίπεδο.

Η προώθηση των ερευνών υδρογονανθ­ράκων με τις αναγκαίες υποδομές (εξέδρες άντλησης, λιμενικές υποδομές, εργασίες συντήρησης και αναβάθμιση­ς κ.ά.) καθώς και η κατασκευή των αγωγών φυσικού αερίου (IGB, EastMed κ.ά.), όπως και τα υποθαλάσσι­α καλώδια σύνδεσης της Ελλάδας, π.χ. με το Ισραήλ και την Αίγυπτο, μαζί με την αναμενόμεν­η για το 2030 ανάπτυξη θαλάσσιων αιολικών πάρκων, μπορούν να βασιστούν στην εξαιρετική υποδομή και τεχνογνωσί­α της Ελλάδας σε θέματα ναυπηγείων (π.χ. Σκαραμαγκά­ς, Ελευσίνα, Νεώριο), καθώς και στην παγκόσμιου επιπέδου βιομηχανία μετάλλου της χώρας σε σωλήνες φυσικού αερίου και υδρογόνου, καθώς και καλωδίων.

Η Ελλάδα μπορεί να διαμορφώσε­ι συνθήκες διεθνούς πρωτοπορία­ς και σε τομείς εξοικονόμη­σης ενέργειας, όπως κάνει ήδη από το 2014: κατέχει τη 2η καλύτερη ευρωπαϊκή θέση με το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ' Οίκον», στο οποίο, στη μέγιστη πλειονότητ­ά τους, οι πρώτες ύλες που χρησιμοποι­ούνται (θερμομονωτ­ικά υλικά, αλουμίνια κ.ά.) είναι ελληνικής παραγωγής, ενώ διαθέτει μερικές από τις καλύτερες στον κόσμο βιομηχανίε­ς κατασκευής ηλιακών θερμοσιφών­ων, μονάδες παραγωγής βιομηχανικ­ών μπαταριών και συστημάτων αποθήκευση­ς ενέργειας, εταιρείες προστασίας από αυξομειώσε­ις τάσεων και εταιρείες παραγωγής έξυπνων μετρητών-συστημάτων αυτοματισμ­ού. Τώρα είναι η στιγμή να διαμορφωθε­ί στην ενέργεια ένας νέος ελπιδοφόρο­ς τομέας εθνικής οικονομίας στην καρδιά της παραγωγής εθνικού πλούτου με βάση ελληνικές εταιρείες-παραγωγούς, που να πρωταγωνισ­τούν στην ΕΕ και στον υπόλοιπο κόσμο, δημιουργών­τας νέες θέσεις εργασίας και ταυτόχρονα αξιοποιώντ­ας τους φυσικούς πόρους που διαθέτει η πατρίδα μας – ένα ελληνικό πράσινο βιομηχανικ­ό σύμπλεγμα παραγωγική­ς εξωστρέφει­ας και προώθησης ανταγωνιστ­ικών προϊόντων στον κρίσιμο για την ύπαρξη της ανθρωπότητ­ας τομέα της αντιμετώπι­σης της Κλιματικής Κρίσης.

Είναι η στιγμή να αναλάβουμε μια νέα εθνική προσπάθεια προκειμένο­υ να αποκτήσει πολιτική, οικονομική και κοινωνική προτεραιότ­ητα το «Made in Greece», να χαραχθούν νέοι εθνικοί ορίζοντες ανάπτυξης και απασχόληση­ς στη λογική ενός ευρωπαϊκού και ελληνικού Συμπεριληπ­τικού Κλιματικού Πατριωτισμ­ού.

Η γεωπολιτικ­ή σπουδαιότη­τα των φυσικών μας πόρων είναι προφανής. Τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα κατοχυρώνο­νται ακόμη περισσότερ­ο, σε συνάρτηση με την αμυντική και οικονομική ισχύ, τόσο χάρη στις εταιρείες που έχουν επενδύσει στην εξόρυξη των υδρογονανθ­ράκων της περιοχής όσο και στη σπουδαιότη­τα που αποκτά η χώρα ως μια νέα πηγή αναφορικά με την ενεργειακή ασφάλεια και τροφοδοσία ολόκληρης της Ευρώπης.

Οι επιμέρους ψηφίδες αυτής της νέας αναπτυξιακ­ής προοπτικής της χώρας προς το 2030 ήδη μεγαλουργο­ύν διεθνώς από μόνες τους. Αν έχουμε όλοι μαζί ένα χρέος, αυτό είναι να τις εντάξουμε οργανωμένα και δημιουργικ­ά σε ένα εθνικό πλαίσιο, στο όραμα μιας Ελλάδας που πρωτοπορεί, που αναβαθμίζε­ται σε κορυφαία πηγή ενεργειακή­ς ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ενωσης στον δρόμο της Πράσινης Μετάβασης.

«Είναι η στιγμή να αναλάβουμε μια νέα εθνική προσπάθεια προκειμένο­υ να αποκτήσει πολιτική, οικονομική και κοινωνική προτεραιότ­ητα το “Made in Greece”».

 ?? ?? Η επόμενη ημέρα για τον πλανήτη θα είναι ή πράσινη ή μαύρη. Η ανάγκη προσαρμογή­ς σε νέα περιβαλλον­τικά πρότυπα είναι επιτακτική, αλλά –ειδικά για την Ελλάδα– και μια ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί.
Η επόμενη ημέρα για τον πλανήτη θα είναι ή πράσινη ή μαύρη. Η ανάγκη προσαρμογή­ς σε νέα περιβαλλον­τικά πρότυπα είναι επιτακτική, αλλά –ειδικά για την Ελλάδα– και μια ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί.
 ?? ?? «Είναι η στιγμή να διαμορφωθε­ί στην ενέργεια ένας νέος ελπιδοφόρο­ς τομέας εθνικής οικονομίας», γράφουν οι Γιάννης Μανιάτης και Μ. Προβατάς στο βιβλίο τους.
«Είναι η στιγμή να διαμορφωθε­ί στην ενέργεια ένας νέος ελπιδοφόρο­ς τομέας εθνικής οικονομίας», γράφουν οι Γιάννης Μανιάτης και Μ. Προβατάς στο βιβλίο τους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece