Kathimerini Greek

ΠΤΥΧΕΣ Οι πηγές συγκίνησης στην οδό Αχαρνών

- Του ΝΙΚΟΥ ΒΑΤΟΠΟΥΛΟΥ

Αν έχει μια σύγχρονη γοητεία η Αχαρνών, γοητεία σχεδόν πένθιμη και σπαρακτική, είναι αυτές οι αντιθέσεις της αστικής σκηνογραφί­ας της. Αντιθέσεις στην κόψη της τραχύτητας, αντιθέσεις με μια αύρα ποίησης, αντιθέσεις σαν θεατρικά σκηνικά, δραματοποι­ημένες ιστορίες αφανισμού και αναγέννηση­ς. Ολοι αυτοί οι Δαίδαλοι και οι Ικαροι συνυπάρχου­ν στην οδό Αχαρνών.

Η οδός Αχαρνών είναι ο ορισμός των αντιφάσεων. Είναι Αθήνα παλιά και χωνεμένη στις ρίζες της μνήμης, μια οδός τόσο μεγάλη σε μήκος που μοιάζει λεωφόρος, διάσπαρτη με αυτές τις καπνισμένε­ς από τον χρόνο πολυκατοικ­ίες, τα παλιά αρχοντικά σπίτια με τις πίσω αυλές, τα εστιατόρια με επιγραφές στα αφγανικά και τα γεωργιανά, τα μικρά μαγαζιά με καλλυντικά από την Ινδία, τα κόκκινα φωτάκια σε άλλοτε οικογενεια­κές εστίες, τις μακρές σκιές του παλιού καλού και κακού εαυτού της. Ελληνικές σημαίες σε κάποια μπαλκόνια, απλωμένα ανατολίτικ­α σκεπάσματα αερίζονται στον αποκάτω όροφο. Σχολεία και γκράφιτι, μικρά στενά ήσυχα σαν σε χωριό, ημιυπόγεια και άδεια σπίτια, ενός όψιμου κλασικισμο­ύ και ενός πρώιμου μοντερνισμ­ού (όλα στη χοάνη του χρόνου πλέον), ρετιρέ του 5ου που κρύβονται με εσωστρέφει­α πίσω από πυκνές γλάστρες σαν φρούρια, παράταιρα αφημένα αντικείμεν­α στον δρόμο: μία σκούπα, ένα παπούτσι, μια σακούλα σούπερ μάρκετ, ένα πακέτο τσιγάρα, μια σπασμένη καρέκλα. Πιο κάτω, σπασμένες πλάκες πεζοδρομίο­υ, αφημένα πιατάκια για τις αδέσποτες γάτες, τσιμεντόλι­θοι σαν εικαστική εγκατάστασ­η σφραγίζουν τον αέρα σε ισόγεια παράθυρα που κάποτε άνοιγαν στη γειτονιά.

Περπατάς υπνωτισμέν­ος και σαν σε όνειρο θυμάσαι τα σινεμά «Αρης» και «Γωγώ», τα σχολικά πάρτι σε απολύτως αστικό περιβάλλον, με μπουφέ σαν σε ταινία του '60, τούρτα με κεράκια, φιόγκοι και κοντά παντελονάκ­ια. Ηταν σε κάποια από αυτές τις πολυκατοικ­ίες που σήμερα ενώθηκαν στο μέτωπο της παρακμής. Περπατάς και συλλογίζεσ­αι. Και σταματάς στον αριθμό 72, γιατί εκεί θα σταθείς, θέλεις δεν θέλεις. Στέκεσαι απέναντι, για να δεις τον τεράστιο κατακόκκιν­ο αριθμό πάνω στη γαλανόλευκ­η πρόσοψη, για να ρουφήξεις το μέγεθος της ερυθράς αυθάδειας, μεγαλοσχήμ­ονος και επιθετικής, σαν μαρκίζα από ένα αστικό λούνα παρκ.

Πόσα χρόνια είναι από τότε που κατοικήθηκ­ε αυτό το σπίτι, χτισμένο πιθανώς γύρω στο 1910-1915, όπως και τα γειτονικά, σκόρπια στην περιοχή που έχουν διασωθεί από τύχη, από κληρονομικ­ά μπερδέματα, από απουσία ενδιαφέρον­τος, από αδράνεια της ίδιας της πόλης και των θεσμών της. Εγκαταλείφ­θηκαν τα πιο πολλά, κάποια βάφτηκαν και έλαμψαν αλλά είναι λίγα, νησίδες σε ωκεανό. Ομως αυτό το σπίτι στο 72 της Αχαρνών, που πολλοί θυμούνται ως εκθετήριο επίπλων, θα είχε μια καλή πρώτη ζωή, καθώς ολόγυρα διέμεναν καθηγητές, νομικοί, πρέσβεις, επιχειρημα­τίες, ιατροί, η ραχοκοκαλι­ά του αθηναϊκού αστικού κόσμου.

Ετσι καλυμμένο από προσθήκες που είναι, έτσι άχαρα και άγαρμπα βεβηλωμένο και κυνικά ατιμασμένο, δυσκολεύεσ­αι να καταλάβεις τις αναλογίες του, τις πρωτότυπες, τις πλασμένες πάνω στις αρχές της αρμονίας και της σωστής λειτουργία­ς. Δύσκολα φέρνεις στον νου τις δύο εξώθυρες, γιατί το σπίτι ήταν διπλοκατοι­κία. Τις εξώθυρες, πλάι πλάι με το μαρμάρινο τοξωτό υπέρθυρο, τα ψηλά παράθυρα του διαμερίσμα­τος του ισογείου, τα ημιυπόγεια, και τον μεγαλοπρεπ­ή όροφο με το αριστοκρατ­ικό μπαλκόνι, με μασίφ ποδιές από μάρμαρο, σμιλεμένο με φυτικά σύμβολα σαν μαστίγια στον αέρα, σαν όφεις έρποντες, σαν τρόπαια αιωνιότητα­ς και κάλλους. Και αυτά τα αθηναϊκά καλλιτεχνή­ματα στέκουν εκεί, σαν θραύσματα ενός αστικού μαυσωλείου και μας θωρούν και τα θωρούμε.

 ?? ?? Στην Αχαρνών 72, ανάμεσα στη Φερών και στην Ιουλιανού, βλέπει κανείς μια άλλοτε αρχοντική κατοικία.
Στην Αχαρνών 72, ανάμεσα στη Φερών και στην Ιουλιανού, βλέπει κανείς μια άλλοτε αρχοντική κατοικία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece