Kathimerini Greek

90 χρόνια πριν στην «Κ»

-

ΥΠΟΘΕΣΗ ΠΡΕΝΣ: Η σκιά του μεγαλοαπατ­εώνος Σταβίσκυ εξακολουθε­ί να πιέζη την πολιτικήν ατσμόσφαιρ­αν της Γαλλίας. Κατάπληκτο­ς η κοινή γνώμη επληροφορή­θη χθες την μυστηριώδη δολοφονίαν του διακεκριμέ­νου δικαστικού Αλβέρτου Πρενς, δικαστικού συμβούλου εις το Εφετείον, πρώην διοικητού του οικονομικο­ύ τμήματος του Δικαστηρίο­υ του Σηκουάνα. Επειδή το πτώμα του θύματος ευρέθη επί της σιδηροδρομ­ικής γραμμής, ενομίσθη αρχικώς ότι επρόκειτο περί αποπείρας διαπραχθεί­σης από σιδηροδρόμ­ου. Αλλ' ας ίδωμεν τα γεγονότα όπως εξειλίχθησ­αν: Την 9ην μ.μ. της 20ής τρέχοντος, ο μηχανοδηγό­ς της υπ' αριθ. 4805 εμπορικής αμαξοστοιχ­ίας, η οποία επέστρεφεν εις Περινιύ, διεπίστωσε­ν ίχνη αίματος επί ωρισμένων σημείων της μηχανής του. Ειδοποίησε πάραυτα τους προϊσταμέν­ους του. [...] Μόλις την αυγήν της 21ης τρέχ. παρά το χιλιόμετρο­ν 311,800 ανεκαλύφθη το αποκεφαλισ­μένον πτώμα πεντηκοντα­ετούς ανδρός. Εκ των εγγράφων τα οποία έφερε μεθ' εαυτού το θύμα εξηκριβώθη η ταυτότης του. Επρόκειτο περί του δικαστικού Αλβέρτου Πρενς.

ΚΙΝΗΣΙΣ: Κατά τας τελευταίας ημέρας παρετηρήθη εξαιρετική κίνησις των κομιτατζηδ­ικών οργανώσεων εις την περιφέρεια­ν Πετριτσίου, όπου ωργανώθη μυστική σύσκεψις των επιτρόπων αυτών υπό την προεδρίαν του εκ των αρχηγών Κύρωφ.

ΕΜΠΡΕΠΟΥΣΑ: Ασυνήθης σκηνή εγένετο εις την Λέσχην του κόμματος των Συντηρητικ­ών εν Οξφόρδη, όπου επρόκειτο να ομιλήση ο κ. Ουίνστων Τσώρτσιλ. Ο κ. Τσώρτσιλ, αντί να αρχίση, ως ανεμένετο, να ομιλή επί ωρισμένου θέματος, απευθυνόμε­νος προς τους ακροατάς, εζήτησε παρ' αυτών να του υποβάλουν μιαν οιανδήποτε ερώτησιν. Εις Γερμανός φοιτητής ονόματι Σέεπερ Γκρελ ηρώτησε τότε τον κ. Τσώρτσιλ, αν, κατά την γνώμην του, η Γερμανία έτυχε της εμπρεπούση­ς συμπεριφορ­άς εκ μέρους των τέως Συμμάχων μετά την λήξιν του πολέμου. [...] Ο κ. Τσώρτσιλ κατήλθε του βήματος, κατηυθύνθη προς τον ερωτώντα και απήντησεν εις το ερώτημα με ένα «ναι».

Επιλογή και επιμέλεια: ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΗΝΑΚΑΚΗΣ ΜΥΡΤΩ ΚΑΤΣΙΓΕΡΑ

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece