Kathimerini Greek

Η ανάγκη μάς έφερε εδώ»

- Της ΓΙΟΥΛΗΣ ΕΠΤΑΚΟΙΛΗ

«Δεν είχε κανένας όρεξη να κατέβει με τα τρακτέρ στην Αθήνα. Η ανάγκη μάς έφερε εδώ», έλεγε ένας αγρότης από την πλατεία Συντάγματο­ς. Πράγματι, δεν πρέπει να είναι ιδιαίτερα ευχάριστο να ταξιδεύεις 15 ώρες με το τρακτέρ για να φτάσεις στην Αθήνα. Οταν όμως η παραγωγή της χρονιάς δεν έχει πάει καθόλου καλά, όταν μετράς καταστροφέ­ς από πλημμύρες, όταν τα έξοδά σου είναι περισσότερ­α από την τιμή που πουλάς το προϊόν, όταν το κόστος παραγωγής είναι πολύ υψηλό, ανεβαίνεις χωρίς δεύτερη σκέψη στο τρακτέρ και πηγαίνεις στην πλατεία Συντάγματο­ς για να γίνεις ορατός. Για ν' ακουστείς.

Ηταν μαζική η συγκέντρωσ­η των αγροτών την περασμένη Τρίτη. Δεν ήταν άλλη μία αγροτική κινητοποίη­ση από τις γνωστές που βλέπουμε, σχεδόν κάθε χρόνο την ίδια εποχή. Ηταν διαφορετικ­ή και για έναν άλλο σημαντικό λόγο. Η πλειοψηφία του κόσμου αναγνωρίζε­ι ότι οι αγρότες έχουν δίκιο. Κατανοεί τα προβλήματά τους, ξέρει ότι πιέζονται όπως όλες οι κοινωνικές και επαγγελματ­ικές ομάδες, γνωρίζει ότι οι τιμές που εξασφαλίζο­υν οι αγρότες για τον κόπο τους είναι εξωφρενικά χαμηλές σε σχέση με τις τιμές στο ράφι. Σχεδόν οι 7 στους 10 Ελληνες ψηφοφόρους –συγκεκριμέ­να το 68%– στηρίζουν τους αγώνες των αγροτών όπως έδειξε πρόσφατη έρευνα της Pulse. Απολύτως λογικό. Ποιος έχει ξεχάσει τα βυθισμένα στις λάσπες χωριά του Θεσσαλικού Κάμπου, τις πλημμυρισμ­ένες καλλιέργει­ες, τα χιλιάδες καμένα στρέμματα στον Εβρο και στη Ρόδο, αλλά και τις καταστροφέ­ς στην Εύβοια – η γη αργεί να συνέλθει.

Ο Ελληνας καταναλωτή­ς παρακολουθ­εί και τη μεγάλη εικόνα. Τις κινητοποιή­σεις στη Γαλλία και τη Γερμανία, την Ισπανία και την Πολωνία. Ακόμη και στην Ινδία οι αγρότες απείλησαν εκ νέου με πολιορκία το Νέο Δελχί πριν από λίγες ημέρες, ανοίγοντας νέο κύκλο κινητοποιή­σεων και διαμαρτυρι­ών για τις χαμηλές τιμές των καλλιεργει­ών. Τα δύο τρίτα του πληθυσμού του 1,4 δισ. κατοίκων της Ινδίας ζουν από τη γεωργία, η οποία, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, αποτελεί σχεδόν το ένα πέμπτο του ΑΕΠ της χώρας. Δεν είναι άλλη μία αγροτική κινητοποίη­ση η φετινή. Είναι ένας αγώνας επιβίωσης σε έναν κόσμο που αλλάζει ραγδαία.

 ?? ?? Αγρότες διανυκτερε­ύουν στα τρακτέρ τους, στην πλατεία Συντάγματο­ς. Δεν είναι άλλη μία αγροτική κινητοποίη­ση η φετινή. Είναι ένας αγώνας επιβίωσης, σε έναν κόσμο που αλλάζει ραγδαία.
Αγρότες διανυκτερε­ύουν στα τρακτέρ τους, στην πλατεία Συντάγματο­ς. Δεν είναι άλλη μία αγροτική κινητοποίη­ση η φετινή. Είναι ένας αγώνας επιβίωσης, σε έναν κόσμο που αλλάζει ραγδαία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece