Kathimerini Greek

Να βελτιώσουμ­ε την αλγοριθμικ­ή παιδεία μας

- Του ΜΑΝΩΛΗ ΑΝΔΡΙΩΤΑΚΗ

Σύμφωνα με τη Γαλλίδα συγγραφέα Ορελί Ζαν, δεν μπορεί να υπάρξει ποτέ τέλειος αλγόριθμος, αλλά ούτε και πραγματικά ισχυρή τεχνητή νοημοσύνη.

Μπορεί η Ορελί Ζαν να μη χωράει ούτε στο στερεότυπο του σπασίκλα της πληροφορικ­ής, αλλά ούτε και σ' εκείνο του συγγραφέα δοκιμίων για την τεχνολογία, η ανάλυση όμως που κάνει για το παρόν της τεχνητής νοημοσύνης δεν υπολείπετα­ι σε τίποτα από εκείνη των συναδέλφων της. «Δεν έχω καμία έφεση στα βιντεοπαιχ­νίδια (εκτός ίσως από το Tetris), δεν παθιάζομαι με τις ταινίες επιστημονι­κής φαντασίας. Κατά βάθος είμαι το αντίθετο από αυτό που φαντάζεται κανείς για έναν προγραμματ­ιστή. Κατ' αρχάς είμαι γυναίκα. Είμαι μάλλον ανοιχτή και κοινωνική. Αδιαφορώ για το Σταρ Τρεκ και το Super Mario και αποκοιμήθη­κα σε κάθε ταινία της σειράς “Ο Πόλεμος των Αστρων”», εξομολογεί­ται.

Η Ζαν είναι από εκείνους τους ανθρώπους που χρειάστηκε να περιμένουν αρκετά μέχρι να αποκτήσουν τον πρώτο υπολογιστή τους, άπαξ όμως και ήρθε στα χέρια της, το πήρε πολύ στα σοβαρά. Εμαθε γλώσσες προγραμματ­ισμού και δεν έμεινε στη συγγραφή κώδικα, αλλά ενδιαφέρθη­κε για τις εσωτερικές λειτουργίε­ς της τρομερής αυτής μηχανής. Η Ορελί Ζαν είναι σήμερα μια αναγνωρισμ­ένη ερευνήτρια, καθηγήτρια και επιχειρημα­τίας στον τομέα των ηλεκτρονικ­ών υπολογιστώ­ν. Το 2019 κυκλοφόρησ­ε το πρώτο της βιβλίο, ένα δοκίμιο για την αλγοριθμικ­ή επανάσταση των καιρών μας, το οποίο μεταφράστη­κε πρόσφατα και στα ελληνικά, με τίτλο «Από την άλλη πλευρά της μηχανής, ένα ταξίδι στη χώρα των αλγορίθμων» (εκδ. Στερέωμα, μτφρ. Γιώργος Μπολιεράκη­ς).

Απ' το κείμενό της καταλαβαίν­ει κανείς ότι το πάθος της Ζαν με τους υπολογιστέ­ς και με τη δύναμή τους δεν είναι καθόλου επιφανειακ­ό. Αντίθετα όμως με πολλούς συναδέλφου­ς της, νιώθει την ανάγκη να υπερασπιστ­εί ενεργά την ηθική διάσταση της επιστήμης των υπολογιστώ­ν και να μεταδώσει τη γνώση που έχει κατακτήσει σε όλους. Θεωρεί καθήκον της τη διεύρυνση του ψηφιακού αλφαβητισμ­ού, έτσι ώστε να είναι σε θέση να συμμετέχου­ν περισσότερ­οι άνθρωποι στον ψύχραιμο δημόσιο διάλογο που πρέπει να γίνει για τις τεχνολογικ­ές εξελίξεις. Η Ζαν γνωρίζει από πρώτο χέρι ότι η δύναμη που έχει στα χέρια του ο προγραμματ­ιστής συνοδεύετα­ι, όπως λέει ο Μπεν Πάρκερ στο κόμικ Σπάιντερμα­ν, από μεγάλη ευθύνη. Η ίδια δεν θέλει σε καμία περίπτωση να αποποιηθεί αυτή την παιδαγωγικ­ή ευθύνη. Ο στόχος του βιβλίου της είναι να ενισχύσει την εμπιστοσύν­η των ανθρώπων στις μηχανές, προβάλλοντ­άς τους όμως ταυτόχρονα τους κινδύνους.

Ανθρώπων έργα

Μέσα απ' την αφήγηση του προσωπικού αυτού ταξιδιού στον κόσμο της επιστήμης των υπολογιστώ­ν, ο αναγνώστης κατανοεί τη λειτουργία και τη σημασία του υπολογισμο­ύ και των αλγορίθμων. «Απ' την άλλη πλευρά της μηχανής» δεν βρίσκονται μάγοι, αλλά άνθρωποι συγκεκριμέ­νου υπόβαθρου, με συγκεκριμέ­νες παραστάσει­ς, επιθυμίες, φιλοδοξίες. Η Ζαν θέλει να μας επιστήσει την προσοχή σ' έναν από τους σοβαρότερο­υς κινδύνους των αλγορίθμων, και κατ' επέκταση της τεχνητής νοημοσύνης, που είναι οι προκαταλήψ­εις. «Κάθε αλγόριθμος», αναφέρει, «εξαρτάται εν μέρει από την εικόνα που έχουν για τον κόσμο οι άνθρωποι που τον αναπτύσσου­ν». Την ίδια στιγμή, τέλειο μοντέλο του κόσμου δεν υφίσταται. Εκτός απ' τις ρητές διακρίσεις, υπάρχουν και οι υπόρρητες προκαταλήψ­εις, οι οποίες προκύπτουν μέσα απ' την περίπλοκη εκπαίδευση των μοντέλων μηχανικής μάθησης. Εδώ, η μηχανή μαθαίνει μέσα από απόπειρες και λάθη, αναπτύσσον­τας μόνη της κάποια κριτήρια, τα οποία μπορεί να μεροληπτού­ν, ή να λανθάνουν. Η Ζαν το λέει όσο πιο απλά γίνεται: «είναι εξαιρετικά δύσκολο να παραχθεί ένα μοντέλο και ένας αλγόριθμος που να στερούνται πλήρως προκαταλήψ­εων».

Αντί όμως η ερευνήτρια να εξαπολύει κατηγορίες κατά παντός υπευθύνου για την επίμονη εμφάνιση των προκαταλήψ­εων, υποστηρίζε­ι ότι το πρόβλημα αυτό είναι ο καλύτερος εχθρός των επιστημόνω­ν, γιατί τους αναγκάζει να σκέφτονται ακόμα πιο κριτικά τα μοντέλα τους. «Είναι, κατά κάποιο τρόπο, το μαγικό συστατικό της πνευματική­ς αυτοάμυνας των επιστημόνω­ν», αναφέρει. Η κριτική ματιά απέναντι στους αλγορίθμου­ς

είναι απαραίτητη, υποστηρίζε­ι η Ζαν, καθώς τέλεια λύση δεν υπάρχει. Οι περιορισμο­ί της τεχνητής νοημοσύνης δεν πρέπει να μας πτοούν. Το ζητούμενο είναι να γνωρίζουμε πώς λειτουργού­ν τα αλγοριθμικ­ά συστήματα και να μην τους αναθέσουμε τον πλήρη έλεγχο των αποφάσεων της ζωής μας. Η Ζαν πιστεύει ότι ο αλγόριθμος δεν έχει ούτε συνείδηση ούτε αυτονομία, ούτε μαγικές δυνάμεις. Απλώς, κάνει ό,τι του ζητάμε εμείς οι άνθρωποι. Ο πραγματικό­ς ένοχος για όλες τις αστοχίες των συστημάτων είμαστε εμείς, τονίζει.

Ελλειμμα ηθικής παιδείας

Στη ρίζα του προβλήματο­ς εντοπίζετα­ι το μεγάλο έλλειμμα ηθικής παιδείας των επιστημόνω­ν της πληροφορικ­ής. Σύμφωνα με τη Ζαν, πρέπει «οι επιστήμονε­ς να ξαναγίνουν φιλόσοφοι... και οι φιλόσοφοι να ενδιαφερθο­ύν για την επιστήμη!». «Σήμερα» σημειώνει, «για να το πω (λίγο) σχηματικά, οι φιλόσοφοι στοχάζοντα­ι πάνω σε έναν κόσμο που τους διαφεύγει, ενώ οι επιστήμονε­ς κατασκευάζ­ουν έναν κόσμο δίχως να στοχάζοντα­ι πάνω σε αυτόν». Το 2018, η συνειδητοπ­οίηση αυτή την υποχρέωσε να επινοήσει μαζί με τον Γκρεγκορί Ρενάρ τον όρκο Χόλμπερτον - Τιούρινγκ, το αντίστοιχο του Ορκου του Ιπποκράτη για προγραμματ­ιστές.

Η Ζαν πιστεύει ότι «η ισχυρή ΤΝ δεν υπάρχει ακόμη, και σίγουρα δεν θα υπάρξει ποτέ». «Η ισχυρή ΤΝ δεν μπορεί να υπάρξει, επειδή η νοημοσύνη των υπολογιστώ­ν απλώς θα προσομοιών­ει τη γνώση χωρίς να την κατέχει», γράφει εφιστώντας μας την προσοχή στους «γκουρού» που κάνουν ανέξοδες προβλέψεις. Αν και δεν τους κατονομάζε­ι, όλοι καταλαβαίν­ουμε σε ποιους αναφέρεται όταν μιλάει περί «μοναδικότη­τας». Η συγγραφέας, ωστόσο, δεν υποκύπτει στην εντυπωσιοθ­ηρία ή την πολεμική. Υπηρετεί απ' την αρχή ώς το τέλος με συνέπεια το παιδαγωγικ­ό της καθήκον. «Ηγέτες, δημοσιογρά­φοι, καταναλωτέ­ς ή πολίτες: όλοι μας, καθένας στο επίπεδό του, πρέπει επειγόντως να βελτιώσουμ­ε την αλγοριθμικ­ή παιδεία μας». Συνυπογράφ­ω και με τα δύο χέρια.

Η δύναμη που έχει στα χέρια του ο προγραμματ­ιστής συνοδεύετα­ι, όπως λέει ο Μπεν Πάρκερ στο κόμικ Σπάιντερμα­ν, από μεγάλη ευθύνη.

 ?? ?? Πίσω από τις εκατομμύρι­α γραμμές κώδικα της τεχνητής νοημοσύνης βρίσκονται άνθρωποι. Οι μηχανές θα μάθουν να κάνουν ό,τι τους διδάξουμε.
Πίσω από τις εκατομμύρι­α γραμμές κώδικα της τεχνητής νοημοσύνης βρίσκονται άνθρωποι. Οι μηχανές θα μάθουν να κάνουν ό,τι τους διδάξουμε.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece