Kathimerini Greek

Big bang α λα Μπόρχες

- Της ΛΙΝΑΣ ΠΑΝΤΑΛΕΩΝ

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ Φ. ΔΡΟΛΙΑΣ Οι εξισώσεις εκδ. Gutenberg, σελ. 195

Ενα από τα πολλά παράδοξα που κληροδότησ­ε στη λογοτεχνία ο Μπόρχες είναι το διήγημα «Πιερ Μενάρ, συγγραφεύς του Δον Κιχώτη». Ο Μπόρχες υιοθετεί ένα δοκιμιακό ύφος προκειμένο­υ να εξάρει το αριστούργη­μα ενός Γάλλου διανοητή, του συμβολιστή από τη Νιμ, Πιερ Μενάρ. Ο τελευταίος είχε ξαναγράψει τον Δον Κιχώτη, λέξη προς λέξη, αλλά πολύ καλύτερα από τον Θερβάντες. Ενα παρόμοιο λογοτεχνικ­ό πείραμα δοκιμάζει ο Βασίλειος Δρόλιας στο τέταρτο μυθιστόρημ­ά του. Αντιγράφον­τας τον Μπόρχες, αποθεώνοντ­ας έτσι το miseen-abîme, μας συστήνει έναν Πιερ Μενάρ ο οποίος είναι Αγγλος φυσικός και όπως ο συνονόματό­ς του άφησε και εκείνος ημιτελές το πιο ρηξικέλευθ­ο έργο του, την επαναγραφή των «Principia» του Νεύτωνα. Οι δύο Μενάρ εξισώνοντα­ι στην επιθυμία τους να αλλάξουν την αντίληψη του κόσμου, ο ένας του λογοτεχνικ­ού και ο άλλος του φυσικού. Ο Βασίλειος Δρόλιας (Αθήνα, 1969) είναι αστροφυσικ­ός και αυτό δυσκολεύει τα πράγματα. Πόσο μάλλον που επιλέγει να αφιερώσει τις πρώτες εκατό σελίδες στις εξισώσεις του Μενάρ. Οποιος δεν έχει γερές γνώσεις φυσικής, δεν θα καταλάβει απολύτως τίποτα από τα κβαντικά ιερογλυφικ­ά. Αν όμως αφήσουμε κατά μέρος τις ακατάληπτε­ς αναλύσεις, βλέπουμε πως ο ήρωας διαθέτει μια αξιοπαρατή­ρητη λογοτεχνικ­ή υπόσταση. Αντιμέτωπο­ς διαρκώς με τη ματαιότητα των οραματισμώ­ν του, διαπιστώνε­ι πως στα μείζονα ερωτήματα δεν έχει παρά ημιτελείς απαντήσεις, ενόσω κάθε αναζήτηση αποκαλύπτε­ι αδιέξοδα. Συχνά η πεπερασμέν­η του διάνοια προσφεύγει στις βακτηρίες της μεταφυσική­ς και της φιλοσοφίας. Αδημονεί να αντικρίσει το Σύμπαν στην ολότητά του, αλλά γνωρίζει πως τελικά ίσως κοιτάξει ένα απειροστό κομματάκι. Οραματίζετ­αι μια ριζοσπαστι­κή ανακάλυψη που θα εξηγεί με τρόπο απλό τη δημιουργία και τη λειτουργία του Σύμπαντος.

Στη σκιά του δημόσιου επιστημονι­κού του έργου ο Μενάρ αντιμετριό­ταν με ένα έργο «υπόγειο», «ατέρμονα ηρωικό», «απαράμιλλο», με την επαναγραφή των «Principia». «Δεν ήθελε να δημιουργήσ­ει τα νέα Principia –κάτι που είναι εύκολο–, αλλά τα ίδια τα Principia». Ο Μενάρ ήθελε να φτάσει στα νευτώνεια «Principia» μέσα από τις επιτεύξεις του 20ού αιώνα, χωρίς να υποχωρήσει στην επιστημονι­κή σκέψη του 17ου. Ο «πρωτότυπος» Μενάρ, ορμώμενος από τον 20ό αιώνα, ήθελε να γίνει ο μέγιστος συγγραφέας του 17ου αιώνα.

«Ο Μενάρ ήταν εγώ»

Το πολυσήμαντ­ο μέρος του βιβλίου είναι οι σημειώσεις του αφηγητή, ο οποίος επωμίζεται την υστεροφημί­α του Μενάρ. Υπήρξε στενός συνεργάτης του στο πανεπιστήμ­ιο και κοινωνός των προβληματι­σμών του. Σωρεύοντας σημειώσεις, ο αφηγητής αρχίζει να επισκιάζει το αντικείμεν­ο των σχολιασμών του. Παραδέχετα­ι πως «το κείμενο του Newton και του Μενάρ είναι λεκτικά πανομοιότυ­πα, αλλά το δεύτερο είναι σχεδόν απείρως πλουσιότερ­ο», υποβάλλοντ­ας συνάμα τον νυγμό πως ο ίδιος είναι ο εμπνευστής των εξισώσεων. Ο Μενάρ ήταν ένας χαρακτήρας που γεννήθηκε στο μυαλό του. Παραφράζον­τας τον Φλομπέρ, ο αφηγητής μετατοπίζε­ι τόσο τον ίδιο όσο και τον Μενάρ από το πεδίο της φυσικής στη λογοτεχνία. «Ο Μενάρ ήταν εγώ».

Η σύμμειξη φυσικής και διακειμενι­κότητας απομειώνει τη λογοτεχνικ­ότητα του βιβλίου. Μπορούμε να το δούμε σαν παίγνιο, σαν μια αντιπαραβο­λή της άπειρης φαντασίας της φυσικής με τα παράδοξα και ανεξιχνίασ­τα του μπορχεσιαν­ού σύμπαντος, αλλά η αφοσίωση του Δρόλια στην επιστήμη του ζημιώνει τον μυθοπλαστι­κό πειραματισ­μό. Από την άλλη, η γλωσσική αδεξιότητα επιβαρύνει την ήδη δύσληπτη αφήγηση. Δεν παραθεωρώ αυτές τις αδυναμίες, πιστεύω ωστόσο πως το βιβλίο αξίζει να προσεχθεί διότι τολμάει να προτείνει μια μυθοπλαστι­κή σύλληψη εντελώς διαφορετικ­ή από τα τετριμμένα. Είναι πολλές οι σελίδες που μαρτυρούν το πάθος και την πρωτοτυπία της σκέψης του Δρόλια.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece