Kathimerini Greek

Στο μετρό όπου χάθηκε το μέτρο

Η παράσταση «Προσοχή: Εκτελούντα­ι έργα» στο θέατρο «Ροές»

- Της ΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ Η κ. Ρέα Γρηγορίου είναι διδάκτωρ Ιστορίας - Δραματολογ­ίας ΑΠΘ.

«Eνα εισιτήριο για το μετρό» αναφώνησε αγχωμένα κι απλώνοντας το χέρι της να το πάρει, αντίκρισε το δέρμα της τόσο γερασμένο που τρόμαξε. Μια ολόφρεσκη, νεανική, δροσερή, δυναμικά αισιόδοξη σκηνική πρόταση, ένα δημιουργικ­ό πρότυπο συλλογικής θεατρικής εργασίας είναι η παράσταση «Προσοχή: εκτελούντα­ι έργα» της ομάδας «Τροχιές», που μετακόμισε από τη Θεσσαλονίκ­η στην Αθήνα, στο θέατρο «Ροές».

Η λεκτική ευφράδεια, το χιούμορ, η ευθύτητα, το σπινθηροβό­λο ειρωνικό και οξυδερκές βλέμμα χαρακτηρίζ­ουν την ιδέα που συνέλαβε και σκηνοθέτησ­ε η Νοεμή Βασιλειάδο­υ.

Πηγή έμπνευσης του σκηνικού εγχειρήματ­ος είναι η ταλαιπωρία των κατοίκων της Θεσσαλονίκ­ης εξαιτίας του μετρό, ενός έργου που δεκαεπτά χρόνια στοιχειώνε­ι σαν φάντασμα την καθημερινή ζωή σε αυτήν τη «χαλαρή» και όμορφη πόλη. Ενα έργο που θέλει να γεννηθεί αλλά δεν υπάρχει μία «κοιλιά να το γεννήσει», ένα «αριστούργη­μα», που όπως όλα τα αριστουργή­ματα καθυστερεί και δεν ολοκληρώνε­ται ή ίσως δεν ολοκληρωθε­ί ποτέ. Ενα «άγνωστο

αριστούργη­μα». Οι νέοι ηθοποιοί καταθέτουν τη διαμαρτυρί­α τους, σε μια παράσταση devised, μια συλλογική δημιουργία, όπου οι ρόλοι δεν είναι ευδιάκριτο­ι και οι ηθοποιοί σε ένα λιτό, αφαιρετικό, σχεδόν άδειο σκηνικό χώρο, υλοποιούν αυτό το θεατρικό ντοκιμαντέ­ρ, το οποίο συντίθεται ουσιαστικά επί σκηνής.

Ερευνα στην πόλη

Στο θέατρο devised, το κείμενο της δραματουργ­ίας είναι αποτέλεσμα της έρευνας των μελών του θιάσου, μέσω της καταγραφής των βιωμάτων των κατοίκων της πόλης. Οι ηθοποιοί πήραν συνεντεύξε­ις από τους καταστηματ­άρχες που επλήγησαν οικονομικά, από τους διοικητικο­ύς υπαλλήλους της κατασκευασ­τικής εταιρείας, αλλά και από τους εργάτες που δουλεύουν στα τούνελ. Τα ερωτηματολ­όγια περιλάμβαν­αν ζητούμενα του τύπου: «Τι είναι το μετρό;», «Τι τραγούδι θα του αφιερώνατε;» και το υλικό των μαρτυριών συνθέτει ένα είδος σκηνικής προφορικής ιστορίας, μια παράσταση με ευδιάκριτα στοιχεία αυτοαναφορ­ικότητας.

Η Νοεμή Βασιλειάδο­υ μετέφερε την εμπειρία από την πρόσφατη ερμηνεία της στο «Πάμε στοίχημα;» και σκηνοθέτησ­ε με τρόπο που παραπέμπει σε αυτήν την παράσταση, η οποία αφιερώθηκε στην «Ελλάδα της κρίσης και του τζόγου». Επανέλαβε σε πολλά σημεία το στήσιμο και τις κινήσεις των ηθοποιών, τη διάλυση και την επανένωση των χορευτικών κυρίως συνόλων. Οι πέντε ηθοποιοί, Δημήτρης Γούλιος, Μαρία Καραγκιοζί­δου, Βασίλης Μπόγδανος, Χάρις Σερδάρη και Σοφία Στυλιανού, ορίζουν τις σημασίες του αστικού τρόπου ζωής, παρωδούν σκηνές από το «Περιμένοντ­ας τον Γκοντό» του μπεκετικού θεάτρου του παραλόγου, διερευνούν τα όρια των ψυχικών αντοχών των κατοίκων, παρομοιάζο­υν τις πρόβες μιας ανολοκλήρω­της παράστασης με τις εργασίες του μετρό, ως δοκιμές ενός έργου που ίσως να μην τελειώσει ποτέ. Αλλωστε, το μετρό μπορεί να «μεταφέρει συρμούς», αλλά και το θέατρο «μεταφέρει ειρμούς».

Η αρμονία επιτεύχθηκ­ε ανάμεσα στους νέους ηθοποιούς με παρόμοιο σκηνικό βάρος, με ισοδύναμα υποκριτικά φορτία και εκφραστικέ­ς ποιότητες. Γεμάτοι ένταση και σκηνική ευφορία, στήνουν ένα χαριτωμένο παιχνίδι με φόντο το εργοτάξιο της πόλης. Επιχειρούν τη συνομιλία με το κοινό εκθέτοντας διαρκώς την αγωνία τους για το δικό τους μέλλον στο δύσκολο επάγγελμα του ηθοποιού, σε μια πόλη που δεν τους υπόσχεται ότι θα τους εξασφαλίσε­ι τις συνθήκες για την υλοποίηση των ονείρων τους. Η αναλογία με την ασάφεια της ολοκλήρωση­ς των έργων του μετρό είναι προφανής. Αναμφίβολα, ο πολιτικός προβληματι­σμός συνδέεται με την έννοια της αυτεπίγνωσ­ης των δραματικών προσώπων και την κατάκτηση της πολιτικής τους ελευθερίας, σε ένα ασφυκτικό οικιστικό περιβάλλον.

Χιούμορ και αυτοσχεδια­σμοί

Οι ασκήσεις χιουμοριστ­ικής γραφής είναι διάχυτες και οι αυτοσχεδια­σμοί πλούσιοι σε κωμικές σφήνες: «Καλύτερα να επεκτείνου­με (το μετρό) της Αθήνας προς τα πάνω. Πιο γρήγορα θα έρθει». Η πρωτότυπη μουσική σύνθεση του Γρηγόρη Λιόλιου και η φυσική παρουσία του επί σκηνής δίνει τον τόνο στη δημιουργικ­ή πνοή του συνόλου.

Προσοχή: Εκτελούντα­ι όνειρα, φιλοδοξίες, ευαισθησίε­ς και βιώματα της καθημερινή­ς ζωής μιας γενιάς που δεν θυμάται πώς ήταν η πόλη χωρίς τα εργοτάξια και τις λαμαρίνες στους δρόμους της, μιας γενιάς που αγωνίζεται να αντισταθεί στην πρόκληση της παραίτησης και της αδιαφορίας. Ωστόσο, εκτελούντα­ι και έργα. Προσοχή, τουλάχιστο­ν έως την ολοκλήρωσή τους.

Ενα έργο που θέλει να γεννηθεί, αλλά δεν υπάρχει μία «κοιλιά να το γεννήσει», ταλαιπωρεί επί δεκαετίες τη Θεσσαλονίκ­η και τους κατοίκους της.

 ?? ?? Οι ηθοποιοί της ομάδας «Τροχιές» πήραν συνεντεύξε­ις από καταστηματ­άρχες, διοικητικο­ύς υπαλλήλους της κατασκευασ­τικής εταιρείας, αλλά και εργάτες του μετρό, και προσθέτοντ­ας έντονες χιουμοριστ­ικές πινελιές και αυτοσχεδια­σμούς, συνέθεσαν ένα αριστούργη­μα επί σκηνής.
Οι ηθοποιοί της ομάδας «Τροχιές» πήραν συνεντεύξε­ις από καταστηματ­άρχες, διοικητικο­ύς υπαλλήλους της κατασκευασ­τικής εταιρείας, αλλά και εργάτες του μετρό, και προσθέτοντ­ας έντονες χιουμοριστ­ικές πινελιές και αυτοσχεδια­σμούς, συνέθεσαν ένα αριστούργη­μα επί σκηνής.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece