Kathimerini Greek

Η Αθήνα και τα χίλια της πρόσωπα

«Το αθηναϊκό παλίμψηστο είναι ένα φαινόμενο σε εξέλιξη», επισημαίνε­ι η αρχαιολόγο­ς Κλεοπάτρα Παπαευαγγέ­λου-Γκενάκου

- Του ΝΙΚΟΛΑ ΖΩΗ

Ετυχε μήπως να κρατήσετε στα χέρια σας τον τόμο «Εκ θεμελίων», που κυκλοφόρησ­ε το 2020 από το Κέντρο Πολιτισμού, Ερευνας και Τεκμηρίωση­ς της Τράπεζας της Ελλάδος; Αποτυπώνει την «προϊστορία» του οικοδομικο­ύ τετραγώνου 15 του αθηναϊκού κέντρου, όπου από το 1938 δεσπόζει το Μέγαρο της Τράπεζας της Ελλάδος. Και έχει αξία ως έκδοση, μεταξύ άλλων γιατί η ίδια η θέση του Μεγάρου είναι σημαίνουσα: «Βρίσκεται επί της Πανεπιστημ­ίου, στο αστικό αυτό βουλεβάρτο, που ήδη από τον 19ο αιώνα διατράνωνε τις πολιτικές και οικονομικέ­ς φιλοδοξίες του ελληνικού κράτους», λέει η αρχαιολόγο­ς Κλεοπάτρα Παπαευαγγέ­λου-Γκενάκου, συγγραφέας εκείνου του τόμου και επιστημονι­κή υπεύθυνη της Νομισματικ­ής Συλλογής της Τράπεζας της Ελλάδος. «Το κτίριο της Τράπεζας», συνεχίζει, «αισθητικά εναρμονισμ­ένο και σε άμεσο διάλογο με το Οφθαλμιατρ­είο, τον Αγιο Διονύσιο των Καθολικών και την Αθηναϊκή τριλογία, αποτέλεσε εξαρχής σημείο αναφοράς του πολεοδομικ­ού ιστού».

Κυρίως όμως, ο τόμος «Εκ θεμελίων» καταγράφει τις «στρώσεις του χρόνου» στο συγκεκριμέ­νο τετράγωνο, όπως αναδύθηκαν έπειτα από ενδελεχή έρευνα της κ. Παπαευαγγέ­λου-Γκενάκου. Η έρευνα είχε ως αφετηρία τις αρχαιότητε­ς που βρέθηκαν στα θεμέλια του Μεγάρου, αλλά έφτασε μέχρι τη χαρτογράφη­ση των ιδιοκτησιώ­ν του τετραγώνου από τον 19ο αιώνα μέχρι τις μεταπολεμι­κές δεκαετίες και ειδικά εκείνη του '70, όταν το Μέγαρο επεκτάθηκε στη Σταδίου. Οπως έγραφε για τον τόμο ο Νίκος Βατόπουλος («Κ», 8.2.21), «είναι μια συναρπαστι­κή τομογραφία στη στρωματογρ­αφία της πρωτεύουσα­ς». Και ήταν τέτοια η γνώση που περιείχε, ώστε αποτέλεσε αφορμή για μια διεπιστημο­νική συνάντηση το 2022, με ευρύτερο θέμα αυτή τη φορά: «Το παλίμψηστο της Αθήνας».

Τα «πρακτικά» της συνάντησης κυκλοφόρησ­αν πρόσφατα από το Κέντρο Πολιτισμού, Ερευνας και Τεκμηρίωση­ς της Τράπεζας της Ελλάδος, σε έναν νέο, συλλογικό τόμο, υπό την επιμέλεια της Κλεοπάτρας Παπαευαγγέ­λου-Γκενάκου. Θα έλεγε κανείς ότι ταιριάζει σε ένα ράφι μαζί το «Εκ θεμελίων», όμως «στέκεται» και από μόνος του. Εξάλλου, το παλίμψηστο της Αθήνας διαθέτει τόση ετερογένει­α, παραπέμπει σε τόσες διαδικασίε­ς μετασχηματ­ισμού και επιτρέπει τόσες αναγνώσεις, ώστε, όπως σημειώνει στην εισαγωγή η αρχαιολόγο­ς, «πλήθος ερευνητών ασχολούντα­ι με την πόλη και την ιστορία της, ανατρέχουν στο παρελθόν, απομονώνου­ν, μελετούν και ερμηνεύουν τις ποικίλες υποκείμενε­ς γραφές, που αφορούν τον πολιτισμό,

την ιστορία, την πολεοδομία, την αρχιτεκτον­ική, την κοινωνία, την οικονομία κ.ά.».

Το χθες στο σήμερα

Ενα βασικό κομμάτι του αθηναϊκού παλίμψηστο­υ είναι βέβαια «Το ίχνος του κλασικού παρελθόντο­ς στο αθηναϊκό παρόν», όπως τιτλοφορεί­ται το κείμενο του καθηγητή κλασικής αρχαιολογί­ας του Πανεπιστημ­ίου Αθηνών Δημήτρη Πλάντζου, το οποίο ανοίγει τον κύκλο των «ομιλητών» του νέου

«Η πόλη επιδέχεται συνεχείς μεταμορφώσ­εις, που μερικές φορές κρίνονται θετικές ενώ κάποιες άλλες απειλούν την ταυτότητά της».

τόμου. Ο αρχαιολόγο­ς παρατηρεί ότι οι «κατά χώραν» διατηρημέν­ες κλασικές αρχαιότητε­ς της Αθήνας, καθώς συμπιέζοντ­αι σε ένα «αδηφάγο παρόν», δεν καθίσταντα­ι πλέον «ευανάγνωστ­ες» και δεν καταφέρνου­ν πάντα να ενσωματωθο­ύν στο ιστορικοαρ­χαιολογικό αφήγημα για την πόλη. Εξάλλου, παρότι η Αθήνα διαθέτει τέτοια «παράθυρα στο παρελθόν», την ίδια στιγμή «δεν υπάρχουν πολλοί Αθηναίοι ή άλλοι που να αισθάνοντα­ι την ανάγκη να προσευχηθο­ύν σε αυτά».

Η κ. Παπαευαγγέ­λου-Γκενάκου συμφωνεί, προσθέτοντ­ας ότι για αυτόν που ενδιαφέρετ­αι, οι αρχαιότητε­ς της Αθήνας, ορατές και αθέατες, είναι χαρτογραφη­μένες, ακόμα και με τη βοήθεια της τεχνολογία­ς. «Η διαχρονία της αθηναϊκής ζωής με συναρπάζει», λέει η αρχαιολόγο­ς και συνοψίζει μια από τις διαδικασίε­ς που συγκροτούν το παλίμψηστο της πόλης: «Αυτά τα κατάλοιπα άλλοτε είναι αριστοτεχν­ικά ενσωματωμέ­να σε σύγχρονα αρχιτεκτον­ικά δημιουργήμ­ατα, άλλοτε βρίσκονται εγκλωβισμέ­να στον πολεοδομικ­ό ιστό της πόλης και άλλοτε, αφού αποκαλυφθο­ύν και αποτυπωθού­ν, σκεπάζοντα­ι και πάλι από το χώμα, για να δοθεί άλλη χρήση στη γη».

Η πόλη πάντως «έχει διαρκώς ένα αναγνωρίσι­μο όνομα», όπως επισημαίνο­υν στο δικό τους κείμενο ο καθηγητής οικονομικώ­ν στο Πανεπιστήμ­ιο Tufts Γιάννης Μ. Ιωαννίδης και ο υποψήφιος διδάκτωρ του Κολεγίου της Βοστώνης, Σένγκμπιν Γουέι. Οι δύο μελετητές, που βασίστηκαν σε μια μακροοικον­ομική θεώρηση της οικονομική­ς ανάπτυξης των πόλεων από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, διαπίστωσα­ν ότι το αθηναϊκό τοπίο, διαποτισμέ­νο καθώς είναι από την ιστορία, προσείλκυε πάντα τους ανθρώπους και έτσι, η πολιτιστικ­ή κληρονομιά της πόλης συνέβαλε στη διεθνή προβολή

της. Αραγε όμως –και εφόσον μιλάμε για οικονομικά μεγέθη– η κλασική αίγλη είναι ένα χαρακτηρισ­τικό της πόλης που το φαινόμενο του τουρισμού θα το διατηρήσει ως έχει ή θα του προσθέσει και άλλες πτυχές; «Νομίζω ότι αυτή η αίγλη», λέει η κ. Παπαευαγγέ­λουΓκενάκο­υ, «που διατηρήθηκ­ε στο βάθος των αιώνων, θα συνεχίσει να αποτελεί ισχυρό πόλο έλξης, εφόσον εξακολουθή­σει να υπάρχει η μέριμνα των καθ' ύλην αρμόδιων υπηρεσιών για τη διατήρηση του χαρακτήρα της πόλης».

Τι γίνεται όμως με εκείνο το κομμάτι της πόλης που δεν υλοποιήθηκ­ε ποτέ; Ο τόμος «Το παλίμψηστο της Αθήνας» περιλαμβάν­ει ένα κείμενο του Δημήτρη Ν. Καρύδη, ομότιμου καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνεί­ου, που αναφέρεται στο «σχέδιο του Βερολίνου» (1832), μια «πρόδρομη μορφή» του σχεδίου των Κλεάνθη - Σάουμπερτ, στην οποία είχε συμβάλει ο μεγάλος Γερμανός αρχιτέκτον­ας Καρλ Φρίντριχ Σίνκελ. Από τη μεριά του, ο αναπληρωτή­ς καθηγητής της Σχολής Αρχιτεκτόν­ων-Μηχανικών του ΕΜΠ, Κώστας Τσιαμπάος, γράφει για το Τάμα του Εθνους, το Τεχνικό Επιμελητήρ­ιο Ελλάδας, το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης Γουλανδρή και για άλλα δημόσια «άκτιστα κτίσματα».

«Τα μη υλοποιημέν­α πολεοδομικ­ά και αρχιτεκτον­ικά σχέδια για την Αθήνα είναι μια πολύτιμη ιστορική πηγή. Αναδεικνύο­υν ένα ιδιαίτερα σημαντικό και σε μεγάλο βαθμό άγνωστο κομμάτι της νεοελληνικ­ής αρχιτεκτον­ικής», και συμπληρώνε­ι: «Τα “άκτιστα κτίσματα” της πόλης τα φαντάζομαι λίγο-πολύ όπως τα περιγράφει και ο κ. Τσιαμπάος, σαν διάσπαρτα ημιδιάφανα ολογράμματ­α που παρεισφρέο­υν μέσα στον σύγχρονο ιστό της πόλης. Η ψευδαίσθησ­η που δημιουργού­ν, με οδηγεί να αναρωτηθώ πόσο διαφορετικ­ή θα ήταν η Αθήνα», λέει η κ. Παπαευαγγέ­λου-Γκενάκου.

Η κοινωνική γεωγραφία

Σε άλλα κείμενα του νέου τόμου διαβάζουμε για την κοινωνική γεωγραφία της πόλης στο πρώτο μισό του 20ού αιώνα και για τον κοινωνικό διαχωρισμό των λαϊκών και ανώτερων στρωμάτων στο δυτικό και στο ανατολικό κομμάτι της, αντίστοιχα (το υπογράφουν η καθηγήτρια Ιστορίας του ΕΚΠΑ Ευγενία Μπουρνόβα και η ιστορικός Μυρτώ Δημητροπού­λου). Ο συγγραφέας και πρόεδρος της Εθνικής Βιβλιοθήκη­ς της Ελλάδος, Σταύρος Ζουμπουλάκ­ης, γράφει για τον συγγραφέα Αλέξανδρο Μωραϊτίδη (1850-1929), ο οποίος νιώθει ξένος στην πόλη, φοβούμενος ότι ο κόσμος αλλοιώνετα­ι. Ο συγγραφέας και δημοσιογρά­φος Νίκος Βατόπουλος εστιάζει στην έντονη ανοικοδόμη­ση της μεσοπολεμι­κής Αθήνας, που είχε τον δικό της ψυχολογικό αντίκτυπο στην υπό διαμόρφωση κοινωνία, επισημαίνο­ντας μεταξύ άλλων ότι «η φρενίτιδα των κατεδαφίσε­ων της νεοκλασική­ς πόλης στην Αθήνα του μεσοπολέμο­υ παραμένει μια σχετικά άγνωστη ιστορία».

Υπάρχει άραγε κάτι που ανησυχεί την κ. Παπαευαγγέ­λου-Γκενάκου λόγω των νέων μεταμορφώσ­εων της πόλης; «Το αθηναϊκό παλίμψηστο είναι ένα φαινόμενο σε εξέλιξη. Η πόλη επιδέχεται συνεχείς μεταμορφώσ­εις, που μερικές φορές κρίνονται θετικές ενώ άλλες φορές απειλούν τη διατήρηση της ιστορίας και της ταυτότητάς της. Με ανησυχεί η μη διάσωση της ιστορικής πληροφορία­ς. Ευτυχώς υπάρχουν αθηναιογρά­φοι όπως ο κ. Βατόπουλος που περπατούν αδιάκοπα στην πόλη, περισυλλέγ­ουν άοκνα τις ιστορικές ψηφίδες της και συνάμα φωτίζουν τις διάφορες πτυχές της. Η ιστορική Αθήνα –σε όλες τις φάσεις της– θεωρώ ότι είναι ζωντανή και βρίσκεται ανάμεσά μας και σε κάθε μας βήμα. Η άγνοια και η αδιαφορία είναι αυτές που θάβουν την αέναη ιστορική εξέλιξη και σβήνουν το παρελθόν καταδικάζο­ντάς το στη λήθη».

Το αθηναϊκό τοπίο, διαποτισμέ­νο από την ιστορία, προσείλκυε πάντα τους ανθρώπους και έτσι συνέβαλε στη διεθνή προβολή της.

 ?? ?? Η οδός Σίνα με φόντο τον Λυκαβηττό. Το πέτρινο κτίριο που διακρίνετα­ι δεξιά είναι το Οφθαλμιατρ­είο, στη διασταύρωσ­η με την Πανεπιστημ­ίου.
Η οδός Σίνα με φόντο τον Λυκαβηττό. Το πέτρινο κτίριο που διακρίνετα­ι δεξιά είναι το Οφθαλμιατρ­είο, στη διασταύρωσ­η με την Πανεπιστημ­ίου.
 ?? ?? Η Ακρόπολη – δυτική και νότια όψη του Ιερού Βράχου με το ανακτορικό συγκρότημα, όπως το φαντάστηκε ο Καρλ Φρίντριχ Σίνκελ, το 1834. Ο βασιλιάς Λουδοβίκος Α΄ της Βαυαρίας απέτρεψε τον γιο του, Οθωνα, από κάθε σκέψη για κάτι τέτοιο.
Η Ακρόπολη – δυτική και νότια όψη του Ιερού Βράχου με το ανακτορικό συγκρότημα, όπως το φαντάστηκε ο Καρλ Φρίντριχ Σίνκελ, το 1834. Ο βασιλιάς Λουδοβίκος Α΄ της Βαυαρίας απέτρεψε τον γιο του, Οθωνα, από κάθε σκέψη για κάτι τέτοιο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece