Kathimerini Greek

Η βρωμερή Βουκουρεστ­ίου και οι βασιλικοί στάβλοι

-

Η Κλεοπάτρα Παπαευαγγέ­λου-Γκενάκου έχει και εκείνη ένα σημείο της πόλης όπου περπατά συχνά, βιώνοντας σχεδόν το παρελθόν του. Είναι η ολιγόλεπτη πορεία που ακολουθεί κάθε πρωί από το Σύνταγμα μέχρι την Τράπεζα της Ελλάδος, βαδίζοντας αργά, ενθυμούμεν­η τις πρώτες πανοραμικέ­ς φωτογραφίε­ς της Αθήνας, τραβηγμένε­ς από την Ακρόπολη. «Ενα συνονθύλευ­μα νοερών εικόνων με κατακλύζει», λέει, αφηγούμενη την «πρωινή ρουτίνα» της. «Μεταφέρομα­ι από τη μια εποχή στην άλλη, από την αρχαία Αθήνα, στην παλαιά, και μετά στο σήμερα και πάλι πίσω. Περνώ παράπλευρα του ιστορικού ξενοδοχείο­υ της “Μεγάλης Βρεταννίας” και διασχίζοντ­ας τον σημερινό, αριστοκρατ­ικό πεζόδρομο της Βουκουρεστ­ίου, σκέφτομαι τον βρώμικο “Χεζοπόταμο” που ξεχυνόταν εκεί και δημιουργού­σε προβλήματα στους Αθηναίους».

Συνεχίζοντ­ας στο πεζοδρόμιο του πολυκαταστ­ήματος Attica, λέει η αρχαιολόγο­ς, «βλέπει» τον ψηλό τοίχο της πίσω πλευράς των βασιλικών στάβλων, που καταλάμβαν­αν ολόκληρο το οικοδομικό τετράγωνο. Φαντάζεται την Πανεπιστημ­ίου ως χωματόδρομ­ο, αλλά χωρίς τη σκόνη για την οποία παραπονιότ­αν κάποιος σε εφημερίδα του 1859. Στην οδό Αμερικής αναπλάθει με τον νου της τη μεγάλη νεκρόπολη που εκτεινόταν στην περιοχή κατά την αρχαιότητα. «Εκεί στα θεμέλια του Μουσείου της Τράπεζας και στο μεγάλο φρέαρ του πεζοδρομίο­υ, διαπιστώθη­κε ιδιαίτερα πυκνή χρήση του αρχαίου νεκροταφεί­ου – περίπου 500 τάφοι. Εύλογα οι αρχαιολόγο­ι αναζητούν μία ακόμα πύλη του Θεμιστόκλε­ιου τείχους στο ύψος της Παλαιάς Βουλής», σημειώνει. Στην Ομήρου, λέει, στρέφει το βλέμμα δεξιά, έχοντας την εντύπωση ότι θα διακρίνει τον βράχο της Σχιστής Πέτρας, που βρίσκεται στο τέρμα της οδού, ασφυκτικά περικυκλωμ­ένος από τις ψηλές οικοδομές.

«Περνάω απέναντι στη γωνία της Τράπεζας και “βρίσκομαι” έξω από το οθωνικό αρχοντικό που έχτισε ο Γεώργιος Μακκάς, ο αρχίατρος του Γεωργίου Α΄», καταλήγει η κ. Παπαευαγγέ­λουΓκενάκο­υ, σκιαγραφών­τας μια ακόμα πτυχή του παλίμψηστο­υ της Αθήνας. «Αυτό το παλατάκι με τον ανθόσπαρτο κήπο αναγκάστηκ­ε να εγκαταλείψ­ει το 1928 η τελευταία κάτοικός του, η Μαρίκα Ρούσου. Την έπεισε ο πεθερός της, ο Ελευθέριος Βενιζέλος, με το επιχείρημα ότι μόνο το συγκεκριμέ­νο τετράγωνο ήταν κατάλληλο για την ανέγερση της Τράπεζας της Ελλάδος.

Το αρχοντικό της Παρρέν

Φτάνοντας στον προορισμό μου, συχνά αναρωτιέμα­ι αν η είσοδος της οικίας της Καλλιρρόης Παρρέν ήταν ακριβώς σε αυτό το σημείο ή λίγο πιο πέρα. Φαντάζομαι τον Παλαμά, τον Καρκαβίτσα, τον Μαλακάση, τον Γρυπάρη, τον Κύρου και άλλες σημαντικές πνευματικέ­ς προσωπικότ­ητες της Αθήνας, να περνούν το ίδιο κατώφλι για να συζητήσουν στο φιλολογικό σαλόνι της Παρρέν τα φλέγοντα θέματα της εποχής».

«Διασχίζοντ­ας τον σημερινό, αριστοκρατ­ικό πεζόδρομο, σκέφτομαι τον βρώμικο “Χεζοπόταμο” που ξεχυνόταν εκεί και δημιουργού­σε προβλήματα στους Αθηναίους».

 ?? ?? Τα «πρακτικά» της διεπιστημο­νικής συνάντησης με θέμα «Το παλίμψηστο της Αθήνας», ένα σημαντικό συλλογικό έργο για την αρχιτεκτον­ική ιστορία της πόλης.
Τα «πρακτικά» της διεπιστημο­νικής συνάντησης με θέμα «Το παλίμψηστο της Αθήνας», ένα σημαντικό συλλογικό έργο για την αρχιτεκτον­ική ιστορία της πόλης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece