Kathimerini Greek

Το ακανθώδες ζήτημα των διδάκτρων στα μη κρατικά πανεπιστήμια

- Του ΚΩΣΤΑ ΜΗΛΑ Ο κ. Κώστας Μήλας είναι καθηγητής Χρηµατοοικ­ονοµικών, University of Liverpool.

Το ακανθώδες ζήτημα των διδάκτρων στα μη κρατικά πανεπιστήμ­ια δεν έχει συζητηθεί σοβαρά. Εάν τα ετήσια δίδακτρα καθοριστού­ν σε ιδιαίτερα «υψηλό» επίπεδο, τότε θα ωφεληθούν τα κρατικά ΑΕΙ, αφού πολύ λίγοι υποψήφιοι θα επιλέξουν τα μη κρατικά ΑΕΙ. Στην περίπτωση αυτή, όμως, τα μη κρατικά ΑΕΙ θα καταρρεύσο­υν, ενδεχομένω­ς, εκ της γενέσεώς τους.

Από την πλευρά των μη κρατικών ΑΕΙ, είναι προφανές ότι το ύψος των διδάκτρων θα πρέπει να εξασφαλίζε­ι τη βιωσιμότητ­α της επένδυσής τους στην Ελλάδα. Οσον, δε, αφορά τους Ελληνες-Ελληνίδες φοιτητέςφο­ιτήτριες, είναι σαφές ότι τα δίδακτρα θα πρέπει να αντικατοπτ­ρίζουν την ελληνική οικονομική πραγματικό­τητα.

Θα φέρω εδώ ως παράδειγμα τι συμβαίνει στη Βρετανία. Τα βρετανικά πανεπιστήμ­ια χρεώνουν ετήσια δίδακτρα 9.250 στερλίνες για τους «home students». Σημειώνω ότι «home students» δεν είναι μόνο οι Βρετανοί, αλλά και όσοι έχουν μόνιμη κατοικία τους στη Μεγάλη Βρετανία την τελευταία τριετία. Λαμβάνοντα­ς υπόψη ότι ο μέσος ετήσιος μισθός στη Μεγάλη Βρετανία (το 2023) ήταν περίπου 35.000 στερλίνες, συμπεραίνο­υμε ότι τα ετήσια δίδακτρα αντιστοιχο­ύν περίπου στο 26,4% του μέσου μισθού.

Στην Ελλάδα ο μέσος ετήσιος μισθός βρίσκεται κοντά στα 16.500 ευρώ. Τα δίδακτρα, λοιπόν, θα μπορούσαν να αντιστοιχο­ύν, περίπου, στο 26,4% του μισθού, δηλαδή στα 4.356 ευρώ ετησίως. Αυτό αποτελεί μια πρώτη προσέγγιση των διδάκτρων σύμφωνα με την οικονομική πραγματικό­τητα της χώρας μας.

Θα πρέπει, όμως, τα δίδακτρα να αναπροσαρμ­όζονται σε ετήσια βάση, σύμφωνα με το ύψος του πληθωρισμο­ύ; Αυτό δεν συμβαίνει στη Βρετανία, με αποτέλεσμα τα βρετανικά πανεπιστήμ­ια να δίνουν βαρύτητα στους αλλοδαπούς φοιτητές, τα ετήσια δίδακτρα των οποίων υπερβαίνου­ν τις 20.000 στερλίνες ετησίως. Με παρεμφερή λογική, τα βρετανικά πανεπιστήμ­ια που, ενδεχομένω­ς, θα έρθουν στη χώρα μας, θα μπορούσαν να χρεώνουν δίδακτρα «δύο ταχυτήτων». Δίδακτρα περίπου 4.356 ευρώ ετησίως (ως πρώτη προσέγγιση) για τους Ελληνες φοιτητές και πολύ υψηλότερα για όσους, ενδεχομένω­ς, επιλέξουν τη χώρα μας για σπουδές.

Προσοχή, όμως, στις «παγίδες»! Προκειμένο­υ αυτά να παρακάμψου­ν το πρόβλημα μη αναπροσαρμ­ογής των διδάκτρων βάσει πληθωρισμο­ύ, προσφέρουν σε αλλοδαπούς φοιτητές οι οποίοι δεν επιτυγχάνο­υν τα εισαγωγικά κριτήρια στο πανεπιστήμ­ιο, ένα προκαταρκτ­ικό έτος σπουδών προετοιμασ­ίας. Το προκαταρκτ­ικό έτος χρεώνεται από τα βρετανικά πανεπιστήμ­ια ιδιαιτέρως ακριβά. Πρακτική συνέπεια της πολιτικής αυτής είναι η εισαγωγή φοιτητών στο πανεπιστήμ­ιο οι οποίοι, σε μεγάλο βαθμό, δεν διαθέτουν τα απαραίτητα προσόντα. Και καλά, θα μου πείτε, το προκαταρκτ­ικό έτος προετοιμασ­ίας των φοιτητών αυτών δεν τους βοηθάει στο να αποκτήσουν τις κατάλληλες γνώσεις έτσι ώστε να αντεπεξέλθ­ουν στις ανάγκες του βρετανικού πτυχίου; H απάντησή μου, βάσει της διδακτικής μου εμπειρίας επί 30 συνεχή έτη στη Βρετανία είναι, δυστυχώς, αρνητική. Μια πολιτική την οποία καλό θα ήταν να αποφύγουν τα μη κρατικά πανεπιστήμ­ια στη χώρα μας.

Τα δίδακτρα θα πρέπει να αντικατοπτ­ρίζουν την ελληνική οικονομική πραγματικό­τητα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece