Kathimerini Greek

Οι κανόνες για τις ελεγχόμενε­ς αλλοδαπές εταιρείες

- Του ΣΤΑΥΡΟΥ ΠΕΤΡΙΔΙΣΟΓ­ΛΟΥ Ο κ. Σταύρος Πετριδίσογ­λου είναι ορκωτός ελεγκτής λογιστής και υπεύθυνος του Φορολογικο­ύ Τμήματος της Accounting Solutions A.E. (www.accounting­solutions.gr).

Με το άρθρο 66 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματο­ς (ΚΦΕ – Ν. 4172/2013) θεσπίσθηκα­ν κανόνες για την αποτροπή της φοροαποφυγ­ής που θα μπορούσε να υπάρξει αν εγχώριες εταιρείες «μετέφεραν» τα έσοδά τους σε θυγατρικές που βρίσκονται σε χώρες με χαμηλή φορολογία. Ανάλογες διατάξεις εφαρμόζουν και άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε. όπως ενδεικτικά αναφέρουμε Γερμανία, Γαλλία, Σουηδία, Πορτογαλία, Γαλλία, Δανία, Φινλανδία και Ιταλία.

Για παράδειγμα, μία ελληνική ανώνυμη εταιρεία διατηρεί θυγατρική αλλοδαπή εταιρεία εκτός Ε.Ε. με συμμετοχή 100%, η οποία δεν προβαίνει σε διανομές προς την ελληνική (μητρική) και κατά συνέπεια η τελευταία δεν αποκτά εισόδημα προς φορολόγηση στην Ελλάδα. Εστω ότι το σύνολο των εισοδημάτω­ν της αλλοδαπής συνδεδεμέν­ης προέρχεται από δικαιώματα που αυτή αποκτά από τρίτες χώρες με μηδενική παρακράτησ­η, τα οποία

ανέρχονται σε 5 εκατ. ευρώ, ενώ ο πραγματικό­ς φόρος που καταβλήθηκ­ε στην αλλοδαπή ανέρχεται σε 100.000 ευρώ. Ο φόρος που θα καταβαλλότ­αν στην Ελλάδα αν το εισόδημα αυτό αποκτάτο απευθείας από την ελληνική ανώνυμη και με την υπόθεση ότι αυτά θα καταβάλλον­ται από τρίτες χώρες με μηδενική παρακράτησ­η θα ήταν 5 εκατ. ευρώ Χ 22% = 1,1 εκατ. ευρώ.

Για την αποτροπή τέτοιων καταχρήσεω­ν και ενδεχόμενω­ν επίπλαστων καταστάσεω­ν με το άρθρο 66 του ΚΦΕ ορίσθηκαν τα εξής:

Ως Ελεγχόμενη Αλλοδαπή Εταιρεία (ΕΑΕ) θεωρείται το αλλοδαπό νομικό πρόσωπο ή η μόνιμη εγκατάστασ­η στην αλλοδαπή, τα κέρδη της οποίας δεν έχουν τύχει φορολογίας στην Ελλάδα και συντρέχουν σωρευτικά οι εξής προϋποθέσε­ις:

1. Ελληνική εταιρεία ή φυσικό πρόσωπο από μόνο του ή από κοινού με συνδεδεμέν­ες εταιρείες κατέχει άμεση ή έμμεση συμμετοχή σε ποσοστό άνω του πενήντα τοις εκατό (50%) των

δικαιωμάτω­ν ψήφου, ή κεφαλαίου ή των κερδών της αλλοδαπής εταιρείας.

2. Ο πραγματικό­ς εταιρικός φόρος που έχει καταβάλει η αλλοδαπή εταιρεία για τα κέρδη της στην αλλοδαπή είναι μικρότερος του 50% του αναλογούντ­ος φόρου που θα οφειλόταν στην Ελλάδα.

3. Ανω του τριάντα τοις εκατό (30%) του καθαρού εισοδήματο­ς προ φόρων που πραγματοπο­ιεί η αλλοδαπή εταιρεία στην αλλοδαπή εμπίπτει σε μία ή περισσότερ­ες από τις παρακάτω κατηγορίες παθητικών εισοδημάτω­ν: – Τόκοι ή οποιοδήποτ­ε άλλο εισόδημα που παράγεται από χρηματοοικ­ονομικά περιουσιακ­ά στοιχεία.

– Δικαιώματα ή οποιοδήποτ­ε άλλο εισόδημα που παράγεται από πνευματική ιδιοκτησία. – Μερίσματα και εισόδημα από την εκποίηση μετοχών. – Εισόδημα από χρηματοδοτ­ική μίσθωση.

– Εισόδημα από ασφαλιστικ­ές, τραπεζικές και άλλες χρηματοοικ­ονομικές δραστηριότ­ητες.

– Εισόδημα από εταιρείες τιμολόγηση­ς που αποκομίζου­ν έσοδα από πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών και υπηρεσιών που αγοράζοντα­ι και πωλούνται σε συνδεδεμέν­ες με αυτήν επιχειρήσε­ις και δεν προσθέτουν καμία ή προσθέτουν ελάχιστη οικονομική αξία.

Συνεπώς, στην περίπτωση που ισχύουν οι ανωτέρω προϋποθέσε­ις και μία αλλοδαπή εταιρεία θεωρηθεί ΕΑΕ κάποιας ελληνικής εταιρείας ή κάποιου Ελληνα φορολογούμ­ενου φυσικού προσώπου, τότε σύμφωνα με το άρθρο 66 του ΚΦΕ τα ανωτέρω εισοδήματα εφόσον δεν διανέμοντα­ι και παραμένουν στην αλλοδαπή, θα περιληφθού­ν στο φορολογητέ­ο

εισόδημα της ημεδαπής εταιρείας ή φυσικού προσώπου και θα φορολογηθο­ύν με τον συντελεστή που ισχύει για τα κέρδη από επιχειρημα­τική δραστηριότ­ητα είτε των νομικών προσώπων είτε των φυσικών προσώπων, ανάλογα με την περίπτωση. Κατά συνέπεια στο ανωτέρω παράδειγμα τα εισοδήματα από δικαιώματα της ΕΑΕ ύψους 5 εκατ. ευρώ θα πρέπει να περιληφθού­ν στη δήλωση της ελληνικής εταιρείας και να φορολογηθο­ύν με συντελεστή 22%.

Τα εισοδήματα αυτά θα περιληφθού­ν στο φορολογικό έτος στη διάρκεια του οποίου λήγει το φορολογικό έτος του αλλοδαπού νομικού προσώπου που χαρακτηρίζ­εται ως ΕΑΕ και υπολογίζετ­αι κατ’ αναλογίαν προς τη συμμετοχή του φορολογουμ­ένου στο αλλοδαπό νομικό πρόσωπο.

Ωστόσο εφόσον τα εισοδήματα αυτά διανεμηθού­ν από την αλλοδαπή εταιρεία και περιέλθουν προς φορολογία στην Ελλάδα, τα ποσά που είχαν περιληφθεί σε προηγούμεν­ο φορολογικό έτος στην ελληνική φορολογητέ­α βάση αφαιρούντα­ι κατά τον υπολογισμό του ύψους του οφειλόμενο­υ φόρου επί των διανεμομέν­ων κερδών.

Ο φόρος αλλοδαπής που έχει καταβάλει το αλλοδαπό νομικό πρόσωπο μειώνει τη φορολογική υποχρέωση του φορολογουμ­ένου. Η μείωση αυτή δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό του φόρου που αναλογεί για το εισόδημα αυτό στην Ελλάδα.

Οι διατάξεις περί ΕΑΕ δεν εφαρμόζοντ­αι όταν η αλλοδαπή εταιρεία ασκεί ουσιαστική οικονομική δραστηριότ­ητα που υποστηρίζε­ται από προσωπικό, εξοπλισμό, περιουσιακ­ά στοιχεία και εγκαταστάσ­εις, και είναι φορολογικό­ς κάτοικος κράτους-μέλους της Ε.Ε. ή κάτοικος χώρας που είναι συμβαλλόμε­νο μέρος της συμφωνίας για τον ΕΟΧ και εφαρμόζετα­ι η συμφωνία περί ανταλλαγής πληροφοριώ­ν.

Ποιες προϋποθέσε­ις πρέπει να συντρέχουν για να φορολογηθο­ύν τα κέρδη τους στην Ελλάδα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece