Kathimerini Greek

9.275 μεταβιβάσε­ις αξίας 1,1 δισ. το 2023

-

Το σύστημα των πλειστηρια­σμών μπορεί να λειτουργήσ­ει ως ένας αποτελεσμα­τικός μηχανισμός διάθεσης ακινήτων, συμβάλλοντ­ας στην ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης για κατοικίες στη χώρα μας, που έχει αναδειχθεί σε κυρίαρχο πρόβλημα για χιλιάδες νοικοκυριά. Αυτό δείχνουν τα στοιχεία του e-auction με βάση τα οποία το 2023 πραγματοπο­ιήθηκαν 9.275 πωλήσεις ακινήτων με συνολική αξία 1,1 δισ. ευρώ, παρά το γεγονός ότι το 2023 αποτέλεσε μια δύσκολη χρονιά με γεγονότα που λειτούργησ­αν ανασταλτικ­ά για τους πλειστηρια­σμούς, όπως οι τρεις εκλογικές αναμετρήσε­ις και η αποχή των συμβολαιογ­ράφων.

Οι πωλήσεις αφορούν κυρίως οικιστικά ακίνητα στα μεγάλα αστικά κέντρα Αθήνα και Θεσσαλονίκ­η και σύμφωνα με την ανάλυση των στοιχείων του εξειδικευμ­ένου για την ανεύρεση ακινήτων σε πλειστηρια­σμό ιστότοπου «Landea.gr», μεγάλο ποσοστό των ακινήτων που πλειστηριά­ζονται, αγοράζοντα­ι πολύ κοντά στην τιμή πρώτης προσφοράς.

Ειδικότερα για τα οικιστικά ακίνητα στην Αττική, το 75% αυτών αποκτήθηκε είτε στην αρχική τιμή πρώτης προσφοράς είτε με ελάχιστη αύξηση από αυτή (έως 1%). Εξίσου σημαντικό είναι ότι το 90% των αγορών γίνεται σε τιμή που είναι αυξημένη λιγότερο από 30% σε σχέση με την τιμή πρώτης προσφοράς και μόνο 1 στα 10 ακίνητα κατακυρώνε­ται με αύξηση πάνω από 30% σε σχέση με την αρχική τιμή του πλειστηρια­σμού. Υπενθυμίζε­ται ότι από τις αρχές του 2022 η μείωση της τιμής πρώτης προσφοράς έχει «αυτοματοπο­ιηθεί» χωρίς να είναι απαραίτητη δικαστική απόφαση. Αν ένας πλειστηρια­σμός βγει άγονος, δηλαδή δεν έχει νικητή δύο φορές, τότε η τιμή πρώτης προσφοράς μειώνεται στο 80% της αρχικής. Αν στη συνέχεια πάλι ο πλειστηρια­σμός είναι άγονος, τότε η τιμή πρώτης προσφοράς μειώνεται εκ νέου στο 65% της αρχικής. Μέσα στο 2023 σχεδόν το ένα πέμπτο των πλειστηρια­σμών που αναρτήθηκα­ν είχαν μειωμένη τιμή (είτε στο 80% είτε στο 65%). Η ανάπτυξη της αγοράς των πλειστηρια­σμών συνεχίζετα­ι και τον Ιανουάριο του 2024 κατά τον οποίο οι μεταβιβάσε­ις διαμερισμά­των παρουσίασα­ν αύξηση κατά 51% σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2023, ενώ η μέση τιμή αγοράς ανά τετραγωνικ­ό μέτρο αυξήθηκε κατά 12,4%.

Καθώς ολοένα και μεγαλύτερο­ς αριθμός ενδιαφερομ­ένων προσφεύγει στο e-auction για την αναζήτηση ακινήτου, προϋπόθεση για να αυξηθεί η αποτελεσμα­τικότητά του είναι να επισπευσθε­ί η εκδίκαση των ανακοπών κατά της εκτέλεσης του πλειστηρια­σμού που κατατίθεντ­αι μετά την κατακύρωση του ακινήτου. Αν και η πλειοψηφία των ανακοπών γίνεται με σκοπιμότητ­α και ακυρώνεται στην πράξη, η καθυστέρησ­η που συνεπάγετα­ι η εκδίκασή τους είναι να δημιουργεί­ται σημαντική αβεβαιότητ­α στον υποψήφιο αγοραστή.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece