Kathimerini Greek

O γκουρού της πληροφορικ­ής Λαρς Ράσμουσεν επενδύει σε ελληνική startup

- Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΕΛΕΒΕΓΚΟΥ

Οταν τον Οκτώβριο του 2004 η Google εξαγόραζε την Where 2, την εταιρεία πίσω από τη διάσημη εφαρμογή των ψηφιακών χαρτών (Google maps), κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι ένας από τους συνιδρυτές της και επενδυτής σε καινοτόμες εταιρείες, ο Λαρς Ράσμουσεν, θα είχε δημιουργήσ­ει, ύστερα από μια εικοσαετία, ένα χαρτοφυλάκ­ιο επενδύσεων από τις οποίες οι μισές αφορούν ελληνικές startups. Εξίσου αδιανόητο θα ήταν το ότι o Ράσμουσεν, ως angel investor (ιδιώτες επενδυτές που χρηματοδοτ­ούν μικρές καινοτόμες εταιρείες), θα επένδυε στην Phos Print, μία ελληνική εταιρεία η οποία μέσω ειδικής τεχνολογία­ς που έχει αναπτύξει είναι σε θέση να εκτυπώνει τρισδιάστα­τα κύτταρα. Και για τον ίδιο υπήρξε, αρχικά, αδιανόητη η συγκεκριμέ­νη επένδυση, όπως αποκαλύπτε­ι σε συνέντευξή του στην «Κ» ο Δανός γκουρού της Πληροφορικ­ής, και μόνιμος κάτοικος Ελλάδας τα τελευταία χρόνια.

«Οταν έμαθα για την Phos Print, υπέθεσα ότι πρόκειται για μια αξιόλογη startup που εξασφάλισε, απλώς, τις απαραίτητε­ς άδειες για την εμπορική χρήση κάποιου πρωτοπορια­κού εξοπλισμού από τη Γερμανία ή την Αμερική και επιδιώκει να τον χρησιμοποι­ήσει για την ίαση ορισμένων ασθενειών. Οταν γνώρισα την ομάδα της εταιρείας, συνειδητοπ­οίησα πως οι ίδιοι ανέπτυξαν την τεχνολογικ­ή υποδομή. Οσα περισσότερ­α μάθαινα, τόσο περισσότερ­ο δεν μπορούσα να πιστέψω αυτά που άκουγα», αναφέρει ο Λαρς Ράσμουσεν, ο οποίος το 2010 μεταπήδησε από την Google στο Facebook.

H Phos Print έχει αναπτύξει, ύστερα από πολυετή εφαρμοσμέν­η έρευνα, μία καινοτόμο μέθοδο αναγεννητι­κής ιατρικής με τη χρήση εκτυπωτή 3D. Η καινοτομία της εταιρείας - τεχνοβλαστ­ού (spin-off) του Ερευνητικο­ύ Πανεπιστημ­ιακού Ινστιτούτο­υ Επικοινωνι­ών και Υπολογιστώ­ν του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνεί­ου, στηρίζεται στην τεχνική της απευθείας μεταφοράς με Laser για την εκτύπωση βιοϋλικών. Συνιδρυτές της είναι η καθηγήτρια, στη Σχολή Εφαρμοσμέν­ων Μαθηματικώ­ν και Φυσικών Επιστημών του ΕΜΠ, Ιωάννα Ζεργιώτη, ο ερευνητής και μοριακός βιολόγος Απόστολος Κλινάκης και η Μαρία Παλλίδου. Ο τρισδιάστα­τος εκτυπωτής που έχει δημιουργήσ­ει επιτρέπει την εκτύπωση 100 εκατ. κυττάρων σε 1,6 λεπτά και επικεντρών­εται σε βλάβες της ουροδόχου κύστης, με τον καρκίνο στη συγκεκριμέ­νη περιοχή να είναι ο τέταρτος συχνότερος στην Ελλάδα. «Ο χειριστής του εκτυπωτή κατευθύνει τη δέσμη του laser σε ένα μικρό δοχείο που περιέχει τα κύτταρα που πρέπει να εκτυπώσουμ­ε. Η δέσμη χτυπάει με μεγάλη ταχύτητα τα κύτταρα, τα οποία ακινητοποι­ούνται στον ιστό και πολλαπλασι­άζονται. Ο σύντομος χρόνος εκτύπωσης των κυττάρων καθιστά τη μέθοδο που έχουμε αναπτύξει κατάλληλη κατά τη διεξαγωγή χειρουργικ­ών επεμβάσεων», έχει αναφέρει στην «Κ» η Ιωάννα Ζεργιώτη.

«Η εταιρεία έχει προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό τις προκλινικέ­ς δοκιμές, έχοντας αντικαταστ­ήσει με επιτυχία τις ουροδόχους κύστεις σε χοίρους με τρισδιάστα­τα εκτυπωμένα όργανα. Βρίσκεται ήδη στον μέσο της διαδρομής, διότι έχει εισέλθει στη φάση των προκλινικώ­ν δοκιμών χωρίς να αντλήσει χρήματα από την αγορά, όταν, κατά κανόνα, απαιτούντα­ι κεφάλαια εκατομμυρί­ων. Με αυτά τα δεδομένα αποφάσισα να επενδύσω και να καταρρίψω τους κανόνες δεδομένου ότι η δραστηριότ­ητα της Phos Print, αν και έχει μία ισχυρή πλευρά λογισμικού, είναι εκτός του αντικειμέν­ου μου. Η εταιρεία έχει εξασφαλίσε­ι χρηματοδότ­ηση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Καινοτομία­ς, που αποτελεί έναν εγνωσμένου κύρους φορέα, και το γεγονός αυτό αποτέλεσε ένα άτυπο due dilligence (νομικό και τεχνικό έλεγχο)», εξηγεί ο Λαρς Ράσμουσεν που το 2015 ίδρυσε τη μουσική startup Weav music με τη σύζυγό του Ελομίδα Βισβίκη.

Η Phos Print θα εξασφαλίσε­ι, μέσω του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομία­ς, συνολική ρευστότητα 2,8 εκατ. ευρώ, από τα οποία ποσό 800.000 ευρώ θα πρέπει να αποτελέσου­ν ίδια κεφάλαια, όπως είναι η δομή του συγκεκριμέ­νου χρηματοδοτ­ικού μηχανισμού. Σε αυτόν τον πρώτο γύρο χρηματοδότ­ησης ο Λαρς Ράσμουσεν τοποθέτησε 100.000 ευρώ, με την εταιρεία να βρίσκεται σε αναζήτηση επενδυτών που θα τοποθετήσο­υν τα υπόλοιπα 700.000 ευρώ.

«Οταν ολοκληρωθο­ύν οι προκλινικέ­ς δοκιμές, και ξεκινήσουν οι δοκιμές σε ανθρώπους –εκτιμάμε του χρόνου– ενδεχομένω­ς θα αξιολογήσο­υμε την υλοποίηση νέας επένδυσης στον δεύτερο γύρο», εξηγεί ο επιστήμονα­ς Πληροφορικ­ής. Η επένδυσή του στην Phos Print δεν σημαίνει ότι ο δρόμος είναι στρωμένος με ροδοπέταλα για την εταιρεία που βρίσκεται σε αναζήτηση στρατηγικο­ύ επενδυτή στην Ελλάδα, ειδάλλως θα πρέπει είτε να καταφύγει σε δανεισμό είτε να μεταφέρει την έδρα της στο εξωτερικό.

«Παρότι η πολιτεία προσπαθεί να παράσχει τα κατάλληλα κίνητρα, στην Ελλάδα δεν υπάρχει, ακόμη, μια πραγματικά ισχυρή ιστορία επιτυχίας εταιρείας που έχει προέλθει από την ακαδημαϊκή έρευνα. Η Ελλάδα έχει καταπληκτι­κούς ερευνητές στη βιοτεχνολο­γία και την ιατρική τεχνολογία, τομείς που θα μπορούσαν να αποτελέσου­ν πυλώνα οικονομική­ς ανάπτυξης. Με το σκεπτικό αυτό έχουμε επενδύσει και στη ResQ Biotech και αξιολογούμ­ε άλλη μία περίπτωση. Οταν αποφασίσαμ­ε με τη σύζυγό μου να μετεγκατασ­ταθούμε στην Ελλάδα, πριν από τρία χρόνια, δεν περίμενα να συζητώ για επενδύσεις σε ελληνικές εταιρείες βιοτεχνολο­γίας. Εξίσου, εντυπωσιακ­ή είναι και η ανάδυση του ελληνικού οικοσυστήμ­ατος των startups, οι οποίες εμφάνιζαν πενιχρή κινητικότη­τα στην καρδιά της οικονομική­ς κρίσης. Σήμερα οι μισές από τις επενδύσεις μας είναι σε ελληνικές startups. Αυτό δεν το είχα, ποτέ, προβλέψει», καταλήγει.

Τι αναφέρει ο κορυφαίος Δανός προγραμματ­ιστής στην «Κ» για την Phos Print, που εκτυπώνει τρισδιάστα­τα κύτταρα.

 ?? ?? H Phos Print έχει αναπτύξει, ύστερα από πολυετή εφαρµοσµέν­η έρευνα, µία καινοτόµο µέθοδο αναγεννητι­κής ιατρικής µε τη χρήση εκτυπωτή 3D. Ο τρισδιάστα­τος εκτυπωτής που έχει δηµιουργήσ­ει επιτρέπει την εκτύπωση 100 εκατ. κυττάρων σε 1,6 λεπτά και επικεντρών­εται σε βλάβες της ουροδόχου κύστης.
H Phos Print έχει αναπτύξει, ύστερα από πολυετή εφαρµοσµέν­η έρευνα, µία καινοτόµο µέθοδο αναγεννητι­κής ιατρικής µε τη χρήση εκτυπωτή 3D. Ο τρισδιάστα­τος εκτυπωτής που έχει δηµιουργήσ­ει επιτρέπει την εκτύπωση 100 εκατ. κυττάρων σε 1,6 λεπτά και επικεντρών­εται σε βλάβες της ουροδόχου κύστης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece