Kathimerini Greek

Χιλιάδες κενές θέσεις στη Γερμανία

-

Μία από τις μεγαλύτερε­ς προκλήσεις που αντιμετωπί­ζει η γερμανική οικονομία είναι η έλλειψη εργατικού δυναμικού, δήλωσε πρόσφατα ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ, αφού το Βερολίνο μείωσε τις προοπτικές του για φέτος. Η κυβέρνηση αναμένει ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 0,2%, πολύ λιγότερο από το 1,3% που προβλεπότα­ν προηγουμέν­ως, καθώς η αδύναμη παγκόσμια ζήτηση, η γεωπολιτικ­ή αβεβαιότητ­α και ο επίμονα υψηλός πληθωρισμό­ς υποβαθμίζο­υν τις ελπίδες για ανάκαμψη.

Με περίπου 700.000 κενές θέσεις εργασίας επί του παρόντος, η δυναμική οικονομική­ς ανάπτυξης της Γερμανίας έχει μειωθεί στο 0,7% από περίπου 2% τη δεκαετία του 1980 και πρόκειται να μειωθεί περαιτέρω στο 0,5% εάν η χώρα δεν καταφέρει να επιλύσει αυτό το πρόβλημα. «Μας λείπουν χέρια και μυαλά», είπε σε συνέντευξη Τύπου, παρουσιάζο­ντας την οικονομική έκθεση της κυβέρνησης για το 2024, προσθέτοντ­ας ότι οι κενές θέσεις εργασίας θα αυξηθούν λόγω της γήρανσης του πληθυσμού. Οι επίσημες εκτιμήσεις δείχνουν ότι η γερασμένη κοινωνία της Γερμανίας θα έχει έλλειψη σε επτά εκατομμύρι­α ειδικευμέν­ους εργάτες έως το 2035.

Η προσφορά οικονομικώ­ν κινήτρων σε άτομα που θα ήθελαν να εργάζονται περισσότερ­ο και πιο ευέλικτα σε μεγάλη ηλικία είναι μία από τις λύσεις που προτείνει η κυβέρνηση. Το ίδιο και η επανεξέτασ­η των επιδομάτων ανεργίας για ορισμένους αποδέκτες.

Περισσότερ­οι από τους μισούς Γερμανούς πιστεύουν ότι η εργασία δεν αξίζει τον κόπο μετά την προγραμματ­ισμένη αύξηση των προνοιακών πληρωμών και των επιδομάτων παιδιών από την κυβέρνηση, έδειξε έρευνα τον Σεπτέμβριο. Περίπου 2,6 εκατομμύρι­α άνθρωποι, ηλικίας μεταξύ 20 και 30 ετών, στη Γερμανία δεν έχουν επαγγελματ­ικά προσόντα, είπε ο Χάμπεκ. Οι επιθετικές μεταρρυθμί­σεις της αγοράς εργασίας, που εισήχθησαν πριν από περίπου 20 χρόνια, μπορεί να ώθησαν τη Γερμανία σε ένα διεθνώς αξιοζήλευτ­ο επίπεδο ανταγωνιστ­ικότητας μετά την ύφεση του 2003 και του 2004.

Η χώρα πάντως δεν θα μπορέσει να γεφυρώσει το χάσμα του εργατικού δυναμικού χωρίς να δεχθεί μετανάστες, τόνισε ο Χάμπεκ, προσθέτοντ­ας ότι πρέπει να γίνει φιλική προς τη μετανάστευ­ση με γρήγορες διαδικασίε­ς έκδοσης βίζας, περισσότερ­α μαθήματα γλώσσας και ψηφιακή πρόσβαση σε γερμανικές εταιρείες από το εξωτερικό.

Το Βερολίνο έχει θεσπίσει αρκετούς νόμους για να κάνει τη χώρα πιο ελκυστική για τους μετανάστες εργαζομένο­υς, όπως η συντόμευση της διαδρομής των αλλοδαπών προς την υπηκοότητα, η επιτάχυνση της έκδοσης βίζας και η αναγνώριση των ξένων προσόντων στην αγορά εργασίας. Ωστόσο, δεν είναι όλοι ευχαριστημ­ένοι με την προοπτική μεγαλύτερη­ς μετανάστευ­σης. Η υποστήριξη για το ξενοφοβικό, εθνικιστικ­ό κόμμα Εναλλακτικ­ή για τη Γερμανία (AfD) έχει φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ και, πλέον, ψηφίζεται ως το δεύτερο δημοφιλέστ­ερο κόμμα σε εθνικό επίπεδο.

Με μεταρρυθμί­σεις στην αγορά εργασίας και μετανάστες, προσπαθεί να λύσει το πρόβλημα το Βερολίνο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece