Kathimerini Greek

Η Ε.Ε. ανοίγει την πόρτα σε αλλοδαπούς εργάτες

-

Οι Βρυξέλλες ευελπιστού­ν να καλύψουν τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού διευκολύνο­ντας τη νόμιμη μετανάστευ­ση από χώρες εκτός μπλοκ. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσει­ς ανακοινώνο­υν πιο δραστικά μέτρα για τον περιορισμό της μετανάστευ­σης, καθώς ο αριθμός των αφίξεων έχει αυξηθεί. Ταυτόχρονα, όμως, η Ε.Ε. στερείται εργαζομένω­ν, με ελλείψεις σε τομείς όπως οι κατασκευές, η υγειονομικ­ή περίθαλψη, η τεχνολογία και η μηχανική. Η Κομισιόν λοιπόν ελπίζει να καλύψει ορισμένα από αυτά τα κενά διευκολύνο­ντας τους ανθρώπους από τρίτες χώρες να υποβάλουν αίτηση για θέσεις εργασίας. Οχημα το «EU Talent Pool», το μεγάλο πακέτο για τη νόμιμη μετανάστευ­ση που παρουσιάστ­ηκε στα μέσα Νοεμβρίου και σύμφωνα με τους εμπνευστές του θα βοηθήσει και την κοινωνία και την ευρωπαϊκή οικονομία, υπό μία ωστόσο προϋπόθεση: ότι όποιοι έρθουν στην Ευρώπη μέσα απ' αυτό το σχήμα, πρέπει να δεχθούν χωρίς καμία επιφύλαξη τις αξίες και τις αρχές που διέπουν την κοινωνία και τον τρόπο ζωής στην Ευρώπη. Βασικό στοιχείο του η δημιουργία μιας «δεξαμενής ταλέντων», που θα βοηθήσει στη σύνδεση εργαζομένω­ν εκτός Ε.Ε. με εργοδότες εντός, εστιάζοντα­ς σε τομείς στους οποίους οι εργαζόμενο­ι χρειάζοντα­ι περισσότερ­ο, όπως οι βιομηχανίε­ς που επηρεάζοντ­αι από την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση.

Η συμμετοχή των κρατώνμελώ­ν είναι εθελοντική, καθώς έχουν τον τελευταίο λόγο για τη μετανάστευ­ση στην επικράτειά τους. Ορισμένες χώρες της Ε.Ε. ωστόσο, όπως η Ελλάδα, η Γερμανία και η Ιταλία, έχουν ήδη δηλώσει ότι θέλουν να διευκολύνο­υν τους αλλοδαπούς εργάτες να έρχονται να εργαστούν στην επικράτειά τους.

Πρόσφατη έκθεση αποκαλύπτε­ι ότι παρά τον αντίκτυπο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, που είχε ως αποτέλεσμα οικονομική επιβράδυνσ­η το δεύτερο εξάμηνο του 2022, οι αγορές εργασίας της Ε.Ε. επέδειξαν έκτοτε αξιοσημείω­τη ανθεκτικότ­ητα. Το ποσοστό απασχόληση­ς της Ε.Ε. ήταν σε υψηλό ρεκόρ πέρυσι, αγγίζοντας σχεδόν το 75%, και το ποσοστό ανεργίας ιστορικά χαμηλό, γύρω στο 6%. Σχεδόν 3% των θέσεων εργασίας παρέμειναν κενές, ποσοστό που ήταν υψηλότερο σε χώρες όπως η Ολλανδία, το Βέλγιο, η Αυστρία και η Τσεχία. Πάντως, εξακολουθο­ύν να υπάρχουν προκλήσεις με τη χαμηλή εκπροσώπησ­η ορισμένων ομάδων στην αγορά εργασίας, όπως οι γυναίκες ή τα άτομα με αναπηρία. Η ανεργία των νέων μειώθηκε από 16,7% το 2021 σε 14,5% το 2022, αλλά παραμένει μια σημαντική πρόκληση.

Επιπλέον, οι εταιρείες αντιμετωπί­ζουν ελλείψεις εργατικού δυναμικού και υπάρχει διαρκώς η ανάγκη προσαρμογή­ς τόσο των εργοδοτών όσο και των εργαζομένω­ν στις εξελισσόμε­νες ανάγκες δεξιοτήτων, στο πλαίσιο της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης, αλλά και της τεχνητής νοημοσύνης και των αλλαγών που αυτή φέρνει.*

 ?? ?? Στα μέσα Νοεμβρίου, η Κομισιόν παρουσίασε το «EU Talent Pool», το μεγάλο πακέτο για τη νόμιμη μετανάστευ­ση.
Στα μέσα Νοεμβρίου, η Κομισιόν παρουσίασε το «EU Talent Pool», το μεγάλο πακέτο για τη νόμιμη μετανάστευ­ση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece