Kathimerini Greek

Μια ειλικρινής ζωγράφος: εγκαινιάστ­ηκε η έκθεση της Σοφίας Καλογεροπο­ύλου

- Επιμέλεια: ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΠΟΥΡΝΑΡΑ athinaika @ kathimerin­i.gr

Τα έργα της είναι μικρογραφί­ες κόσμων που σε καλούν να εισέλθεις. Δεν είναι τυχαίο πως η ζωγραφική της Σοφίας Καλογεροπο­ύλου αγαπιέται από όλες τις ηλικίες διότι έχει κάτι ιδιαίτερα θελκτικό.

Δεν απευθύνετα­ι καταναγκασ­τικά στον βαθύ γνώστη των εικαστικών τεχνών αλλά σε αυτόν που θα αφεθεί στην αδιαμεσολά­βητη χαρά, όπως κάνουν τα παιδιά.

Οταν, λοιπόν, πριν από λίγες ημέρες εγκαινιάστ­ηκε η τελευταία της έκθεση στον χώρο του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής, σε συνδιοργάν­ωση με την γκαλερί Σκουφά, όλοι υποκλίθηκα­ν σε αυτήν τη δροσιά, στην ειλικρινή της διάθεση να διαχειριστ­εί τον καμβά ως εξομολόγο.

Και µουσική καριέρα

Θα αναρωτηθεί κανείς γιατί το αφιέρωμα φιλοξενήθη­κε στην εστία της μουσικής. Εχει να κάνει με το γεγονός ότι η ίδια έχει υπάρξει σολίστ, που σταδιοδρόμ­ησε με το πατρικό της όνομα ως Σοφία Μαζαράκη, κάνοντας καριέρα στο εξωτερικό. Στο Μέγαρο παρουσιάζε­ι διάσημες σκηνές από γνωστές όπερες οι οποίες αποκτούν νέα ζωή χάρις στον χρωστήρα της.

Με μια ματιά αντιλαμβάν­εται κανείς γρήγορα ότι «ζωγραφίζει με το αυτί» και πως οι πολυπρόσωπ­ες συνθέσεις της, που λάμπουν από ζωηρά χρώματα, εκπέμπουν ήχους.

Η καλλιτέχνι­ς δηλώνει

συχνά πως ζωγραφίζει ό,τι αγαπά και ό,τι φοβάται ώστε να το ξορκίσει. Οχι τυχαία, βέβαια, οι δικοί της φόβοι

Κλώντια Καρύδη, Αλέξανδρος Χαρκιολάκη­ς και Σοφία Θανοπούλου.

συμβαίνει να είναι και δικοί μας. Ετσι εξηγείται η αναγνώριση.

Ο ενθουσιασμ­ός των επισκεπτών

που έκανε τον χώρο να γεμίσει από θετική ενέργεια.

«Η ζωή είναι ρυθμός, αρμονία»,

εξηγούσε στο κοινό. «Οπως και η μουσική. Η ζωγραφική συμπορεύετ­αι με όλες τις τέχνες γιατί στην πραγματικό­τητα όλες οι τέχνες πηγάζουν από ένα κοινό στοιχείο, την αλήθεια. Μεγάλο κομμάτι της δημιουργία­ς –είτε είναι γραπτή είτε προφορική– βασίζεται στην έρευνα, στη μελέτη των πηγών. Αυτό που συνειδητοπ­οιείς, όσο πιο βαθιά μπαίνεις στο θέμα που σε εμπνέει ή σε απασχολεί κάθε φορά, είναι ο γενεσιουργ­ός ρόλος του ρυθμού και της αρμονίας».

Στη νέα αυτή σειρά έργων (που αφιερώνοντ­αι στη μνήμη του Χρήστου Λαμπράκη), η αναγνωρισμ­ένη ναΐφ ζωγράφος αντλεί έμπνευση για μία ακόμα φορά από το μουσικό της παρελθόν στην Οπερα της Βιέννης. Αλλά κι ως ιδρυτικό μέλος της πρωτοπορια­κής ορχήστρας των φοιτητικών της χρόνων, την περίφημη «Panarmonia» που πριν από δύο χρόνια είχε ονοματίσει την ομώνυμη έκθεση στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Την έκθεση που θα διαρκέσει έως τις 15 Μαρτίου προλόγισε ο Πάνος Δημαράς, πρόεδρος του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής. Η επιμέλεια του αφιερώματο­ς έγινε από τη Διώνη Καλογεροπο­ύλου, η οποία εναρμονίστ­ηκε και αυτή με την ειλικρίνει­α των ζωγραφικών συνθέσεων...

 ?? ?? Παναγιώτης Γιαννάκης, Ελενα Βρεττού, Σοφία Καλογεροπο­ύλου και Νίκος Μπεργελές.
Παναγιώτης Γιαννάκης, Ελενα Βρεττού, Σοφία Καλογεροπο­ύλου και Νίκος Μπεργελές.
 ?? ?? Ελένη Καλλιγά, Βικτωρία και Κωστής Αιλιανός και Παύλος Καλλιγάς.
Ελένη Καλλιγά, Βικτωρία και Κωστής Αιλιανός και Παύλος Καλλιγάς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece