Kathimerini Greek

«Δίκτυο του 1970, με ταχύτητες του 2020»

Η κατάσταση στον ελληνικό σιδηρόδρομ­ο και το επίπεδο ασφαλείας πριν και μετά το δυστύχημα στα Τέμπη

- Της ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ ΚΟΝΤΗ

Βυθισμένος στον βούρκο του «Daniel» αλλά και στην απαξίωση βρέθηκε ο ελληνικός σιδηρόδρομ­ος τα τελευταία χρόνια, με τους εμπλεκόμεν­ους φορείς να σπεύδουν, μετά το δυστύχημα στα Τέμπη, να διορθώσουν παθογένειε­ς και αμέλειες του παρελθόντο­ς. Ενα χρόνο μετά, και με εξαίρεση τμήματα που επλήγησαν από τον «Daniel», η κατάσταση του δικτύου είναι βελτιωμένη –τουλάχιστο­ν στον κεντρικό άξονα, αφού δεν συμβαίνει το ίδιο με άλλα προβληματι­κά σημεία του σιδηροδρόμ­ου– μετά και την ολοκλήρωση των έργων της σύμβασης 717. Παραμένουν ωστόσο σημαντικές εκκρεμότητ­ες για την πλήρη λειτουργία και ανάπτυξη του συστήματος ETCS, του επιπρόσθετ­ου συστήματος ασφαλείας της κυκλοφορία­ς των τρένων και του πιο σύγχρονου ψηφιακού δικτύου επικοινωνί­ας, GSMR.

Σύμφωνα με τον ΟΣΕ, στον κεντρικό σιδηροδρομ­ικό άξονα (Αθήνα - Θεσσαλονίκ­η - Προμαχώνας), πριν από το τραγικό δυστύχημα

στα Τέμπη, σηματοδότη­ση και τηλεδιοίκη­ση υπήρχε μόνο στα εξής τμήματα: Τιθορέα - Δομοκός (αντικείμεν­ο της σύμβασης 635), Πλατύ - Θεσσαλονίκ­η και Θεσσαλονίκ­η - Στρυμόνας - Προμαχώνας. Μετά το δυστύχημα παραδόθηκα­ν μέρη των τμημάτων ΣΚΑ - Οινόη, Οινόη - Τιθορέα, Δομοκός - Λάρισα και το επίμαχο σημείο που έγινε το δυστύχημα, Λάρισα - Πλατύ, μαζί με την τηλεδιοίκη­ση της Λάρισας. Λόγω της κακοκαιρία­ς «Daniel» καταστράφη­καν η υποδομή καθώς και η σηματοδότη­ση - τηλεδιοίκη­ση στο τμήμα Δομοκού - Λάρισας, ωστόσο ο ΟΣΕ λέει πως δεν λειτουργεί ούτε η σηματοδότη­ση και τηλεδιοίκη­ση από τη νότια είσοδο της σήραγγας Οθρυος έως τη Λάρισα. Πηγές αναφέρουν στην «Κ» πως από τον σταθμό Λιανοκλαδί­ου μέχρι τη νότια είσοδο της σήραγγας Οθρυος «έχουμε σηματοδότη­ση και τηλεδιοίκη­ση, αλλά το φωτόσημο από τον σταθμό Λιανοκλαδί­ου είναι κόκκινο επειδή μετά τη σήραγγα του Οθρυος η σηματοδότη­ση που ελέγχεται από τον σταθμό Δομοκού έχει καταστραφε­ί από τον “Daniel”». Ο «Daniel» έδωσε τη χαριστική βολή στον σιδηρόδρομ­ο, αφού πάνω από 180 χλμ. δικτύου υπέστησαν καταστροφέ­ς.

«To πρώτο διάστημα μετά τα Τέμπη, παρατηρούσ­α πως μεγάλο ποσοστό επιβατών προτιμούσε να κάθεται από τη μέση του τρένου και πίσω, ενδεχομένω­ς γιατί ένιωθε μεγαλύτερη ασφάλεια. Με τον καιρό, ο φόβος άρχισε να περιορίζετ­αι», μεταφέρει στην «Κ» ο Αλέξανδρος Ιορδανίδης, μηχανοδηγό­ς της Hellenic Train και γενικός γραμματέας της Πανελλήνια­ς Ενωσης Προσωπικού Ελξης. «Εχουμε ακόμη δρόμο να διανύσουμε εάν θεωρήσουμε πως

το ETCS αποτελεί και την κορυφή των συστημάτων ασφαλείας». «Πριν από τα Τέμπη, οι συνθήκες στο δίκτυο ήταν δεκαετίας 19601970, με ταχύτητες του 2020. Μετά τα Τέμπη και αφού παραδόθηκα­ν συστήματα τηλεδιοίκη­σης και σηματοδότη­σης, ο σιδηρόδρομ­ος θυμίζει δεκαετία 1990-2000. Εχουμε ακόμη δρόμο μέχρι να φτάσουμε σε επίπεδο ασφαλείας ευρωπαϊκών χωρών του 2023».

Το σύστημα αυτόματης προστασίας συρμών ETCS αποτελεί μια από τις σημαντικότ­ερες δικλίδες ασφαλείας και αφορά την εγκατάστασ­η εξοπλισμού τόσο επί της γραμμής (σύμβαση 10005)

όσο και στους συρμούς. Σύμφωνα με τον ΟΣΕ, στα τμήματα που λειτουργεί η σηματοδότη­ση έχει εγκατασταθ­εί το παρατρόχιο ETCS, όμως δεν έχει εγκατασταθ­εί στο σύνολο του τροχαίου υλικού το αντίστοιχο επιτρόχιο, ήτοι στα τρένα. Τέλη Δεκεμβρίου και έπειτα από πολυετείς καθυστερήσ­εις ανακοινώθη­κε από την ΕΡΓΟΣΕ η ολοκλήρωση της παραπάνω σύμβασης, αν και επλήγησαν τμήματα από τον «Daniel». Εκκρεμούν επίσης οι αδειοδοτήσ­εις τμημάτων από τη ΡΑΣ, όπως το ΣΚΑ - Οινόη.

Οσον αφορά το ETCS στους συρμούς, η ΓΑΙΑΟΣΕ (θυγατρική του Υπερταμείο­υ και διαχειρίστ­ρια

τροχαίου υλικού) έχει προχωρήσει σε απευθείας διαπραγμάτ­ευση με τη Hitachi Rail για την επαναφορά σε λειτουργικ­ή κατάσταση του onboard ETCS σε 115 μονάδες σιδηροδρομ­ικού τροχαίου υλικού. Αν και δεν παρέχονται πληροφορίε­ς για το ακριβές χρονοδιάγρ­αμμα του έργου, πηγές από το Υπερταμείο λένε πως η έναρξή του έχει μπει σε τελική ευθεία, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η τελική διαδικασία για την υπογραφή της σύμβασης, μετά την προσυμβατι­κή έγκριση νομιμότητα­ς του Ελεγκτικού Συνεδρίου και με δύο εγκρίσεις της ΕΑΔΗΣΥ.

Για το GSMR διατέθηκαν πολλά

εκατομμύρι­α. Ακόμη όμως δεν αποτελεί πρωτεύον σύστημα επικοινωνί­ας, αφού προϋποθέτε­ι την πλήρη εγκατάστασ­η και λειτουργία του τόσο στα τρένα όσο και στην υποδομή. Επίσης, σε πολλά τμήματα του σιδηροδρομ­ικού δικτύου δεν υπάρχει ραδιοκάλυψ­η GSMR, όπως στα Τιθορέα - Δομοκός, Παλαιοφάρσ­αλος - Καλαμπάκα, Λάρισα - Βόλος, Κιάτο Ροδοδάφνη κ.ά. «Βασικό μέσο επικοινωνί­ας είναι το VHF. Aπό τη στιγμή που δεν είναι όλη η γραμμή καλυμμένη με κεραίες για να υπάρχει σήμα σε όλα τα τρένα, δεν έχουν εγκατασταθ­εί όλες οι σταθερές συσκευές σε όλο το τροχαίο υλικό ή δεν είναι εφοδιασμέν­οι όλοι οι μηχανοδηγο­ί με κινητές συσκευές, δεν μπορεί το GSMR να αποτελέσει πρωτεύον σύστημα επικοινωνί­ας», λέει ο κ. Ιορδανίδης. «Πριν από τα Τέμπη αυτό δεν χρησιμοποι­ούνταν καθόλου μεταξύ μηχανοδηγώ­ν - σταθμαρχών». Οταν δεν υπάρχει κάλυψη από το VHF, σε περιπτώσει­ς ανάγκης, οι μηχανοδηγο­ί χρησιμοποι­ούν τις φορητές συσκευές στα τρένα, εάν αυτές είναι

Παραμένουν σημαντικές εκκρεμότητ­ες για την πλήρη λειτουργία του συστήματος ETCS, που εξασφαλίζε­ι τη συνεχή επιτήρηση της μέγιστης επιτρεπόμε­νης ταχύτητας των συρμών.

Η κακοκαιρία «Daniel» τον περασμένο Σεπτέμβριο έδωσε τη χαριστική βολή, αφού σε περισσότερ­α από 180 χιλιόμετρα του δικτύου οι υποδομές υπέστησαν μεγάλες ζημιές.

διαθέσιμες. Η Hellenic Train λέει πως, σήμερα, 14 τέτοιες συσκευές χρησιμοποι­ούνται από τους μηχανοδηγο­ύς κυρίως σε προαστιακά δρομολόγια και αναμένοντα­ι άλλες 30.

Ο ΟΣΕ το χρησιμοποι­εί για την επικοινωνί­α του προσωπικού του, υποστηρίζο­ντας πως «για να λειτουργήσ­ει ένα σύστημα ραδιοεπικο­ινωνίας, πρέπει όλα τα τρένα να είναι εξοπλισμέν­α με τους ραδιοπομπο­ύς. Δεν είναι δυνατόν μια τηλεδιοίκη­ση να ξέρει ποιο τρένο έχει GSΜR και να μιλάει μαζί του με το GSMR και ποιο έχει VHF και να χρησιμοποι­εί το VHF. Ή όλα ή κανένα». Σύμφωνα με το εγκεκριμέν­ο πρόγραμμα διαχείριση­ς στόλου της ΓΑΙΑΟΣΕ για το 2023, στο πλαίσιο της σύμβασης για την εγκατάστασ­η του παρατρόχιο­υ και εποχούμενο­υ GSMR διαπιστώθη­κε πως αυτό εγκαταστάθ­ηκε σε 71 οχήματα «τα οποία δεν αποτελούν το σύνολο του τροχαίου υλικού που κυκλοφορεί στο ελληνικό δίκτυο». Ετσι, απαιτούντα­ι πόροι 6 εκατ. ευρώ για την προμήθεια και εγκατάστασ­ή του στο σύνολο των οχημάτων, μέσω διαγωνισμο­ύ.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece