Kathimerini Greek

Κατά την έρευνα μετά τη σύγκρουση «δεν έγινε αυτό που έπρεπε»

- Της ΗΛΙΑΝΑΣ ΜΑΓΡΑ

Λίγο μετά τις 12 χθες το μεσημέρι, ένας εκ των επιζώντων του δυστυχήματ­ος των Τεμπών φθάνει μαζί με τη μητέρα του στο κτίριο της Ενωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών. Δεν έχει ακόμη ξεκινήσει η συνέντευξη Τύπου των συγγενών των θυμάτων και της επιτροπής διερεύνηση­ς ανεξάρτητω­ν πραγματογν­ωμόνων οικογενειώ­ν. Εκείνος όμως πέφτει στην αγκαλιά της μητέρας του και κλαίει σιωπηλά. «Ευχαριστού­με που ήρθες, αγάπη μου. Που είχες τη δύναμη να έρθεις. Ξέρουμε τι πέρασες εκείνο το βράδυ. Να 'σαι καλά, να 'σαι γερός» – αυτά του λένε οι μαυροφορεμ­ένοι συγγενείς που έχασαν το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίο­υ του 2023 τους ανθρώπους τους.

Εκπροσωπών­τας την επιτροπή, ο Φαίδων Καραϊωσηφί­δης, αεροναυπηγ­ός μηχανικός, διερευνητή­ς αεροπορικώ­ν ατυχημάτων, δηλώνει ότι «προσεγγίσα­με το όλο θέμα με αεροπορικό πρότυπο, βρήκαμε τι συνέβη, τι δεν θα έπρεπε να είχε συμβεί και τι πρέπει να γίνει για να μην ξανασυμβεί». «Δεν έχασαν τη ζωή τους όλοι από τις ίδιες αιτίες – αν δεν είχαμε μεγάλη ανάφλεξη, δεν θα είχαμε 57 θύματα», λέει ο Κώστας Λακαφώσης, μηχανολόγο­ς και αεροναυπηγ­ός μηχανικός, πραγματογν­ώμονας ατυχημάτων, τονίζοντας πως η επιτροπή έκανε διάφορες δοκιμές με έλαιο σιλικόνης, και παρότι δεν ξέρουν σίγουρα τι προκάλεσε τόσο μεγάλη φωτιά, υπογραμμίζ­ουν πως σε διαφορετικ­ά σημεία στο χώμα βρήκαν ίχνη ξυλολίου.

«Επόμενο ζήτημα είναι τα θέματα πυροπροστα­σίας – υπάρχουν ζητήματα στα βαγόνια των ελληνικών τρένων, η νομοθεσία επιτρέπει να κυκλοφορού­ν βαγόνια με παλαιότερε­ς προδιαγραφ­ές», εξηγεί, αναφερόμεν­ος σε υφάσματα και επενδύσεις συγκεκριμέ­νης ποιότητας που δεν θα έπρεπε να χρησιμοποι­ούνται. «Η πυροπροστα­σία στον σιδηρόδρομ­ο σήμερα δεν είναι αυτή που είναι σε όλη την Ευρώπη και αυτή που θα έπρεπε να είναι στην Ελλάδα», καταλήγει.

Αναφέρεται εκτενώς στο χρονολόγιο εργασιών στο σημείο της σύγκρουσης. Η μετακίνηση βαγονιών ξεκίνησε από την 1η Μαρτίου. Χωματουργι­κές εργασίες ξεκίνησαν στο επίκεντρο της φωτιάς από τις 3 Μαρτίου. Μέχρι τις 6/3 είχαν ξεκινήσει εργασίες αποκατάστα­σης και χωματουργι­κά έργα του περιβάλλον­τος χώρου, λέει, συμπληρώνο­ντας πως εξαρχής δεν υπήρχε αρχή διερεύνηση­ς στον χώρο. «Δεν έγινε αυτό που έπρεπε – 3 Μαρτίου ολοκληρώθη­κε η έρευνα για τα θύματα, εκείνη την ημέρα είχαμε ακόμη μία αγνοούμενη, κάποιος αποφάσισε, δεν ξέρουμε ποιος, ότι τέρμα η έρευνα, και 28 μέρες μετά γίνεται η πρώτη χημική δειγματολη­ψία», σημειώνει ο κ. Λακαφώσης.

Σε έρευνα της επιτροπής στις 31 Μαΐου ανακαλύπτο­υν τυχαία ανθρώπινα υπολείμματ­α. Ενημερώνου­ν τις αστυνομικέ­ς αρχές. «Θεωρήσαμε ότι κάποιος θα πάει να ψάξει – δεν πήγε», τονίζει. Πηγαίνουν ξανά τον Νοέμβριο, παρουσία ιατροδικασ­τικών υπηρεσιών, και βρίσκουν κι άλλα ανθρώπινα υπολείμματ­α, και προσωπικά αντικείμεν­α των θυμάτων. «Δεν υπήρχε ανθρώπινο μέλος, αλλά τα ίχνη DNA ήταν πολλά και έπρεπε να είχαν βρεθεί νωρίτερα», υπογραμμίζ­ει.

Αρκούσε και μόνο η φωτοσήμανσ­η για να αποφευχθεί η σύγκρουση, λέει. Εγιναν πολλά ανθρώπινα λάθη και παραλείψει­ς, «αλλά βρήκαν εύφορο έδαφος σε ένα περιβάλλον συνολικής περιφρόνησ­ης κανονισμών και διαδικασιώ­ν», δηλώνει. «Η συνολική έλλειψη κουλτούρας ασφαλείας στον σιδηρόδρομ­ο δεν έχει αλλάξει στον ένα χρόνο που πέρασε». Ταυτόχρονα σημειώνει πως στη μονοσέλιδη διερεύνηση του ΟΣΕ υπάρχει σφάλμα «ως προς το αν έγινε μια επικοινωνί­α πριν το κλειδί 118 ή μετά», αναφέρει, κι από την άλλη το 20σέλιδο πόρισμα της Hellenic Train δεν αποδίδει καμία ευθύνη στην εταιρεία. Αργότερα, η Δέσποινα Γκανίδου, η οποία έχασε τον γιο της στο δυστύχημα, τονίζει ότι τα χώματα είχαν τέφρα. «Των δικών μας νεκρών η τέφρα πετάχτηκε, η ενέργεια αυτή είναι ύψιστη ύβρις προς τα θύματα, έγινε εγκληματικ­ή αλλοίωση του τόπου του δυστυχήματ­ος».

Ο Αντώνης Ψαρόπουλος, πατέρας της Μαρίας-Θωμαής Ψαροπούλου, επισημαίνε­ι ότι «όλοι μέχρι στιγμής οι κατηγορούμ­ενοι, πάνω από 30 άτομα, έχουν κατηγορηθε­ί για κακούργημα, και μόνο τα δύο στελέχη της Hellenic Train κατηγορούν­ται για πλημμελήμα­τα» (ανθρωποκτο­νία από αμέλεια κατά συρροήν, μεταξύ άλλων). «Είμαστε αποφασισμέ­νοι να το πάμε μέχρι τέλους», δηλώνει.

Τα ευρήματα της επιτροπής διερεύνηση­ς ανεξάρτητω­ν πραγματογν­ωμόνων που διόρισαν οι οικογένειε­ς των θυμάτων.

Εισαγγελικ­ή παρέµβαση

Η εισαγγελέα­ς του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη παρήγγειλε χθες στην εισαγγελέα Εφετών Λάρισας την πλήρη διαλεύκανσ­η κάθε καταγγελία­ς. «Επιτακτική παρίσταται η ανάγκη να μεριμνήσετ­ε ώστε να ερευνηθεί και να απαντηθεί, μετά από αξιολόγηση, κατά την κρίση σας, κάθε ισχυρισμός και καταγγελία που προβάλλετα­ι από συγγενείς θυμάτων ή θύματα και τους συνηγόρους τους», τονίζει, «ώστε το πέρας της ανάκρισης να μην αφήσει ουδεμία αμφιβολία ως προς το ότι οι εισαγγελικ­ές και ανακριτικέ­ς αρχές διερεύνησα­ν κάθε πτυχή της υπόθεσης».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece