Kathimerini Greek

Αιχμές από Ν.Δ. για ΣΥΡΙΖΑ

Πώς σχολιάζει το Μαξίμου τις τελευταίες εξελίξεις στην Κουμουνδού­ρου

- Του ΣΤΑΥΡΟΥ Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟ­Υ

Είναι θέση αρχής η κυβέρνηση να μην ασχολείται με τα εσωκομματι­κά άλλων κομμάτων με επίσημες δηλώσεις και σχόλια. Ανεπίσημα όμως δεν γίνεται το Μαξίμου να μη ρίχνει κλεφτές ματιές στα όσα συμβαίνουν στο κόμμα, που πριν από μόλις οκτώ μήνες, στις εκλογές του περασμένου καλοκαιριο­ύ, ήταν ο βασικός αντίπαλος της Ν.Δ. για τη διακυβέρνη­ση της χώρας. Κυβερνητικ­ές πηγές σχολίαζαν δηκτικά μετά τα όσα έγιναν στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, «φανταστείτ­ε αυτοί να διαχειρίζο­νταν κρίσεις όπως ο Εβρος και η πανδημία, με τις οποίες βρέθηκε αντιμέτωπη η κυβέρνηση της Ν.Δ.».

Το γεγονός ότι οι κυβερνητικ­ές πηγές σχολιάζουν τον Εβρο και την πανδημία, όπου τότε πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ο Αλέξης Τσίπρας και όχι ο Στέφανος Κασσελάκης, δείχνει πως αντιμετωπί­ζουν το κόμμα της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης ως ένα και αδιαίρετο και όχι άλλο τον κ. Τσίπρα και άλλο τον κ. Κασσελάκη. Η φράση άλλωστε «δεν μας εκπλήσσει αυτή η κατάσταση», που ανήκει στις ίδιες πηγές, δείχνει πως στην Πειραιώς θεωρούν πως ο ΣΥΡΙΖΑ πάντα είχε τις... τάσεις που είδαμε να εμφανίζοντ­αι στο συνέδριό του, αλλά τις έκρυβε πίσω από την εξουσία που κατέλαβε. Ουσιαστικά όμως ποτέ δεν υπήρξε συντεταγμέ­νο κόμμα που είχε δομές και κουλτούρα κόμματος εξουσίας.

«Η σημερινή εικόνα είναι αποτέλεσμα όλων όσα έγιναν τα προηγούμεν­α χρόνια ήδη από όταν ήταν κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ και αξιωματική αντιπολίτε­υση υπό την ηγεσία του Αλέξη Τσίπρα», προσθέτουν οι ίδιες πηγές, θυμίζοντας πως υπό την ηγεσία Τσίπρα ο ΣΥΡΙΖΑ υπέστη διαδοχικές ήττες και έφτασε να χάσει την κυβέρνηση και μετά να χάσει το 15% της δύναμής του, φτάνοντας στο 17% στις εθνικές εκλογές του 2023. Το γεγονός μάλιστα πως η παρέμβαση του κ. Τσίπρα υπέρ νέων εκλογών για την ηγεσία απορρίφθηκ­ε από το συνέδριο, αποτελεί απόδειξη πως ο πρώην πρωθυπουργ­ός ηττήθηκε ακόμη και σε εσωκομματι­κό επίπεδο, κάτι που έμοιαζε μέχρι πρότινος αδιανόητο.

Στο «κάδρο» πάντως της κυβέρνησης δεν μπαίνει μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και το ΠΑΣΟΚ. Το γεγονός πως η Νάντια Γιαννακοπο­ύλου διαφώνησε δημόσια με τη θέση του Νίκου Ανδρουλάκη να καταψηφίσε­ι το ΠΑΣΟΚ την ίδρυση των μη κρατικών πανεπιστημ­ίων, δείχνει πως και η Χαριλάου Τρικούπη έχει εσωκομματι­κά θέματα που διχάζουν και δεν έχει βρει συντεταγμέ­νη γραμμή. Ερωτηματικ­ό αποτελεί και η στάση του Γιώργου Παπανδρέου, που ως υπουργός Παιδείας συμφωνούσε με την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημ­ίων.

Κεντρικό αφήγημα

Με όλα τα παραπάνω προκύπτει το εξής εύλογο ερώτημα,

που είναι και το βασικό ενόψει των ευρωεκλογώ­ν. Ποιο κόμμα αποτελεί εναλλακτικ­ή λύση απέναντι στη Ν.Δ. και τον Κυριάκο Μητσοτάκη; Η απάντηση είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει απολέσει ουσιαστικά τον ρόλο της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης βγαίνοντας από ένα συνέδριο ακόμη πιο τραυματισμ­ένος, χωρίς να έχει λύσει τα εσωκομματι­κά του. Την ίδια ώρα το ΠΑΣΟΚ, που φαίνεται πως είναι πλέον καθαρά δεύτερο κόμμα και ουσιαστικά αξιωματική αντιπολίτε­υση, έχει μπει σε μια διαδικασία «να γίνει ΣΥΡΙΖΑ στη θέση του ΣΥΡΙΖΑ», που το καθιστά αναξιόπιστ­ο και ασταθές.

Οι ίδιες πηγές καταλήγουν ότι η συνολική εικόνα των δύο κομμάτων δείχνει πως «δεν μπορούν να αποτελέσου­ν αξιόπιστη εναλλακτικ­ή πρόταση διακυβέρνη­σης». Τούτων δοθέντων, στο Μαξίμου θεωρούν πως οι επικείμενε­ς ευρωεκλογέ­ς δείχνουν ότι η Ν.Δ. είναι η μόνη αξιόπιστη λύση για να εκπροσωπήσ­ει τη χώρα στις Βρυξέλλες και αυτό θα είναι το κεντρικό αφήγημα στον δρόμο προς τις κάλπες του Ιουνίου.

«Φανταστείτ­ε αυτοί να διαχειρίζο­νταν κρίσεις όπως ο Εβρος και η πανδημία», αναφέρουν κυβερνητικ­ές πηγές.

 ?? ?? Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνομιλεί με διπλωμάτη, στην ετήσια δεξίωση που παραθέτει η Πρόεδρος της Δημοκρατία­ς προς τιμήν του διπλωματικ­ού σώματος. Παρότι είναι θέση αρχής για την κυβέρνηση να μην ασχολείται με τα εσωκομματι­κά άλλων κομμάτων, δεν περνούν απαρατήρητ­α από το Μαξίμου όσα συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνομιλεί με διπλωμάτη, στην ετήσια δεξίωση που παραθέτει η Πρόεδρος της Δημοκρατία­ς προς τιμήν του διπλωματικ­ού σώματος. Παρότι είναι θέση αρχής για την κυβέρνηση να μην ασχολείται με τα εσωκομματι­κά άλλων κομμάτων, δεν περνούν απαρατήρητ­α από το Μαξίμου όσα συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece