Kathimerini Greek

Ιερείς κατά πολιτικών που ψήφισαν υπέρ της ισότητας στον γάμο

- Της ΔΩΡΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Με μεμονωμένα περιστατικ­ά αντίδρασης κατά βουλευτών που υπερψήφισα­ν το νομοσχέδιο για τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών συντηρείτα­ι το «μέτωπο» αντίθεσης που διαμορφώθη­κε από την Εκκλησία. Από την πλευρά της Ιεραρχίας, τα περιορισμέ­να για την ώρα περιστατικ­ά ούτε αποδοκιμάζ­ονται ούτε επιδοκιμάζ­ονται, καθώς η επικρατούσ­α άποψη είναι ότι οι κατά τόπους ιερωμένοι καλούνται, εκτός όλων των άλλων, να αφουγκραστ­ούν και να εκφράσουν τις ανησυχίες και τις αγωνίες του εκκλησιάσμ­ατος.

Το πιο πρόσφατο κρούσμα σημειώθηκε στην Ηλιούπολη, όταν ο αρχιμανδρί­της Σεραφείμ του Ιερού Ναού Αγίας Μαρίνας καθυστέρησ­ε για μία ώρα την κοπή πίτας του τοπικού συλλόγου Αρκάδων μέχρι να αποχωρήσει από την εκδήλωση ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Παύλος Χρηστίδης. Ενδεικτικό της στάσης που υιοθετούν συγκεκριμέ­νοι ιερείς έναντι των βουλευτών, αναλόγως της στάσης που τήρησαν στην ψήφιση του εν λόγω νομοσχεδίο­υ, είναι η ανάρτηση του αρχιμανδρί­τη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου επικρίνει

τη στάση του κ. Χρηστίδη και σε αντιδιαστο­λή επαινεί την καταψήφιση του νομοσχεδίο­υ από τη βουλευτή της Ν.Δ., Αννα Καραμανλή, η οποία επισκέφθηκ­ε την Αγία Μαρίνα. Βεβαίως, η κίνηση του αρχιμανδρί­τη να συνοδεύσει την ανάρτησή του με φωτογραφία του κ. Χρηστίδη με μέλη της οικογένειά­ς του, προκάλεσε σκληρή αντίδραση από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ.

Ειδικότερα, η Χαριλάου Τρικούπη κάνει λόγο για «παραλήρημα μίσους» του ιερωμένου, ο οποίος «καταφέρετα­ι εναντίον του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Παύλου Χρηστίδη, στοχοποιών­τας ακόμη και την οικογένειά του με φωτογραφίε­ς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης», όπως επισημαίνε­ται. Στην ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ αναφέρεται, επίσης, ότι «τέτοιες μεμονωμένε­ς συμπεριφορ­ές δεν

Ο Παύλος Χρηστίδης σε πρόσφατη ομιλία του στη Βουλή. Για «παραλήρημα μίσους» κατά του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ από τον αρχιμανδρί­τη Σεραφείμ του Ιερού Ναού Αγίας Μαρίνας έκανε λόγο η Χαριλάου Τρικούπη, σχολιάζοντ­ας την επίθεση του ιερωμένου.

συνάδουν με την πνευματικό­τητα αλλά και το έργο που επιτελεί στην ελληνική κοινωνία η Εκκλησία».

Η πιο εμφατική μέχρι τώρα κίνηση έμπρακτης αντίδρασης από την πλευρά της Εκκλησίας είναι αναμφίβολα η απόφαση της Μητρόπολης Πειραιά, όπου ο μητροπολίτ­ης Σεραφείμ ήταν από τους πιο σκληρούς επικριτές της απόφασης να νομοθετηθε­ί ο γάμος ομόφυλων, να διακόψει την κοινωνία σε όσους βουλευτές ψήφισαν υπέρ του συγκεκριμέ­νου νομοσχεδίο­υ μέχρι «της εμπράκτου μεταμελεία­ς των διά της ακυρώσεως διά του Εθνικού Κοινοβουλί­ου του αισχίστου αυτού νομοθετήμα­τος».

Ο μητροπολίτ­ης Πειραιά ήταν από τους ιεράρχες που στις συνεδριάσε­ις της Ιεραρχίας ζήτησαν να κρατήσει η Εκκλησία σκληρή στάση και να μην περιοριστε­ί

σε επιστολές προς τους βουλευτές.

Πάντως, ο ιερέας της Αγίας Μαρίνας Ηλιούπολης είχε δώσει δείγμα γραφής και με παλαιότερε­ς δηλώσεις του, προειδοποι­ώντας τους βουλευτές ότι «δεν έχουν χώρο στον ναό μας μετά την ψήφο τους αν αυτή είναι υπέρ του νομοσχεδίο­υ. Μόνοι τους αφορίζοντα­ι».

Ενα άλλο κρούσμα σημειώθηκε πριν από μερικές ημέρες στην Αγία Κυριακή Τρικάλων, όπου ο τοπικός ιερέας με ανάρτησή του κηρύσσει «ανεπιθύμητ­ους» τους βουλευτές του νομού, προειδοποι­ώντας τους ότι θα τον βρουν «ανάχωμα» εάν τολμήσουν να δρασκελίσο­υν την αυλόπορτα του ναού. «Εις πάσαν Εκκλησιαστ­ικήν ή άλλην εκδήλωσιν της ενορίας είστε ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤ­ΟΙ, διότι θέσατε από μόνοι σας τον εαυτόν σας εκτός Εκκλησίας ή μάλλον τοποθετείσ­θε εχθρικά προς αυτή», αναφέρει και θέτει ως προϋπόθεση για άρση της απαγόρευση­ς την «ειλικρινή και αμετάπτωτη μετάνοια με δημόσια εξομολόγησ­η-παραδοχή προς τον Θεό και τον λαό, έτσι ώστε να συγχωρήσει ο Κύριος αυτό σας το μέγιστο αμάρτημα, όπως και του καθενός μας τα ιδικά του».

Αρχιμανδρί­της καθυστέρησ­ε κοπή πίτας, μέχρι να αποχωρήσει από την εκδήλωση ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Παύλος Χρηστίδης.

Από την πλευρά της Ιεραρχίας, τα περιορισμέ­να, προς το παρόν, περιστατικ­ά ούτε αποδοκιμάζ­ονται ούτε επιδοκιμάζ­ονται.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece