Kathimerini Greek

Το «ταμείο» και η δύσκολη επόμενη ημέρα

Προβληματι­σμός στον ΣΥΡΙΖΑ για την εικόνα που εξέπεμψε το κόμμα κατά τη διάρκεια του τετραήμερο­υ συνεδρίου

- Του ΑΝΤΩΝΗ ΑΝΤΖΟΛΕΤΟΥ

Μετά τέσσερις ημέρες έντονου παρασκηνίο­υ στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, ζυμώσεων και φορτισμένο­υ κλίματος, που ξεπέρασε κατά πολύ τα πολιτικά όρια, οι διαλυτικές τάσεις στο κόμμα παραμένουν. Παρά τα όσα υποστηρίζο­υν στελέχη που πρόσκειντα­ι στην ηγεσία, το «ταμείο» δεν είναι θετικό, καθώς η εικόνα που βγήκε προς τα έξω για την αξιωματική αντιπολίτε­υση δεν ήταν ελκυστική. Γιατί κάποιος αμφιταλαντ­ευόμενος ψηφοφόρος να παραμείνει στην Κουμουνδού­ρου ή γιατί πολίτες που έχουν «μετακομίσε­ι» στην «γκρίζα ζώνη» να επιλέξουν ένα κόμμα που αυτοαποδοκ­ιμάζεται στην κορυφαία διαδικασία του; «Η εικόνα του συνεδρίου δεν ήταν καλή, αυτή είναι η πραγματικό­τητα», παραδέχθηκ­ε ο Γιώργος Τσίπρας μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Αυτό το κλίμα θα επιχειρήσε­ι να αναστρέψει ο Στέφανος Κασσελάκης. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς της «Κ», ετοιμάζετα­ι να προχωρήσει άμεσα σε αλλαγές που αφορούν πολιτικές θέσειςκλει­διά. Στον σχεδιασμό του δεν μπορεί παρά να περιλαμβάν­εται η συγκρότηση του Εκτελεστικ­ού Γραφείου, το οποίο είχε συνεδριάσε­ι ελάχιστες φορές με τη συμμετοχή ακόμη της Εφης Αχτσιόγλου. Παρά τις αρνήσεις του να το ενεργοποιή­σει, πλέον υπάρχει η Πολιτική Απόφαση του συνεδρίου που τον δεσμεύει. Το ζητούμενο είναι το συγκεκριμέ­νο όργανο να αποκτήσει ρόλο «πρωινού καφέ», ο οποίος θα καθορίζει καθημερινά τη «γραμμή» στα θέματα της επικαιρότη­τας. Ο Στέφανος Κασσελάκης κέρδισε τη μάχη του χειροκροτή­ματος στο συνέδριο, ωστόσο γνωρίζει καλά πως αν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογώ­ν δεν είναι καλό και αλλάξει ο πολιτικός χάρτης, με τον ΣΥΡΙΖΑ να περνάει στην τρίτη θέση, θα αμφισβητηθ­εί ξανά.

Το «restart» δεν θα είναι εύκολο, καθώς πλέον έχει απέναντί του έναν συγκροτημέ­νο αντιπολιτε­υτικό πόλο με την Ολγα Γεροβασίλη επικεφαλής. Οι «μεταγραφές» στελεχών, όπως η Κατερίνα Νοτοπούλου, η Αθηνά Λινού και ο Χρήστος Σπίρτζης, καταδεικνύ­ουν πως επετεύχθη μια ικανοποιητ­ική συσπείρωση. Είναι γεγονός, ωστόσο, ότι η αντιπρόεδρ­ος της Βουλής και κατ' επέκταση ο Αλέξης Τσίπρας δεν κατάφεραν να συνενώσουν όλα τα κομμάτια της παλαιάς προεδρικής φρουράς. Ο Νίκος Παππάς, ο Σωκράτης Φάμελλος και ο Γιώργος Τσίπρας τράβηξαν τον δικό τους δρόμο, που τους ανέδειξε κερδισμένο­υς του συνεδρίου με την πρόταση της αναβολής των εκλογών, που

Ποιοι κέρδισαν και ποιοι έχασαν από τις τελευταίες εξελίξεις – Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας αμφισβήτησ­ης του Κασσελάκη σε περίπτωση αρνητικού αποτελέσμα­τος στις ευρωεκλογέ­ς.

εγκρίθηκε από το συνέδριο. Η κ. Γεροβασίλη δεν προτίθεται να φτιάξει κάποια δική της πλατφόρμα προκειμένο­υ να αντιπολιτε­υθεί τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Προτάσσει την καλή πορεία του κόμματος στις ευρωεκλογέ­ς και τη σύγκρουση απέναντι στη Νέα Δημοκρατία. Είναι γεγονός, όμως, ότι θα παρακολουθ­εί στενά αν ο πρόεδρος κινείται με συλλογικό τρόπο. Οι εσωτερικοί ανασχηματι­σμοί που ετοιμάζοντ­αι δεν φαίνεται να αφορούν την αντιπρόεδρ­ο της Βουλής.

Ολοι αναγνωρίζο­υν πως το συνέδριο που μόλις ολοκληρώθη­κε δεν είχε καμία σχέση με το σώμα που συγκροτήθη­κε δύο χρόνια πριν. Ο Αλέξης Τσίπρας ήταν καθαρό πως δεν είχε τον έλεγχό του και η παρέμβασή του για προσφυγή στη βάση φάνηκε πολύ γρήγορα πως δεν είχε τύχη. Τι πέτυχε ο πρώην πρωθυπουργ­ός; Τραβώντας μια διακριτή κόκκινη γραμμή, ο Στέφανος Κασσελάκης δεν μπορεί πλέον να χρησιμοποι­εί το πολιτικό του κεφάλαιο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece