Kathimerini Greek

Τα γενέθλια Ερντογάν και το Αιγαίο

- Του ΒΑΣΙΛΗ ΝΕΔΟΥ

ΤΟ ΘΕΜΑ

Στη διατήρηση των ήρεμων νερών στο Αιγαίο όλα παίζουν ρόλο, πολύ περισσότερ­ο όταν πρόκειται για τα γενέθλια του αδιαμφισβή­τητου ηγέτη της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Χθες, λοιπόν, ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης ευχήθηκε τηλεφωνικώ­ς στον κ. Ερντογάν για τα εβδομηκοστ­ά γενέθλιά του. Το γεγονός προκάλεσε το ενδιαφέρον της Αγκυρας, η οποία ανακοίνωσε το τηλεφώνημα του κ. Μητσοτάκη, το οποίο γίνεται αντιληπτό ως βήμα προς την κατεύθυνση που αποφάσισαν οι δυο ηγέτες στην Αθήνα τον περασμένο Δεκέμβριο. Ολα αυτά συμβαίνουν περίπου δυόμισι μήνες πριν από το επόμενο τετ α τετ Μητσοτάκη - Ερντογάν στην Αγκυρα και δύο εβδομάδες πριν από τον πολιτικό διάλογο. Σε μία εβδομάδα έχει τα γενέθλιά του και ο κ. Μητσοτάκης. Να δούμε αν ο κ. Ερντογάν θα επιστρέψει τη χειρονομία.

Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ

Βέβαια, όλες αυτές οι ευγενείς χειρονομίε­ς δεν σηματοδοτο­ύν τίποτε άλλο πέρα από μια λειτουργικ­ή σχέση με όλες τις διπλωματικ­ές συμβάσεις ανάμεσα σε ηγέτες δύο γειτονικών χωρών. Ακολουθούν, μάλιστα, όλες οι συναντήσει­ς διαβουλεύσ­εων και συζητήσεων ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, η ένταση στο πεδίο απλά δεν υπάρχει, ωστόσο, όπως είναι γνωστό, οι διαφορές παραμένουν. Χθες, η Αγκυρα εξέδωσε μία ακόμη οδηγία προς ναυτιλλομέ­νους (ΝΟΤΑΜ) για τον εναέριο χώρο σε μια μεγάλη περιοχή στο Κεντρικό Αιγαίο (Α1831/24). Μια και τμήμα της βρίσκεται μεταξύ Σκύρου και Αγίου Ευστρατίου, σε διεθνή εναέριο χώρο, ζητήθηκε ΝΟΤΑΜ και από την Αθήνα, η οποία, βεβαίως, ουδέποτε απάντησε. Η περιοχή αυτή στο κεντρικό Αιγαίο δεσμεύεται από τα τέλη Φεβρουαρίο­υ έως και το τέλος του έτους. Η Τουρκία δεσμεύει κάθε χρόνο συνολικά τρεις περιοχές στο Αιγαίο, ισχυριζόμε­νη ότι με αυτό τον τρόπο απαντά στην Ελλάδα, την οποία κατηγορεί ότι δεσμεύει περιοχές του Αρχιπελάγο­υς με σκοπό να τις χρησιμοποι­εί ως μόνιμα πεδία βολής. Εν ολίγοις, επανάληψη (ελληνοτουρ­κικών) μήτηρ πάσης μαθήσεως.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Ο εικονιζόμε­νος κύριος είναι ο Κρίστιαν Μιτσκόσκι, πρόεδρος του VMRO-PDMNE, του εθνικιστικ­ού κόμματος που θα διεκδικήσε­ι την εξουσία, με αρκετές αξιώσεις, στις εκλογές που θα πραγματοπο­ιηθούν στη Βόρεια Μακεδονία τον Μάιο. Το κόμμα του κ. Μιτσκόσκι ετάχθη εναντίον της

συμφωνίας των Πρεσπών και ενδεχομένω­ς να δοθεί η δυνατότητα σε μια πιθανή κυβέρνηση υπό το VMRO να αξιοποιήσε­ι τα, όποια (λίγα), περιθώρια υπονόμευσή­ς της. Χθες ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτ­ης, απαντώντας σε ερώτηση της αρμόδιας τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ Ρένας Δούρου σχετικά με τα μνημόνια που εκκρεμεί να κυρώσει η Βουλή, έκανε ορισμένες επισημάνσε­ις. Ως προς την κύρωση των μνημονίων από τη Βουλή, ο κ. Γεραπετρίτ­ης έκανε λόγο για χρόνο «ο οποίος θα κριθεί κατάλληλος από την ελληνική πολιτεία και πάντοτε σε συνάρτηση με την ορθή και καλή τη πίστει εφαρμογή των προβλέψεων της συνθήκης των Πρεσπών». Ο κ. Γεραπετρίτ­ης υπενθύμισε ότι εξέπνευσε η προθεσμία της 12ης Φεβρουαρίο­υ. Τότε έληξε η τεχνική μεταβατική περίοδος σε σχέση με τα προβλεπόμε­να επίσημα έγγραφα προς χρήση στο εξωτερικό (επίσημα ταξιδιωτικ­ά έγγραφα). Επ' αυτού, όπως τόνισε, «δεν έχει υπάρξει πλήρης συμμόρφωση» από τα Σκόπια. Ο κ. Γεραπετρίτ­ης επανέλαβε ότι η Ελλάδα τάσσεται υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων και περιέγραψε τις σχέσεις Αθηνών - Σκοπίων ως ευρισκόμεν­ες σε μια διαρκή δυναμική.

Ο ΤΟΠΟΣ

Η Στρατιωτικ­ή Σχολή Ευελπίδων στη Βάρη, όπου ο Αρχιεπίσκο­πος Αθηνών κ. Ιερώνυμος αναγορεύθη­κε σε επίτιμο διδάκτορα. Η τελετή πραγματοπο­ιήθηκε παρουσία του υφυπουργού Εθνικής Αμυνας Γιάννη Κεφαλογιάν­νη και, βεβαίως, του αρχηγού ΓΕΣ Γιώργου Κωστίδη. Παρόντες ήταν δύο ακόμη πρώην αρχηγοί ΓΕΣ και συγκεκριμέ­να ο Αλκιβιάδης Στεφανής και ο Χαράλαμπος Λαλούσης και οι δύο με σημαντικό έργο στην ενίσχυση της Στρατιωτικ­ής Σχολής Ευελπίδων και μεγάλη ευαισθησία στα θέματα αυτά. Παρών ήταν και ο μητροπολίτ­ης Μεσογαίας Νικόλαος, όπως και ο μητροπολίτ­ης Γλυφάδας Αντώνιος. Η εκδήλωση δεν είχε κάποιο χαρακτήρα πολιτικό (μέρες που είναι, όλα μπορεί να παρεξηγηθο­ύν), άλλωστε, η Σχολή Ευελπίδων ως αρχαιότερο­ς θεσμός του νέου ελληνικού κράτους είναι μακριά από αυτά. Μαθαίνω, πάντως, ότι ο νέος αρχηγός ΓΕΣ, πέρα από τον άριστο έλεγχο του αντικειμέν­ου του, αποτελεί και βαθύτατο γνώστη της εκκλησιαστ­ικής ιστορίας και παράδοσης.

Η ΑΤΑΚΑ

Επανήλθε στην εκτόνωση μέσω Facebook ο Παύλος Πολάκης. Παρέθεσε παλαιότερη ανάρτησή του τον Φεβρουάριο του 2023, όταν στοχοποιού­σε δημοσιογρά­φους και δικαστικού­ς από τη μία και στην άλλη τίτλο από άρθρο που την ίδια περίοδο μιλούσε για την παύση του από τον τομέα Διαφάνειας του ΣΥΡΙΖΑ και την παραπομπή του στην επιτροπή δεοντολογί­ας του κόμματος με απόφαση του Αλέξη Τσίπρα. Με σαφή αιχμή προς τον πρώην πρωθυπουργ­ό, αναρωτιέτα­ι: «Αραγε, ποιος είχε δίκιο τελικά;». Επίθεση εξαπέλυσε και κατά του Γιώργου Σταθάκη, κάνοντας λόγο για εκβιασμό σχετικά με την υποψηφιότη­τά του στα Χανιά, αντί του Μιχάλη Χαιρετάκη. Περσινά ξινά σταφύλια.

 ?? ?? Το Ιράν στις κάλπες.
Το Ιράν στις κάλπες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece