Kathimerini Greek

«Πρέπει να ακούμε τα αιτήματά τους»

Το κεντρικό μήνυμα των υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε., χθες, στις Βρυξέλλες

- Της ανταποκρίτ­ριάς μας στις ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΒΟΥΔΟΥΡΗ

«Δεν θα αφήσουμε τους αγρότες πίσω», ήταν το κεντρικό μήνυμα που εξέπεμψαν οι υπουργοί Γεωργίας της Ε.Ε., οι οποίοι συνεδρίασα­ν χθες στις Βρυξέλλες εν μέσω επεισοδιακ­ών κινητοποιή­σεων Ευρωπαίων αγροτών έξω από το κτίριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Επί τάπητος βρέθηκε η αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ, 2021-2027), αλλά και η μείωση του γραφειοκρα­τικού «φόρτου» για τις αποζημιώσε­ις των αγροτών, καθώς και η εξαίρεση από κάποιους περιβαλλον­τικούς κανόνες, υπό την πίεση των συνεχιζόμε­νων –εδώ και ενάμιση μήνα– αγροτικών κινητοποιή­σεων σε διάφορες χώρες της Ενωσης.

«Ιστορική» χαρακτήρισ­ε ο υπουργός Γεωργίας του Βελγίου Ντέιβιντ Κλάριβαλ –η χώρα του οποίου ασκεί την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου– τη χθεσινή

συνεδρίαση, καθώς εστίασε στα αιτήματα των αγροτών που σχετίζοντα­ι με τους περιβαλλον­τικούς κανόνες, τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά και τις χαμηλές τιμές των εισαγόμενω­ν αγροτικών προϊόντων. Η πλειονότητ­α πάντως των υπουργών της Ε.Ε., ανέφερε ο Βέλγος υπουργός στη σχετική συνέντευξη Τύπου, συμφωνεί ότι η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί ως έχει, καθώς όλα τα ζητήματα αυτά δικαιολογο­ύν σε μεγάλο βαθμό τον «θυμό» των Ευρωπαίων γεωργών. Η βελγική προεδρία έχει ήδη δεχθεί 500 προτάσεις συνολικά από τα κράτη-μέλη για όλα τα αιτήματα των Ευρωπαίων αγροτών ανά κράτοςμέλο­ς, αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο και συνεργάζετ­αι στενά με

τις κυβερνήσει­ς για την επίλυση της τρέχουσας κρίσης.

Το Συμβούλιο ήδη ζήτησε από την Κομισιόν να καταθέσει και εκείνη άμεσα τις δικές της σχετικές προτάσεις, ενώ συζητήθηκε χθες εκτενώς το non paper που κατέθεσε η Επιτροπή την περασμένη Παρασκευή για τη μείωση του γραφειοκρα­τικού βάρους, για το οποίο όμως χρειάζεται –όπως ειπώθηκε χθες– στενή συνεργασία με τις εθνικές διοικήσεις.

Από την πλευρά του και ο Ελληνας υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης κατέθεσε συνολικά 19 προτάσεις («Κ», 24.2) για δομικές και τεχνικές αλλαγές στην ΚΑΠ, ώστε να ανοίξει άμεσα ο διάλογος, επισημαίνο­ντας παράλληλα την ανάγκη «ταχείας και διαρθρωτικ­ής αντιμετώπι­σης της τρέχουσας κρίσης στον γεωργικό τομέα». Η δέσμη των ελληνικών προτάσεων κινείται στην κατεύθυνση της άρσης ή αναβολής εφαρμογής περιβαλλον­τικών δεσμεύσεων, έτσι ώστε η αγροτική παραγωγή να συνεχιστεί όπως πριν εφαρμοστεί η νέα ΚΑΠ, ενώ ζητείται μεγαλύτερη ευελιξία στη μεταφορά κονδυλίων μεταξύ των διαφόρων μέτρων και απλουστεύσ­εις για τις διοικητικέ­ς διαδικασίε­ς στην εφαρμογή της ΚΑΠ. Το «πακέτο» συζητήθηκε «ως μια πρώτη βάση» και στη διάρκεια της ξεχωριστής συνεδρίαση­ς των υπουργών Γεωργίας χωρών της Μεσογείου, της ομάδας EU MED9, όπως ανέφερε ο κ. Αυγενάκης.

Η συνεδρίαση των υπουργών Γεωργίας έγινε, πάντως, εν μέσω πρωτοφανών σε κλίμακα και βιαιότητα κινητοποιή­σεων στο κέντρο των Βρυξελλών από αγρότες που συγκεντρώθ­ηκαν από το Βέλγιο, το Λουξεμβούρ­γο, τη Γαλλία, την Ιταλία και τη Γερμανία, όπου «έσπασαν» αστυνομικά μπλόκα με τα τρακτέρ τους, έκαψαν ελαστικά, πέταξαν αυγά και λιπάσματα, ενώ συγκρούστη­καν με την αστυνομία. Οι αγρότες αποχώρησαν μετά τη συνάντηση που είχαν εκπρόσωποί τους με τον επίτροπο Γεωργίας Γιάνους Βοϊτσεχόφσ­κι και τον Βέλγο υπουργό Γεωργίας, οι οποίοι νωρίτερα καταδίκασα­ν τα πρωτοφανή επεισόδια, επισημαίνο­ντας ωστόσο ότι οι αγρότες δεν αποτελούν ευνοούμενη κοινωνική ομάδα και ότι «πρέπει να ακούμε τα αιτήματά τους».

Επί τάπητος ετέθη η αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής – 19 προτάσεις από τον Ελληνα υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.

 ?? ?? Πρωτοφανή επεισόδια σημειώθηκα­ν χθες στις Βρυξέλλες από αγρότες οι οποίοι «έσπασαν» αστυνομικά μπλόκα με τα τρακτέρ τους, έκαψαν ελαστικά, πέταξαν αυγά και λιπάσματα, ενώ συγκρούστη­καν με την αστυνομία.
Πρωτοφανή επεισόδια σημειώθηκα­ν χθες στις Βρυξέλλες από αγρότες οι οποίοι «έσπασαν» αστυνομικά μπλόκα με τα τρακτέρ τους, έκαψαν ελαστικά, πέταξαν αυγά και λιπάσματα, ενώ συγκρούστη­καν με την αστυνομία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece