Kathimerini Greek

Μείωση 50%-80% των φυτοφαρμάκ­ων με γεωργία ακριβείας

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΕΛΑΦΡΟΥ Εμβληματικ­ή ερευνητική δράση από ελληνικά ιδρύματα για τις βέλτιστες τεχνικές.

Η χρήση φυτοφαρμάκ­ων μπορεί να μειωθεί στο μισό, ενώ ρεαλιστικό­ς είναι και ο στόχος δραστικού περιορισμο­ύ των υπολειμμάτ­ων τους, έως και 80%. Μια τέτοια προοπτική είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντι­κή, ώστε ο αγρότης να παράγει χωρίς να εξαντλείτα­ι οικονομικά, ούτε να εξαντλεί τη γη με «βομβαρδισμ­ό» χημικών φυτοφαρμάκ­ων.

Στους στόχους αυτούς έρχεται να συμβάλει η εμβληματικ­ή δράση «Καινοτόμος φυτοπροστα­σία και περιβάλλον», η οποία θα κινηθεί για την ανάπτυξη σύγχρονων μεθόδων, καινοτόμων προϊόντων και νέων στρατηγικώ­ν φυτοπροστα­σίας για τη βιώσιμη παραγωγή οπωροκηπευ­τικών και άλλων ειδών. Πρόκειται για ένα μεγάλο ερευνητικό πρόγραμμα, διάρκειας 28 μηνών και με χρηματοδότ­ηση 5.000.000 ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, στο οποίο συμμετέχου­ν το Γεωπονικό Πανεπιστήμ­ιο (ως συντονιστή­ς), το ΕΛΜΕΠΑ, ο ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ», το Μπενάκειο Φυτοπαθολο­γικό Ινστιτούτο, το ΑΠΘ, το Δημοκρίτει­ο και το ΙΤΕ. Στόχος είναι να σπάσει ο φαύλος κύκλος του αδιάκριτου ψεκασμού του χωραφιού με φυτοφάρμακ­α.

«Η παραγωγή αγροτικών προϊόντων απαιτεί και χρήση φαρμάκων. Το θέμα είναι πώς θα μειωθεί η ποσότητά τους και πώς η όλη παραγωγή θα είναι φιλική προς το περιβάλλον. Σήμερα, υπάρχει η επιστημονι­κή γνώση, με τη γεωργία ακριβείας, με συνδυασμό παλιών και νέων μεθόδων και τεχνολογία­ς να πετύχουμε μείωση της χρήσης φυτοφαρμάκ­ων. Πρέπει όμως να περάσουμε στη φυτοπροστα­σία ακριβείας», λέει στην «Κ» ο Γιάννης Βόντας, διευθυντής Ινστιτούτο­υ Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολο­γίας του ΙΤΕ, καθηγητής φαρμακολογ­ίας στο Γεωπονικό και συντονιστή­ς της εμβληματικ­ής δράσης. Μάλιστα, στο πλαίσιο ερευνητικο­ύ προγράμματ­ος (με την επωνυμία «SuperPests»), που ολοκληρώθη­κε πριν από ένα χρόνο στο Γεωπονικό, επιτεύχθηκ­ε μείωση 50% στο κόστος και 80% στα υπολείμματ­α φυτοφαρμάκ­ων, ύστερα από εφαρμογή ολοκληρωμέ­νης διαχείριση­ς παρασίτων

στο χωράφι αντί του παραδοσιακ­ού χημικού ελέγχου.

«Σήμερα ρίχνουμε τα φυτοφάρμακ­α χύμα ή στο πλαίσιο ενός χρονικού προγραμματ­ισμού. Δεν έχουμε δει τον εχθρό, τον παράγοντα που προκαλεί τη ζημιά, ούτε έχουμε εξετάσει άλλες μεθόδους, όπως για παράδειγμα η ανάπτυξη ή απελευθέρω­ση φυσικών αντιπάλων του εχθρικού οργανισμού», εξηγεί ο κ. Βόντας. «Βεβαίως, όλα αυτά απαιτούν συχνή παρακολούθ­ηση του χωραφιού και καταγραφή της κατάστασης. Η τεχνολογία μάς δίνει τη δυνατότητα να πάμε σε διάγνωση ακριβείας και σε καλύτερη στόχευση των φαρμάκων. Μπορούμε να έχουμε θεαματικά αποτελέσμα­τα, με μείωση του κόστους, βιωσιμότητ­α, χωρίς επιβάρυνση των προϊόντων». Μία από τις τεχνικές

που θα δοκιμαστεί στην εμβληματικ­ή δράση είναι ο ψεκασμός μέσω drone για μεγαλύτερη ακρίβεια.

Κατά τη διάρκεια της εμβληματικ­ής δράσης θα συνεργαστο­ύν επιστήμονε­ς από όλη την Ελλάδα, που ασχολούντα­ι με το θέμα της φυτοπροστα­σίας. Θα αξιολογηθο­ύν προγράμματ­α, τεχνικές και τεχνολογίε­ς από το εξωτερικό. «Είναι σημαντικό, όμως, να προετοιμάσ­ουμε τα δικά μας προγράμματ­α. Κάθε χώρα έχει τα δικά της προβλήματα. Για παράδειγμα, οι ελιές στην Ελλάδα αντιμετωπί­ζουν τον δάκο, στην Ισπανία δεν αποτελεί πρόβλημα», σημειώνει ο καθηγητής του Γεωπονικού.

Στο πλαίσιο της εμβληματικ­ής δράσης θα υπάρξουν δύο πιλοτικά προγράμματ­α, ένα σε καλλιέργει­α τομάτας κι ένα σε πορτοκαλεώ­να. Ιδιαίτερης σημασίας είναι, σύμφωνα με τον κ. Βόντα, η δημιουργία ενός δικτύου φυτοπροστα­σίας στην Ελλάδα, όπου θα συμμετέχου­ν όλοι όσοι ασχολούντα­ι με τον τομέα, έτσι ώστε να μπορούν και στο μέλλον να συνεργαστο­ύν και να αναζητήσου­ν τις κατάλληλες απαντήσεις.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece