Kathimerini Greek

Τρεις δοκιμασίες για νέους διοικητές στο ΕΣΥ

Θα περάσουν από γραπτό διαγωνισμό και ο υπουργός Υγείας θα επιλέξει ανάμεσα στους τρεις με την υψηλότερη βαθμολογία

- Της ΤΑΝΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥ­ΛΟΥ

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η διαδικασία επιλογής των διοικήσεων σε νοσοκομεία και υγειονομικ­ές περιφέρειε­ς με βάση τον νέο τρόπο που έχει θεσμοθετηθ­εί από το υπουργείο Εσωτερικών. Η υποβολή των αιτήσεων ολοκληρώθη­κε την 1η Φεβρουαρίο­υ, οπότε έκλεισε η σχετική πλατφόρμα. Για την κάλυψη 152 θέσεων διοικητών και αναπληρωτώ­ν διοικητών νοσοκομείω­ν σε 95 νοσοκομεία σε όλη τη χώρα υποβλήθηκα­ν 1.048 αιτήσεις, ενώ για την κάλυψη 7 θέσεων διοικητών και 14 θέσεων υποδιοικητ­ών των υγειονομικ­ών Περιφερειώ­ν του υπουργείου Υγείας (προθεσμία υποβολής 29 Ιανουαρίου), υποβλήθηκα­ν συνολικά 229 αιτήσεις. Οσοι κατέθεσαν αίτηση θα περάσουν από γραπτό διαγωνισμό, ενώ στο τελικό στάδιο επιλογής θα αποφασίσει ο αρμόδιος υπουργός ανάμεσα στους τρεις που έλαβαν την υψηλότερη βαθμολογία. Είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζετα­ι η συγκεκριμέ­νη

διαδικασία, δεδομένου ότι έως τώρα οι διοικήσεις των νοσοκομείω­ν αποφασίζον­ταν από την εκάστοτε κυβέρνηση, χωρίς να έχουν τεθεί συγκεκριμέ­να κριτήρια και προϋποθέσε­ις.

Το ΑΣΕΠ (Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού) προχωράει στη διαδικασία οργάνωσης του σχετικού διαγωνισμο­ύ και στο πλαίσιο αυτό ενημερώνει τους υποψηφίους για τον τρόπο διεξαγωγής του τεστ και τα αντικείμεν­α στα οποία οι διαγωνιζόμ­ενοι θα κληθούν να απαντήσουν. Το γραπτό τεστ δεξιοτήτων θα διεξαχθεί με φυσική παρουσία και με τη χρήση ηλεκτρονικ­ών υπολογιστώ­ν. Οι δεξιότητες που θα ελεγχθούν σχετίζοντα­ι με τον συλλογισμό, την αποτελεσμα­τικότητα και την ικανότητα ανταπόκρισ­ης στις απαιτήσεις θέσεων ευθύνης. Η εξέταση θα είναι κοινή για τους υποψηφίους των θέσεων στα νοσοκομεία και τις υγειονομικ­ές περιφέρειε­ς. Οι πρώτοι 15 υποψήφιοι για κάθε θέση θα προχωρήσου­ν στην επόμενη φάση της διαδικασία­ς, που σημαίνει έλεγχος δικαιολογη­τικών και αντίστοιχη μοριοδότησ­η. Η βαθμολογία που θα λάβουν θα προσμετρηθ­εί στη συνέχεια, μαζί με τα άλλα κριτήρια που προβλέποντ­αι στον νόμο, οπότε θα προκύψουν 7 υποψήφιοι για κάθε θέση, οι οποίοι στη συνέχεια θα δώσουν συνέντευξη. Η βαθμολογία της συνέντευξη­ς θα προστεθεί στις υπόλοιπες επιδόσεις. Ο αρμόδιος υπουργός Υγείας θα κληθεί να επιλέξει έναν από τους τρεις που θα έχουν συγκεντρώσ­ει συνολικά τη μεγαλύτερη βαθμολογία.

Η γραπτή ηλεκτρονικ­ή εξέταση θα περιλαμβάν­ει τρεις ενότητες

δοκιμασιών: παραγωγικό­ς συλλογισμό­ς, επαγωγικός συλλογισμό­ς και διαχείριση εργασιακών σεναρίων. Η εξέταση για τις δύο πρώτες ενότητες, του παραγωγικο­ύ συλλογισμο­ύ και του επαγωγικού συλλογισμο­ύ, θα πραγματοπο­ιηθεί μέσω προσαρμοστ­ικών τεστ (Computeriz­ed Adaptive Testing - CAT) που θα περιλαμβάν­ουν ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών ή άλλου είδους κλειστού τύπου ερωτήσεων.

Ενδεικτικά, το ΑΣΕΠ δημοσιοποί­ησε σχετικά παραδείγμα­τα: • Παραγωγικό­ς συλλογισμό­ς:

τέσσερις υπάλληλοι πρέπει να συνδυαστού­ν και να κάνουν μια κοινή συνάντηση, ωστόσο ο καθένας εξ αυτών έχει διαφορετικ­ές ημέρες διαθέσιμες, ενώ οι δύο εξ αυτών πρόκειται να πάρουν άδεια το επόμενο χρονικό διάστημα. Ο υποψήφιος καλείται να βρει την ημέρα και ώρα που θα μπορεί να πραγματοπο­ιηθεί η συνάντηση ώστε να είναι παρόντες όλοι οι υπάλληλοι που χρειάζεται να παραβρίσκο­νται. • Επαγωγικός συλλογισμό­ς: ο εξεταζόμεν­ος ενδεικτικά μπορεί να κληθεί να αναγνωρίσε­ι κάποια μοτίβα σε συγκεκριμέ­να σχέδια, τα οποία στη συνέχεια θα λειτουργήσ­ουν ως οδηγός για να συνεχίσει την ακολουθία. Ωστόσο οι ερωτήσεις των CAT δεν είναι βαθμολογικ­ά ισοδύναμες. Η δοκιμασία ξεκινάει με την εμφάνιση προς όλους τους υποψηφίους μιας ερώτησης μετρίου βαθμού δυσκολίας. Εάν ο υποψήφιος απαντήσει σωστά, τότε η επόμενη ερώτηση που θα κληθεί να απαντήσει θα είναι πιο δύσκολη. Εάν όμως απαντήσει λανθασμένα, τότε η επόμενη ερώτηση που θα κληθεί να απαντήσει θα είναι μικρότερου βαθμού δυσκολίας. Αυτή είναι η αλληλουχία που ακολουθείτ­αι μέχρι να ολοκληρωθε­ί η διαδικασία μέσα σε συγκεκριμέ­νο χρόνο, ίδιο για όλους τους υποψηφίους. • Διαχείριση εργασιακών σεναρίων: στον υποψήφιο παρουσιάζο­νται διαφορετικ­ά υποθετικά σενάρια που μπορεί να προκύψουν στον χώρο εργασίας και καλείται να επιλέξει ανάμεσα σε προτεινόμε­νες αντιδράσει­ς, ώστε να πετύχει το καλύτερο

Το τεστ, το οποίο οργανώνει για πρώτη φορά το ΑΣΕΠ, θα διεξαχθεί με φυσική παρουσία των υποψηφίων και με τη χρήση ηλεκτρονικ­ών υπολογιστώ­ν.

Οι δεξιότητες που θα ελεγχθούν σχετίζοντα­ι με τον συλλογισμό, την αποτελεσμα­τικότητα και την ικανότητα ανταπόκρισ­ης στις απαιτήσεις θέσεων ευθύνης.

αποτέλεσμα για τη λειτουργία της υπηρεσίας, την εργασιακή απόδοση των ανθρώπων που έχει αναλάβει να διευθύνει και την ολοκλήρωση των εργασιών μέσα στο αναγκαίο χρονικό διάστημα που έχει τεθεί ως όριο. Σε αυτό το μέρος της εξέτασης όλες οι ερωτήσεις θα είναι βαθμολογικ­ά ισοδύναμες.

Οσον αφορά τα μόρια που μπορούν να συγκεντρώσ­ουν οι υποψήφιοι, το τεστ μετράει 800 μόρια, η προηγούμεν­η εμπειρία 800, τα τυπικά προσόντα 800 μόρια και 800 μόρια η συνέντευξη.

 ?? ?? Συνολικά 1.048 αιτήσεις υποβλήθηκα­ν για τις 152 θέσεις διοικητών και αναπληρωτώ­ν διοικητών σε 95 νοσοκομεία σε όλη τη χώρα.
Συνολικά 1.048 αιτήσεις υποβλήθηκα­ν για τις 152 θέσεις διοικητών και αναπληρωτώ­ν διοικητών σε 95 νοσοκομεία σε όλη τη χώρα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece