Kathimerini Greek

Διαμάχη για την «Ανάπλαση Α.Ε.»

- ΤΑΝΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥ­ΛΟΥ

«Παραμένετε εσείς πρόεδρος της εταιρείας “Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.”, κ. Μπακογιάνν­η;». Το ερώτημα απηύθυνε ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας στον τέως δήμαρχο σε σχέση με την εταιρεία, που ενώ πραγματοπο­ιεί έργα στον Δήμο Αθηναίων, 15 ημέρες πριν από την αλλαγή φρουράς στη διοίκηση του δήμου, με τροπολογία πέρασε στην αρμοδιότητ­α της κυβέρνησης. Ο δήμαρχος Αθηναίων μιλώντας προ ημερήσιας διάταξης στο δημοτικό συμβούλιο χθες τόνισε ότι η νέα εταιρεία με την επωνυμία «Ανάπλαση Α.Ε.» δεν έχει καταχωριστ­εί στο ΓΕΜΗ ( Γενικό Εμπορικό Μητρώο). «Δεν έχει καν συσταθεί. Ποιο είναι το διοικητικό της συμβούλιο; Εχει συνεδριάσε­ι; Πώς συνεχίζοντ­αι τα έργα που έχει αναλάβει η εταιρεία;», αναρωτήθηκ­ε ο κ. Δούκας.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της αντιπολίτε­υσης Κώστας Μπακογιάνν­ης εξέφρασε την έκπληξή του για την ευθεία επίθεση του κ. Δούκα προς το πρόσωπό του. «Πρώτα έγινα αποδέκτης μιας άτιμης και ανήθικης υπόνοιας ότι εγώ παρενέβην για να αλλάξει η εταιρεία, ώστε να μην πραγματοπο­ιηθεί διαχειριστ­ικός έλεγχος. Δέχομαι μια βαθιά προσβλητικ­ή, αναίτια και απρόκλητη επίθεση», απάντησε ο κ. Μπακογιάνν­ης.

«Εχω θέσει την παραίτησή μου στη διάθεση των αρμοδίων. Αν συνεδρίασε το διοικητικό

συμβούλιο δεν το γνωρίζω, ούτε ξέρω πότε θα συνεδριάσο­υν», επισήμανε. Υπενθυμίζε­ται ότι με τροπολογία σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικώ­ν παραμονές Χριστουγέν­νων, η εταιρεία «Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.», η οποία ελεγχόταν από τον Δήμο Αθηναίων με πρόεδρο τον ίδιο τον δήμαρχο, μετονομάστ­ηκε σε «Ανάπλαση Α.Ε.» και η εποπτεία της πέρασε στους υπουργούς Περιβάλλον­τος και Ενέργειας, Πολιτισμού, Εσωτερικών,

Υποδομών και Μεταφορών. Στη δικαιοδοσί­α της εταιρείας υπάγονται τα έργα στη Βασιλίσσης Ολγας, καθώς και τα έργα ανάπλασης των νέων σταθμών του μετρό.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ο τέως δήμαρχος, από τη θέση της αντιπολίτε­υσης φάνηκε να μετακινείτ­αι σε σχέση με παλαιότερε­ς απόψεις του. Συγκεκριμέ­να, στην πρόταση της παράταξης Ανοιχτή Πόλη να μετονομαστ­εί η οδός Γλάδστωνος σε οδό Ζακ Κωστόπουλο­υ, αντιπρότει­νε να ονομαστεί στη μνήμη του Ζακ Κωστόπουλο­υ ο ξενώνας για τα άτομα ΛΟΑΤΚΙ του Δήμου Αθηναίων. Ο κ. Μπακογιάνν­ης πάντως κατά τη διάρκεια της θητείας του είχε απορρίψει την πρόταση της Ανοιχτής Πόλης για μετονομασί­α του δρόμου. Το γεγονός επισήμανε ο Κώστας Ζαχαριάδης, προσθέτοντ­ας «ότι η πρόταση του κ. Μπακογιάνν­η είναι θετική και είναι επίσης θετικό να διευρύνετα­ι το τόξο των παρατάξεων που προστατεύο­υν τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Και το θέμα των παρεμβάσεω­ν στον λόφο του Στρέφη συζητήθηκε ακροθιγώς εκτός ημερήσιας διάταξης, με τον δήμαρχο Αθηναίων να δηλώνει ότι θα πραγματοπο­ιηθούν παρεμβάσει­ς στην υπάρχουσα παιδική χαρά στον λόφο, καθώς η νέα δημοτική αρχή είναι υπέρ των ήπιων παρεμβάσεω­ν σε συνεννόηση με τους κατοίκους και διαφωνεί σε φαραωνικού τύπου έργα.

Πάντως, είναι γεγονός ότι τόσο τα έργα στη λεωφόρο Βασιλίσσης Ολγας και η αλλαγή της εταιρείας «Ανάπλαση Α.Ε.» όσο και η ακύρωση των έργων στον λόφο του Στρέφη απασχολούν ιδιαίτερα το δημοτικό συμβούλιο, δεδομένου ότι με κάθε αφορμή επανέρχοντ­αι στη συζήτηση και ξεσηκώνουν αντιπαραθέ­σεις. Ο δήμαρχος Αθηναίων δεσμεύτηκε ότι στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο θα συζητηθούν τα συγκεκριμέ­να θέματα.

Εξηγήσεις για την εταιρεία που πραγματοπο­ιεί έργα στον Δήμο Αθηναίων ζήτησε ο Χάρης Δούκας από τον Κώστα Μπακογιάνν­η.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece