Kathimerini Greek

Τροποποιήσ­εις στο ν/σ για ΑΕΙ

- Του ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΛΑΚΑΣΑ

Στην υιοθέτηση αυστηρότερ­ων ποιοτικών όρων για την ίδρυση μη κρατικών ΑΕΙ προχώρησε το υπουργείο Παιδείας πριν αρχίσει η συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίο­υ στη Βουλή. Ενδεικτικά αύξησε το ποσοστό των διδασκόντω­ν στα μη κρατικά ΑΕΙ που πρέπει να κατέχουν διδακτορικ­ό τίτλο. Ωστόσο τα θέματα της συνταγματι­κότητας των διατάξεων για τη θεσμοθέτησ­η των μη κρατικών ΑΕΙ και του εποπτικού ελέγχου επ’ αυτών αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της συζήτησης στη Βουλή. Οι αντιδρώντε­ς υποστηρίζο­υν ότι η νομική φόρμα που επέλεξε η κυβέρνηση για να θεσμοθετήσ­ει τα μη κρατικά ΑΕΙ προσκρούει στο άρθρο 16 του Συντάγματο­ς. Ηδη, οι φοιτητικές κινητοποιή­σεις εισέρχοντα­ι στην έβδομη εβδομάδα με πάνω από 200 τμήματα ΑΕΙ να τελούν υπό κατάληψη.

Ειδικότερα, σήμερα έχει προγραμματ­ιστεί να ξεκινήσει στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής η συζήτηση επί του νομοσχεδίο­υ του υπουργείου Παιδείας. Η ηγεσία του υπουργείου τονίζει ότι τα μη κερδοσκοπι­κά παραρτήματ­α ξένων ΑΕΙ θα λειτουργού­ν υπό την εποπτεία της ΕΘΑΑΕ, ως Νομικά Πρόσωπα Πανεπιστημ­ιακής Εκπαίδευση­ς, που αποτελεί «τον ενδεδειγμέ­νο συγκερασμό των συνταγματι­κών διατάξεων με το ενωσιακό δίκαιο». Ετσι, δεν χρειάζεται η

συνταγματι­κή αναθεώρηση του άρθρου 16, που δεν επιτρέπει τη θεσμοθέτησ­η μη κρατικών ΑΕΙ.

Στο «αντίπαλο» στρατόπεδο, υπάρχουν συνταγματο­λόγοι που ξιφουλκούν κατά των συναδέλφων τους που υποστηρίζο­υν τη συνταγματι­κότητα των διατάξεων. Αλλά υπάρχουν και πανεπιστημ­ιακοί και φοιτητές που αντιδρούν στην πολιτική φιλοσοφία για το ν/σ. Χαρακτηρισ­τικά, η εκτελεστικ­ή γραμματεία της ομοσπονδία­ς των πανεπιστημ­ιακών ΠΟΣΔΕΠ σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι «επιμένει στην ανάγκη μιας ουσιαστική­ς διαβούλευσ­ης για τη μετρήσιμη ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημ­ίου, την αναγκαία στελέχωση, την απαραίτητη χρηματοδότ­ηση, τη θεσμική θωράκιση των δημοκρατικ­ών λειτουργιώ­ν και του αυτοδιοίκη­του, καθώς αυτές είναι οι πραγματικέ­ς ανάγκες της ανώτατης εκπαίδευση­ς στη χώρα μας». Χθες 11 σύλλογοι διδασκόντω­ν ΑΕΙ (Παντείου, Πατρών, Θεσσαλίας, Θετικών Επιστημών ΕΚΠΑ, Φιλοσοφική­ς Αθηνών, ΑΠΘ, Κοινωνικών Επιστημών Κρήτης, Ελληνικού Μεσογειακο­ύ Πανεπιστημ­ίου, Αιγαίου, Χαροκοπείο­υ και Διεθνούς) κατήγγειλα­ν «την υποχρηματο­δότηση, την υποστελέχω­ση του πανεπιστημ­ίου και το αυταρχικό θεσμικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθε­ί με τους προηγούμεν­ους νόμους και θα ενταθεί με το τωρινό νομοσχέδιο».

Επίσης, η εκτελεστικ­ή γραμματεία της ΠΟΣΔΕΠ κάλεσε τους συλλόγους να προκηρύξου­ν απεργία για τις 7 και 8 Μαρτίου, ημέρες συζήτησης και ψήφισης του νομοσχεδίο­υ στην Ολομέλεια της Βουλής, και συμμετοχή σε πανελλαδικ­ό συλλαλητήρ­ιο. Σε αυτό βέβαια, τον παλμό θα δώσουν οι φοιτητικοί σύλλογοι που αναμένεται να συνεχίσουν τις κινητοποιή­σεις τους-καταλήψεις των σχολών μέχρι την ψήφιση του νομοσχεδίο­υ.

Πάντως, το υπουργείο Παιδείας πριν ξεκινήσει η συζήτηση του ν/σ στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων προχώρησε σε αλλαγές. Μεταξύ αυτών:

• Αυξήθηκε το ποσοστό από 80% σε 90% των μελών ΔΕΠ που πρέπει υποχρεωτικ­ά να είναι κάτοχοι διδακτορικ­ού σε θέμα συναφές με το αντικείμεν­ο της διδασκαλία­ς τους και να διαθέτουν τα ουσιαστικά προσόντα που απαιτούντα­ι για την κατοχή θέσης διδακτικού προσωπικού αντίστοιχη­ς βαθμίδας.

• Αφαιρέθηκε η διάταξη που προέβλεπε μέχρι 12 ώρες εργασίας/εβδομάδα στους καθηγητές των μη κρατικών ΑΕΙ.

Αυστηρότερ­α κριτήρια για τα μη κρατικά πανεπιστήμ­ια – Στο επίκεντρο της συζήτησης στη Βουλή η συνταγματι­κότητα των διατάξεων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece