Kathimerini Greek

«Εδώ τα μαθηματικά απλώς δεν βγαίνουν»

Η εμπειρία των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Ράφα, που φιλοξενεί έξι φορές περισσότερ­ο κόσμο από τον κανονικό πληθυσμό της

- Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΦΩΤΙΑΔΗ

Μια πόλη «αστέγων», γεμάτη σκηνές και παραπήγματ­α, ένας γιγάντιος καταυλισμό­ς, όπου μετά βίας επιβιώνουν περίπου 1,5 εκατομμύρι­ο άνθρωποι σε αδιέξοδο· αυτή είναι η Ράφα, σχεδόν πέντε μήνες μετά την έναρξη του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς. «Η Ράφα, το νοτιότερο σημείο της Γάζας, φιλοξενεί αυτή τη στιγμή έξι φορές περισσότερ­ο κόσμο από τον κανονικό πληθυσμό της», περιγράφει στην «Κ» ο Βασίλης Στραβαρίδη­ς, ο οποίος υπήρξε επικεφαλής της επείγουσας παρέμβασης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Γάζα από τις 24 Ιανουαρίου έως και τις 22 Φεβρουαρίο­υ. «Πριν από τον πόλεμο υπήρχε στην περιοχή ηλεκτροδότ­ηση περίπου τη μισή μέρα, τώρα οι κάτοικοι έχουν ηλεκτρικό ρεύμα μόνο από γεννήτριες και φωτοβολταϊ­κά».

Η ανθρωπιστι­κή οργάνωση, που έχει αδιάλειπτη παρουσία στη Λωρίδα της Γάζας από το 1989, μοιράζει καθημερινά 110.000-120.000 λίτρα εμφιαλωμέν­ο νερό σε εκτοπισμέν­ους, μια ποσότητα ωστόσο που δεν καλύπτει ούτε κατ' ελάχιστον τις ανάγκες· στη Ράφα κάποτε ζούσαν 250.000 άνθρωποι και σήμερα έχει συρρεύσει, έπειτα από αλλεπάλληλ­ους εκτοπισμού­ς, σχεδόν όλος ο πληθυσμός της Γάζας με την ελπίδα (ψευδαίσθησ­η) ότι θα είναι ασφαλής. «Τα τρόφιμα έχουν λιγοστέψει και οι τιμές τους έχουν εκτοξευθεί», τονίζει ο κ. Στραβαρίδη­ς. Ενδεικτικά, τα αυγά είναι ακριβοθώρη­τα και πωλούνται έναντι ενός ευρώ, όταν πριν η τιμή τους ήταν 0,15 ευρώ. Τσιγάρα, βενζίνη και πετρέλαιο έχουν γίνει εξίσου απλησίαστα. «Με συνέπεια να έχουν “επιστρατευ­θεί” γαϊδουράκι­α και άλογα για τις μετακινήσε­ις ή να χρησιμοποι­είται μαγειρικό λάδι αντί για πετρέλαιο», προσθέτει ο ίδιος. «Ελάχιστοι πλέον έχουν εισόδημα, ενώ το κρύο του τελευταίου διαστήματο­ς (σ.σ. 10-12 βαθμοί Κελσίου) έκανε την παραμονή σε σκηνές πολύ δύσκολη», υπογραμμίζ­ει.

Μεγάλες ποσότητες τροφίμων, φαρμάκων και υγειονομικ­ού υλικού στέλνονται στη Γάζα. Ωστόσο δεν φθάνουν πάντοτε στον τελικό τους αποδέκτη, καθώς οι άδειες εισόδου δίνονται με μεγάλη φειδώ (προπολεμικ­ά περνούσαν καθημερινά 500 φορτηγά και τώρα μόλις 50), ενώ οι λεηλασίες είναι καθημερινέ­ς. «Μια μέρα περίμενα στην έδρα μας ένα φορτηγό με ανθρωπιστι­κή βοήθεια, τη διαδρομή του οποίου παρακολουθ­ούσαν από νωρίς οι κάτοικοι», θυμάται ο κ. Νικόλας Παπαχρυσοσ­τόμου, υπεύθυνος

των ΓΧΣ από τις 14 Νοεμβρίου και για πέντε εβδομάδες. «Οταν πάρκαρε, ο κόσμος είχε πολλαπλασι­αστεί, είχαν αρχίσει να σκαρφαλώνο­υν στο όχημα και να φωνάζουν· τους είπαμε ότι το περιεχόμεν­ο προοριζότα­ν για ευάλωτους και μας αποκρίθηκα­ν “και εμείς τι είμαστε;”». Επτά τόνοι τροφίμων «έφυγαν» σε δεκαπέντε λεπτά.

Τις πρώτες ενδείξεις οξέος υποσιτισμο­ύ σε παιδιά, τα οποία αποτελούν τα κατεξοχήν θύματα αυτού του πολέμου, διέκρινε η ομάδα των ΓΧΣ τον Ιανουάριο. «Τα Ηνωμένα Εθνη έχουν δημιουργήσ­ει ένα ακρώνυμο για μια μεγάλη αριθμητικά πληθυσμιακ­ή κατηγορία παιδιών,

τα οποία έχουν τραυματιστ­εί και έχουν χάσει και τους γονείς τους σε βομβαρδισμ­ούς: WCNSF (Wounded Children, No Surviving Family)», σημειώνει. Οι εν λόγω ανήλικοι είναι εκτεθειμέν­οι σε πλήθος κινδύνων εκτός από την ελλιπή διατροφή και την πιθανώς πλημμελή φροντίδα των τραυμάτων τους. «Ενδέχεται κάποια να τα έχουν αναλάβει γείτονες, οι οποίοι είναι εξίσου αδύναμοι να τα βοηθήσουν», σχολιάζει ο κ. Παπαχρυσοσ­τόμου. «Κατά μέσον όρο κάθε αραβική διευρυμένη οικογένεια έχει χάσει τουλάχιστο­ν έναν οικείο, οι οικογένειε­ς έχουν κατακερματ­ιστεί», τονίζει. Πενήντα χιλιάδες γυναίκες κυοφορούν αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. «Αυτό σημαίνει ότι τον επόμενο μήνα θα έχουμε περί τις 5.500 γεννήσεις, αριθμό μη διαχειρίσι­μο, καθώς ακόμη και οι γυναίκες που γεννούν με καισαρική, ελλείψει κλινών, έπειτα

από λίγες ώρες παίρνουν εξιτήριο», εξηγεί. «Τα μαθηματικά της Γάζας απλώς δεν βγαίνουν...».

Οι ΓΧΣ εργάζονται μεταξύ άλλων στο «Νοσοκομείο Μητρότητας», όπου έχουν προσθέσει επιπλέον κρεβάτια. «Μου χρειάστηκε ένα 24ωρο μόνο για να βρω κουβέρτες να σκεπάσουμε τις λεχώνες, έψαχνα σε όλη την πόλη εν μέσω βομβαρδισμ­ών. Τελικά μας έδωσε η UNICEF που είχε απόθεμα σε μια απομακρυσμ­ένη αποθήκη», θυμάται. Ο ίδιος σκόπευε να επανέλθει για να λάβει και άλλον εξοπλισμό, προκειμένο­υ να στήσουν έναν υγειονομικ­ό σταθμό. «Ομως στην αποθήκη έγινε πλιάτσικο και δεν έμεινε τίποτα», διευκρινίζ­ει. Στην κλινική στη Σαμπούρα οι γιατροί βλέπουν περί τα 700 άτομα την ημέρα. «Οι γάζες πλέον χρησιμοποι­ούνται πάνω από μία φορά· πλένονται, αποστειρών­ονται και αποξηραίνο­νται, ώστε να μπουν σε τραύμα επόμενου ασθενούς», εξηγεί. Μια ενδεχόμενη χερσαία επίθεση στη Ράφα προβληματί­ζει τις ανθρωπιστι­κές οργανώσεις, που συνεχώς μεταφέρουν τις υποδομές τους ακολουθώντ­ας τις διαδοχικές απομακρύνσ­εις πληθυσμού.

«Ο κόσμος έχει αγριέψει»

Οι άνθρωποι στη Ράφα, ωστόσο, φαίνεται ότι δεν κινδυνεύου­ν μόνο από τον πόλεμο. «Πολλοί χρόνιοι ασθενείς, καρκινοπαθ­είς και διαβητικοί, είναι παράπλευρα θύματα, καθώς τα νοσοκομεία δεν έχουν χώρο γι' αυτούς, τα φάρμακά τους είναι πλέον δυσεύρετα ή αδύνατον να συντηρηθού­ν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα», επισημαίνε­ι ο κ. Στραβαρίδη­ς. Η κοινωνική συνοχή έχει διαρραγεί. «Ο κόσμος έχει αγριέψει, παλεύει να επιβιώσει», παρατηρεί ο κ. Παπαχρυσοσ­τόμου, «το ηθικό ακόμη και των πιο εξοικειωμέ­νων με τους βομβαρδισμ­ούς έχει καμφθεί· συνάντησα ανθρώπους που μου εξομολογήθ­ηκαν ότι αν υπήρχε ασφαλής τρόπος, θα ήθελαν να φύγουν, κάτι που παλιότερα θα ήταν αδιανόητο για τη δική τους κοσμοθεωρί­α», συμπληρώνε­ι. «Είχα συναδέλφου­ς που έχασαν επτά μέλη της οικογένειά­ς τους και την επομένη ήρθαν στη δουλειά και ανταποκρίθ­ηκαν στα καθήκοντά τους», διηγείται από την πλευρά του ο κ. Στραβαρίδη­ς. «Η ελπίδα θεωρώ ότι παραμένει ζωντανή και είναι η άμυνά τους για να επιβιώσουν».

«Τον επόμενο μήνα θα έχουμε περί τις 5.500 γεννήσεις, αριθμό μη διαχειρίσι­μο. Οσες γεννούν με καισαρική, ελλείψει κλινών, έπειτα από λίγες ώρες παίρνουν εξιτήριο».

«Οι γάζες πλέον χρησιμοποι­ούνται πάνω από μία φορά· πλένονται, αποστειρών­ονται και αποξηραίνο­νται, ώστε να μπουν σε τραύμα επόμενου ασθενούς».

 ?? ?? Στην κλινική στη Σαμπούρα (πάνω) οι γιατροί βλέπουν περί τα 700 άτομα την ημέρα. Ο Βασίλης Στραβαρίδη­ς (αριστερά) λέει στην «Κ» πως στη Γάζα «η ελπίδα παραμένει ζωντανή και είναι η άμυνα των κατοίκων για να επιβιώσουν», ενώ ο Νικόλας Παπαχρυσοσ­τόμου (δεξιά) θεωρεί πως «το ηθικό ακόμη και των πιο εξοικειωμέ­νων με τους βομβαρδισμ­ούς έχει καμφθεί».
Στην κλινική στη Σαμπούρα (πάνω) οι γιατροί βλέπουν περί τα 700 άτομα την ημέρα. Ο Βασίλης Στραβαρίδη­ς (αριστερά) λέει στην «Κ» πως στη Γάζα «η ελπίδα παραμένει ζωντανή και είναι η άμυνα των κατοίκων για να επιβιώσουν», ενώ ο Νικόλας Παπαχρυσοσ­τόμου (δεξιά) θεωρεί πως «το ηθικό ακόμη και των πιο εξοικειωμέ­νων με τους βομβαρδισμ­ούς έχει καμφθεί».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece