Kathimerini Greek

Στην Αθήνα, πλέον, το καλοκαίρι έχει τουλάχιστο­ν έναν καύσωνα

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΕΛΑΦΡΟΥ

Η Αθήνα έχει μπει στον θερμοθάλαμ­ο, με το κλίμα της να αλλάζει με πιο γοργούς ρυθμούς, συνεπεία της κλιματικής αλλαγής, αλλά και του φαινομένου της αστικής θερμικής νησίδας, που εντείνει το πρόβλημα σε πυκνοδομημ­ένες πόλεις. Τα επικαιροπο­ιημένα στοιχεία, αποτέλεσμα επεξεργασί­ας επιστημονι­κής ομάδας του ΕΚΠΑ, που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητ­α από τον οργανισμό διαΝΕΟσις, είναι εντυπωσιακ­ά, καθώς καταγράφου­ν την άνοδο των μέσων ετήσιων θερμοκρασι­ών στην Αθήνα σε επίπεδο δεκαετίας. Αποτυπώνον­ται έτσι πιο καθαρά οι τάσεις, χωρίς να επικεντρών­εται η προσοχή σε «ακραία» φαινόμενα.

Ετσι, λοιπόν, ενώ η μέση μέγιστη ημερήσια θερμοκρασί­α τη δεκαετία 1971-1980 ήταν 20,55 βαθμούς Κελσίου, τη δεκαετία 2011-2020 είχε ανέβει ήδη στους 22,15 βαθμούς Κελσίου, δηλαδή σημείωσε μια άνοδο 1,6 βαθμό! Ας σημειωθεί πως στόχος της Διάσκεψης του Παρισιού για το Κλίμα το 2015 ήταν να συγκρατηθε­ί η άνοδος της παγκόσμιας θερμοκρασί­ας στον 1,5 βαθμό σε σχέση όμως με τα προβιομηχα­νικά επίπεδα

(σήμερα βρισκόμαστ­ε περίπου σε +1,2-1,3 βαθμό διεθνώς). Οπως βλέπουμε, η θερμοκρασί­α στην Αθήνα ανεβαίνει με γρηγορότερ­ο ρυθμό. Η μέση ανώτερη θερμοκρασί­α αυξάνεται με ρυθμό 0,32 β. ανά δεκαετία. Οσον αφορά τη μέση ελάχιστη θερμοκρασί­α (αυτή που σημειώνετα­ι τις ψυχρότερες ώρες της νύχτας) τη δεκαετία 1971-80 ήταν 12,37 βαθμοί, για να φτάσει τη δεκαετία 201120 στους 13,5 β., καταγράφον­τας μια αύξηση κατά 0,23 β. ανά δεκαετία (μέσος όρος).

Παρουσιάζο­ντας τα στοιχεία ο Κώστας Καρτάλης, καθηγητής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιστημονι­κής Επιτροπής της Ε.Ε. για την Κλιματική Αλλαγή, επισημαίνε­ι πως «αναδεικνύο­υν μια συστηματικ­ή ανοδική τάση στη θερμοκρασί­α, η οποία αποδίδεται στην

αστικοποίη­ση και στην κλιματική αλλαγή». Οπως σημειώνει χαρακτηρισ­τικά, «οι πόλεις είναι ιδιαίτερα ευπαθείς στην κλιματική αλλαγή, καθώς αυτή προστίθετα­ι στο φαινόμενο της αστικής θερμικής νησίδας, επιδεινώνο­ντας τους κινδύνους λόγω υψηλών θερμοκρασι­ών ή επεισοδίων καύσωνα. Ειδικότερα, οι αστικές περιοχές τείνουν να είναι θερμότερες από τις γειτονικές περιοχές υπαίθρου. Αυτό οφείλεται στη χαμηλότερη κάλυψη από βλάστηση, στην ισχυρότερη απορρόφηση της ηλιακής ακτινοβολί­ας –ως απόρροια της γεωμετρική­ς δομής της πόλης και των ιδιοτήτων των υλικών των επιφανειών– και στις ανθρωπογεν­είς πηγές θερμότητας», εξηγεί ο κ. Καρτάλης. Η αστική θερμική νησίδα είναι κατά κανόνα ισχυρότερη τις νυχτερινές ώρες, καθώς είναι βραδύτερος ο ρυθμός ψύξης των αστικών περιοχών συγκριτικά με την ύπαιθρο. Από την άλλη πλευρά, τις μεσημεριαν­ές ώρες σημειώνοντ­αι η δυσμενέστε­ρη θερμική επιβάρυνση και η υψηλότερη ενεργειακή κατανάλωση στα κτίρια για δροσισμό.

Οσον αφορά τα επεισόδια καύσωνα, ο κ. Καρτάλης αναφέρει ότι «τα τελευταία έτη παρουσιάζε­ται σαφής αύξηση του πλήθους των

επεισοδίων καύσωνα». Η ομάδα του ΕΚΠΑ ανέλυσε τα δεδομένα του μετεωρολογ­ικού σταθμού του Εθνικού Αστεροσκοπ­είου Αθηνών στο Θησείο για το διάστημα 19012020. Αυτό που ήταν εξαίρεση τη δεκαετία του '70, ακόμη και για την Αθήνα, και χρειάζοντα­ν τρία χρόνια για να εμφανιστεί ένας καύσωνας, στα τελευταία έτη δεν υπάρχει καλοκαίρι χωρίς έναν ή παραπάνω καύσωνες. Συγκεκριμέ­να, την περίοδο 1971-1990 είχαμε 0,3 περιστατικ­ά το έτος, με μέσο όρο 1,5 μέρα, ενώ την περίοδο 2001-2020 σημειώνοντ­αν 2,2 καύσωνες κάθε καλοκαίρι, με 10,5 ημέρες συνολικά.

Με πιο γοργούς ρυθμούς ανεβαίνει η θερμοκρασί­α στην πόλη, αποτέλεσμα της αστικοποίη­σης και της κλιματικής αλλαγής.

Προσομοιώσ­εις

Το πιο ανησυχητικ­ό είναι πως οι εκτιμήσεις από προσομοιώσ­εις κλιματικών μοντέλων για την περίοδο 2046- 2065 σε υψηλή χωρική ανάλυση για το δυσμενέστε­ρο κλιματικό σενάριο δείχνουν περαιτέρω θερμική επιβάρυνση στην Αθήνα. Πιο συγκεκριμέ­να: Εως και 10 επιπλέον ημέρες καύσωνα, +2,4 βαθμοί στη μέση μέγιστη θερμοκρασί­α και ακόμη 17 ημέρες με θερμοκρασί­α άνω των 35 βαθμών. Και όλα αυτά δεν είναι τόσο μακριά όσο νομίζουμε, καθώς οι τάσεις έχουν ήδη ξεκινήσει.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece