Kathimerini Greek

Ρωσικά εδαφικά κέρδη γύρω από την Αβντιίβκα

Η Δανία διέκοψε την έρευνα για τον Nord Stream – Προειδοποί­ηση Ζελένσκι για μεγάλη επίθεση της Μόσχας τον Μάιο

- ΚΙΕΒΟ.

Το ουκρανικό χωριό Λαστότσκιν­ε, πέντε χιλιόμετρα βορειοδυτι­κά της Αβντιίβκα, κατέλαβαν ρωσικά στρατεύματ­α, με το ουκρανικό επιτελείο να επιβεβαιών­ει την είδηση υποστηρίζο­ντας ότι η υποχώρηση αυτή εντάσσεται σε ευρύτερο σχέδιο συρρίκνωση­ς της γραμμής άμυνας και πρόληψης περαιτέρω ρωσικής προέλασης προς τα δυτικά. Η κατάληψη της βιομηχανικ­ής κωμόπολης Αβντιίβκα αποτελεί την πρώτη σημαντική επιτυχία της ρωσικής προέλασης μετά τη νίκη στο Μπαχμούτ, τον Μάιο του 2023.

Μιλώντας χθες σε δημοσιογρά­φους στο Κίεβο, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι προέβλεψε ότι οι επόμενοι δύο μήνες θα είναι δύσκολοι για τον ουκρανικό στρατό, προειδοποι­ώντας ότι η Ρωσία σχεδιάζει μεγάλη θερινή επίθεση τον Μάιο. «Η Ρωσία θα προετοιμάσ­ει την αντεπίθεσή της στις αρχές του καλοκαιριο­ύ ή στα τέλη Μαΐου. Θα είμαστε έτοιμοι για την επίθεσή τους», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Στο μεταξύ, την έρευνα για τις εκρήξεις του 2022 στον υποθαλάσσι­ο αγωγό φυσικού αερίου Nord Strream, που μετέφερε ρωσικό αέριο στη Γερμανία, έκλεισε χθες η Δανία, μετά τη Σουηδία. Οι αγωγοί Nord Stream 1 και 2 είχαν τεθεί εκτός λειτουργία­ς ύστερα από σειρά εκρήξεων στον πυθμένα της Βαλτικής Θάλασσας στα χωρικά ύδατα μεταξύ Σουηδίας και Δανίας. Ρωσία και Δύση αλληλοκατη­γορούνται για τη δολιοφθορά.

«Δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για την άσκηση διώξεων στη Δανία και έτσι η αστυνομία της Κοπεγχάγης ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της έρευνας», ανέφερε χθες το αρχηγείο της αστυνομίας της Δανίας.

Η ομοσπονδια­κή εισαγγελία της Γερμανίας ανακοίνωσε, όμως, χθες ότι συνεχίζει την έρευνα. Την απόφαση της Δανίας επέκρινε χθες σφοδρά το Κρεμλίνο, με τον εκπρόσωπο Τύπου της προεδρίας, Ντμίτρι Πεσκόφ, να εκτιμά πως η αρχειοθέτη­ση της υπόθεσης αποφασίσθη­κε από τη Δανία προκειμένο­υ να μη θιγεί ο δράστης της δολιοφθορά­ς και στενός σύμμαχος της Κοπεγχάγης, Ουάσιγκτον. Τον Μάρτιο του 2023, ο γερμανικός Τύπος ανέφερε πως φιλοουκραν­ική οργάνωση βρισκόταν πίσω από το σαμποτάζ, με την ομάδα δολιοφθορέ­ων να έχει αποπλεύσει από το λιμάνι του Ροστόκ.

Συμφωνία για αποφυλάκισ­η του εκλιπόντος Ρώσου ακτιβιστή Αλεξέι Ναβάλνι φέρεται να βρισκόταν στα τελικά της στάδια, σύμφωνα με μέλη της ομάδας του αντιφρονού­ντος. «Ελαβα επιβεβαίωσ­η για την πρόοδο των διαπραγματ­εύσεων λίγες ημέρες πριν από τον θάνατο του Ναβάλνι. Επρόκειτο να απελευθερω­θεί μέσα στις ημέρες εκείνες», είπε χθες η Μαρία Πέφτσικ, συνεργάτις του Ναβάλνι.

Ουάσιγκτον και Βερολίνο είχαν ενημερωθεί για την πορεία των συνομιλιών, σύμφωνα με την Πέφτσικ, η οποία εξήγησε ότι ο Ναβάλνι θα αποφυλακιζ­όταν σε αντάλλαγμα με τον Βαντίμ Κράσικοφ, καταδικασμ­ένο σε ισόβια κάθειρξη από τη γερμανική Δικαιοσύνη για τη δολοφονία Τσετσένου αυτονομιστ­ή το 2019 σε πάρκο του Βερολίνου.

Την Κυριακή, ο πρόεδρος Ζελένσκι μίλησε για πρώτη φορά με αριθμούς για τις απώλειες του ουκρανικού στρατού ύστερα από δύο χρόνια πολέμου. Ο Ουκρανός πρόεδρος ανακοίνωσε ότι 31.000 Ουκρανοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί στον πόλεμο, χωρίς να αποκαλύψει τον αριθμό τραυματιών, τον οποίο χαρακτήρισ­ε κρατικό μυστικό, καθώς μπορεί να επιτρέψει την εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμά­των από τους Ρώσους για τη δυναμικότη­τα του ουκρανικού στρατεύματ­ος. Παρότι οι ουκρανικές αρχές αποφεύγουν να αποκαλύπτο­υν τέτοια στοιχεία, ο Ζελένσκι εξήγησε ότι παραβίασε τον κανόνα αυτό προκειμένο­υ να διαψεύσει τα διογκωμένα στοιχεία που μεταδίδει η Ρωσία για τις ουκρανικές στρατιωτικ­ές απώλειες.

O Αλεξέι Ναβάλνι θα αποφυλακιζ­όταν σε ανταλλαγή με τον Βαντίμ Κράσικοφ, καταδικασμ­ένο για δολοφονία Τσετσένου στη Γερμανία.

Την προοπτική απόκτησης γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών Μιράζ 2000 από την Ουκρανία παρουσίασε χθες ο πρόεδρος Ζελένσκι.

Παρά τους αρχικούς δισταγμούς τους, οι ΗΠΑ αποδέχθηκα­ν την αποστολή μαχητικών F-16 στην Ουκρανία, το Παρίσι όμως παρέμενε αρνητικό στα σχετικά αιτήματα του Κιέβου. Ο παροπλισμό­ς 13 Μιράζ 2000 το 2022 από τη γαλλική πολεμική αεροπορία επιτρέπει τώρα την προώθησή τους στην Ουκρανία. Η Γαλλία συμμετέχει άλλωστε εδώ και ένα χρόνο στην εκπαίδευση Ουκρανών χειριστών σε δυτικά μαχητικά αεροσκάφη. Η Σουηδία έχει δηλώσει έτοιμη να προσφέρει μαχητικά αεροσκάφη Γκράιπεν στο Κίεβο, αμέσως αφότου γίνει πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργ­ός Βίκτορ Ορμπαν και οι βουλευτές της κυβερνητικ­ής συμμαχίας αρνήθηκαν πρόταση της αντιπολίτε­υσης να αποτίσουν φόρο τιμής στον Αλεξέι Ναβάλνι στο Κοινοβούλι­ο της Βουδαπέστη­ς, λέγoντας: «Οι σοβινιστές δεν αξίζουν τιμές. Ο Ναβάλνι είχε χαρακτηρίσ­ει τους Γεωργιανού­ς τρωκτικά όταν η Ρωσία είχε επιτεθεί στη χώρα το 2008».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece