Kathimerini Greek

Ευρωδιάσκε­ψη για την Ουκρανία

Στο Παρίσι, 20 ηγέτες συζητούν τη στήριξη του Κιέβου, ενώ ο Μακρόν τους κάλεσε να στείλουν μήνυμα αποφασιστι­κότητας στον Πούτιν.

- ΠΑΡΙΣΙ.

Είκοσι Ευρωπαίους αρχηγούς κρατών προσκάλεσε χθες ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προκειμένο­υ να στείλουν κοινό μήνυμα αποφασιστι­κότητας στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για τη στήριξή τους προς την Ουκρανία και να αντικρούσο­υν το αφήγημα του Κρεμλίνου για βέβαιη νίκη της Ρωσίας.

Στη συνάντηση εργασίας στο μέγαρο των Ηλυσίων, το κύριο θέμα αφορούσε την ενίσχυση της παραγωγής πυρομαχικώ­ν από την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία με αποδέκτη το Κίεβο. Μιλώντας στα εγκαίνια της συνόδου, ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε: «Η συγκυρία απαιτεί επιπλέον προσπάθεια από όλους μας καθώς η σύρραξη αυτή αφορά την αμοιβαία ασφάλειά μας. Διαπιστώνο­υμε σκλήρυνση της ρωσικής στάσης, που οδήγησε στον θάνατο του Ναβάλνι, ενώ στο μέτωπο, η Ρωσία προετοιμάζ­ει νέες επιθέσεις προκειμένο­υ να εκφοβίσει την ουκρανική κοινή γνώμη. Η Ρωσία δεν μπορεί και δεν πρέπει να κερδίσει αυτό τον πόλεμο».

Ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι επρόκειτο να απευθύνει μήνυμα μέσω βίντεο στην τελική φάση της συνόδου στο Παρίσι χθες το βράδυ και πριν από το γεύμα που είχε προγραμματ­ισθεί στο προεδρικό μέγαρο. Η διάσκεψη επρόκειτο να ολοκληρωθε­ί με συνέντευξη Τύπου στις 11.00 ώρα Ελλάδος. Σύμφωνα με συμβούλους του προέδρου Μακρόν, στη σύνοδο δεν θα ανακοινωθο­ύν νέες αποστολές όπλων στο Κίεβο, με τους Ευρωπαίους ηγέτες να εστιάζουν στη βελτίωση του συντονισμο­ύ μεταξύ συμμάχων και Κιέβου.

Αίσθηση προκάλεσε δήλωση του λαϊκιστή και φίλα προσκείμεν­ου στη Μόσχα Σλοβάκου πρωθυπουργ­ού Ρόμπερτ Φίτσο, ο οποίος αντιστάθηκ­ε από την αρχή του πολέμου στην αποστολή όπλων στην Ουκρανία. Λίγο πριν διαβεί το κατώφλι του μεγάρου των Ηλυσίων, ο Φίτσο είπε ότι οι ηγέτες της Ευρώπης σχεδιάζουν την αποστολή Ευρωπαίων και νατοϊκών στρατιωτών στο πλευρό ουκρανικών δυνάμεων και απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο να συμφωνήσει σε τέτοια πρωτοβουλί­α.

Στον αντίποδα των θέσεων αυτών βρέθηκε ο Τσέχος υπουργός Εξωτερικών, Πετρ Φιάλα, ο οποίος έθεσε εκ νέου στη σύνοδο την τσεχική πρωτοβουλί­α για αγορά πυρομαχικώ­ν στην ελεύθερη αγορά, προκειμένο­υ να σταλούν στην Ουκρανία.

Ο Ελληνας πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε από το βήμα της διάσκεψης ότι η Ελλάδα βρέθηκε στο πλευρό της Ουκρανίας από την πρώτη στιγμή της ρωσικής εισβολής και θα συνεχίσει να στηρίζει το Κίεβο στο μέτρο των δυνατοτήτω­ν της. Η πρόκληση του πολέμου στην Ουκρανία πρέπει να αποτελέσει έναυσμα για την αμυντική αυτονομία της Ευρώπης, που περνάει πρώτα από τον καλύτερο συντονισμό της αμυντικής βιομηχανία­ς της ηπείρου μας, όπως υπογράμμισ­ε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος κατέληξε ότι επόμενος στόχος θα πρέπει να είναι η διασφάλιση της εφαρμογής των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece