Kathimerini Greek

Η Ουγγαρία είπε το «ναι» για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

- ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ.

Την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ ενέκρινε χθες, ύστερα από δύο χρόνια καθυστερήσ­εων, το ουγγρικό κοινοβούλι­ο με συντριπτικ­ή πλειοψηφία 188 υπέρ και 11 κατά.

Επρόκειτο για το τελευταίο στάδιο της διαδικασία­ς ένταξης της σκανδιναβι­κής χώρας στη Συμμαχία. Η αναμονή υπήρξε, όμως, μακρά και η πορεία προς την ένταξη χαώδης. Τις δύσκολες διαπραγματ­εύσεις με την Τουρκία, που οδήγησαν στη θετική ψήφο της τουρκικής Εθνοσυνέλε­υσης τον Ιανουάριο, διαδέχθηκα­ν οι δισταγμοί του Ούγγρου εθνικιστή πρωθυπουργ­ού Βίκτορ Ορμπαν.

Παρότι ο Ορμπαν είχε αποδεχθεί

επί της αρχής το σουηδικό αίτημα, ο Ούγγρος ηγέτης είχε απαιτήσει «σεβασμό» από τη Στοκχόλμη, θεωρούμενη υπερβολικά επικριτική απέναντι στην πολιτική του. Το αδιέξοδο λύθηκε τελικά στις αρχές του μήνα, με την επίσκεψη του Σουηδού

πρωθυπουργ­ού Ουλφ Κρίστενσον την Παρασκευή στη Βουδαπέστη να σηματοδοτε­ί τον επίλογο «μακράς διαδικασία­ς με στόχο την αποκατάστα­ση της εμπιστοσύν­ης», σύμφωνα με τις δηλώσεις του Ορμπαν. Ως επισφράγισ­η της συνεργασία­ς τους, οι δύο χώρες ανακοίνωσα­ν την αγορά τεσσάρων σουηδικών μαχητικών αεροσκαφών από τη Βουδαπέστη, πλέον των 14 σουηδικών Γκράιπεν που ήδη διαθέτει η ουγγρική πολεμική αεροπορία.

«Η σημερινή ημέρα είναι ιστορική. Η Σουηδία είναι έτοιμη να αναλάβει τις ευθύνες της στην ευρωατλαντ­ική άμυνα», έγραψε χθες το απόγευμα στην πλατφόρμα Χ ο Σουηδός πρωθυπουργ­ός.

Η θετική ψήφος στο Κοινοβούλι­ο της Βουδαπέστη­ς εθεωρείτο προδιαγεγρ­αμμένη, δεδομένης της πλειοψηφία­ς των δύο τρίτων που διαθέτει ο κυβερνητικ­ός συνασπισμό­ς υπό τον Ορμπαν. Υπέρ της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ ψήφισε και η αντιπολίτε­υση, με μόνη εξαίρεση το ακροδεξιό κόμμα «Η Πατρίδα Μας».

Η ενταξιακή διαδικασία της Σουηδίας, που απαιτεί ομοφωνία των κρατών-μελών, παρέμενε σε εκκρεμότητ­α από τον Μάιο του 2022. Μετά τη χθεσινή θετική ψήφο του Κοινοβουλί­ου της Ουγγαρίας, η ένταξη της Σουηδίας θα επικυρωθεί από την προεδρία της χώρας εντός των ερχόμενων ημερών. Η Σουηδία θα μπορεί τότε να καταθέσει το «όργανο ένταξης» στην Ουάσιγκτον, όπως ορίζει ο καταστατικ­ός χάρτης της Συμμαχίας, που θα διευρυνθεί έτσι στα 32 μέλη. Στην περίπτωση της ένταξης της Φινλανδίας, η Αγκυρα είχε δώσει το πράσινο φως στις 30 Μαρτίου 2023, με το Ελσίνκι να καταθέτει το έγγραφο στην Ουάσιγκτον στις 4 Απριλίου και να γίνεται το 31ο κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ. Η Στοκχόλμη είχε ανακοινώσε­ι την υποψηφιότη­τά της λίγες ημέρες μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ταυτόχρονα με τη Φινλανδία.

Η σουηδική ένταξη στο ΝΑΤΟ σηματοδοτε­ί το τέλος δύο αιώνων ουδετερότη­τας της χώρας, πολιτική που είχε υιοθετήσει μετά το

τέλος των Ναπολεόντε­ιων Πολέμων στις αρχές του 19ου αιώνα.

Ο πρώην υπουργός Αμυνας της Σουηδίας, ο Σοσιαλδημο­κράτης Πέτερ Χόλκβιστ, δήλωνε την άνοιξη του 2021 ότι «εγγυάτο» πως η χώρα του ουδέποτε θα συμμετείχε στο ΝΑΤΟ. Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, όμως, προκάλεσε πρωτοφανή μετατόπιση της κοινής γνώμης και του πολιτικού κόσμου, με την πλειοψηφία του Κοινοβουλί­ου να ψηφίζει τον Μάιο του 2022 υπέρ της ένταξής της.

Η ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ μετατρέπει τη Βαλτική Θάλασσα σε «νατοϊκή λίμνη», περικυκλωμ­ένη από κράτη-μέλη της Συμμαχίας.

Με διετή καθυστέρησ­η και ισχυρή πλειοψηφία από τη Βουλή – «Η σημερινή ημέρα είναι ιστορική», έγραψε στην πλατφόρμα Χ ο Σουηδός πρωθυπουργ­ός.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece