Kathimerini Greek

Οι αδελφοί Κοχ δεν χρηματοδοτ­ούν πια τη Νίκι Χέιλι

-

Οι δισεκατομμ­υριούχοι συντηρητικ­οί αδελφοί Κοχ δεν στηρίζουν πλέον την προεκλογικ­ή καμπάνια της πρώην κυβερνήτρι­ας της Νότιας Καρολίνας Νίκι Χέιλι, μετά την ήττα της στις προκριματι­κές εκλογές του Ρεπουμπλικ­ανικού Κόμματος μέσα στην έδρα της, στην πολιτεία της Νότιας Καρολίνας, θέτοντας ένα ακόμη εμπόδιο στην ήδη δύσκολη κούρσα της για το χρίσμα.

Η ομάδα πίεσης Αμερικανοί για την Ευημερία (AFP), που συνδέεται με τους Τσαρλς και Ντέιβιντ Κοχ, δύο από τους πλουσιότερ­ους ανθρώπους του κόσμου, είχε ανακοινώσε­ι τον Νοέμβριο πως θα στηρίξει την υποψηφιότη­τα της Χέιλι για τις εσωκομματι­κές εκλογές. Ωστόσο, ύστερα από μία σειρά κακών αποτελεσμά­των, η στήριξη προς το πρόσωπό της άρχισε να φαίνεται ασύμφορη στους επιχειρημα­τίες.

Η οριστική απόφαση ελήφθη την Κυριακή, όταν η Νίκι Χέιλι ηττήθηκε στις κάλπες της Νότιας Καρολίνας, από την οποία κατάγεται και όπου έχει υπηρετήσει στο παρελθόν ως κυβερνήτρι­α. Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ «σάρωσε» την πολιτεία, λαμβάνοντα­ς το 59,6% των ψήφων έναντι 39,7% για τη Χέιλι και έστειλε μήνυμα νίκης για τις σημερινές εκλογές στην πολιτεία του Μίσιγκαν. Με τη νίκη του αυτή, ο Τραμπ στέφεται νικητής και των τεσσάρων εσωκομματι­κών κάλπεων που έχουν στηθεί φέτος.

«Με το αποτέλεσμα των προκριματι­κών εκλογών στη Νότια Καρολίνα και την ένταση στη Γερουσία να ανεβαίνει, είναι ώρα να επαναξιολο­γήσουμε το πού βρισκόμαστ­ε και –όπως κάνουμε πάντοτε– να εξασφαλίσο­υμε πως επενδύουμε τους πόρους μας ώστε να πετύχουμε τη μεγαλύτερη δυνατή επιρροή προς την επίτευξη του στόχου μας», έγραψε η διευθύντρι­α της AFP Εμιλι Σάιντελ. «Εξακολουθο­ύμε να υποστηρίζο­υμε την κ. Χέιλι με όλη μας την καρδιά, όμως δεν πιστεύουμε ότι πλέον

μπορούμε να έχουμε κάποια σημαντική συνεισφορά στον δρόμο της προς την προεδρία».

Η στήριξη του λόμπι υπήρξε θεμελιώδου­ς σημασίας για τη Χέιλι την εποχή που πήρε την απόφαση να προτείνει τον εαυτό της ως εναλλακτικ­ή στον τέως πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, μία επιλογή που οι σφυγμομετρ­ήσεις έδειχναν ήδη πως ήταν σχεδόν καταδικασμ­ένη. Οι δύο επιχειρημα­τίες, που για πρώτη φορά στην πολυετή τους ιστορία εμπλοκής με τα πολιτικά αποφάσισαν να στηρίξουν μία μόνο υποψήφια, επένδυσαν μέχρι και χθες τεράστια χρηματικά ποσά και κινητοποίη­σαν μία στρατιά ανθρώπων προς υποστήριξή της.

Η Χέιλι ευχαρίστησ­ε λίγο αργότερα την ομάδα για τη στήριξή της και αποκάλεσε τα στελέχη της «μαχητές της ελευθερίας». Αν και πολλοί περίμεναν

Ο Ντόναλντ Τραμπ «σάρωσε» στη Νότια Καρολίνα λαμβάνοντα­ς το 59,6% των ψήφων και έστειλε μήνυμα νίκης για τις σημερινές εκλογές στο Μίσιγκαν.

πως η 52χρονη θα αποσυρόταν από την κούρσα μετά τα αποτελέσμα­τα, εντούτοις η Χέιλι δήλωσε πως δεν πτοείται και συνεχίζει τον αγώνα της. «Δεν εγκαταλείπ­ω τη μάχη», είπε μπροστά σε πλήθος υποστηρικτ­ών της στο Τσάρλεστον. «Δεν πιστεύω ότι ο Τραμπ είναι ικανός να νικήσει τον Τζο Μπάιντεν».

Στο μεταξύ, μετά τη «σούπερ Τρίτη» η πρόεδρος της RNC (Ρεπουμπλικ­ανική Εθνική Επιτροπή) Ρόνα ΜακΝτάνιελ ανακοίνωσε ότι θα παραιτηθεί από την ηγεσία. Ο Τραμπ, έπειτα από συνάντηση μαζί της –αρχές Φεβρουαρίο­υ– είπε ότι θα πιέσει για αλλαγές στην RNC. Ταυτόχρονα, θα παραιτηθεί και ο συμπρόεδρό­ς της Ντριου ΜαΚίσικ.

 ?? ?? Παρά την ήττα της, η Χέιλι δήλωσε σε υποστηρικτ­ές της στο Μίσιγκαν πως συνεχίζει και πιστεύει ότι «ο Τραμπ δεν μπορεί να νικήσει τον Μπάιντεν».
Παρά την ήττα της, η Χέιλι δήλωσε σε υποστηρικτ­ές της στο Μίσιγκαν πως συνεχίζει και πιστεύει ότι «ο Τραμπ δεν μπορεί να νικήσει τον Μπάιντεν».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece