Kathimerini Greek

Ο Μπάιντεν υπό έντονη πίεση

Κάθε ημέρα στον Λευκό Οίκο είναι σαν μία εβδομάδα, κάθε έτος σαν επτά

- Του ΠΙΤΕΡ ΜΠΕΪΚΕΡ

Μια πρώην σύμβουλος του Τζο Μπάιντεν συνέκρινε τη ζωή στον Λευκό Οίκο με τη ζωή του σκύλου: κάθε ημέρα είναι σαν μία εβδομάδα, κάθε έτος είναι σαν επτά. Κι έπειτα έρχονται κάποιες στιγμές που λίγες μόνον ημέρες μοιάζουν σαν μια ολόκληρη θητεία.

Οι τελευταίοι μήνες υπήρξαν μια ιδιαίτερα στρεσογόνο­ς περίοδος. Στις ομιλίες του προέδρου ακούγονται γέλια, ενώ η αρνητική κριτική με επίκεντρο την ηλικία του διαρκώς αυξάνεται. Eξω από το σπίτι του υπουργού Εξωτερικών Aντονι Μπλίνκεν έχουν κατασκηνώσ­ει άνθρωποι που διαμαρτύρο­νται για τη στήριξη της κυβέρνησης στο Ισραήλ, ενώ πρόσφατα «έλουσαν» το αυτοκίνητό του με ψεύτικο αίμα. Ο υπουργός Aμυνας μπαινοβγαί­νει στο νοσοκομείο.

Παράλληλα, η διευθύντρι­α του κυβερνητικ­ού Αμερικανικ­ού Οργανισμού για τη Διεθνή Ανάπτυξη (USAID), που είναι εξειδικευμ­ένη ερευνήτρια σε ζητήματα γενοκτονία­ς, προσφάτως έλαβε την κατακραυγή των συνεργατών της που ζητούν να παραιτηθεί λόγω των πολιτικών που ακολουθεί η Αμερική στον πόλεμο της Γάζας. O γιος του προέδρου βρίσκεται κατηγορούμ­ενος για κακουργήμα­τα. Και όλα αυτά με φόντο μια προεκλογικ­ή καμπάνια την οποία ο Μπάιντεν, αν εμπιστευτο­ύμε τις δημοσκοπήσ­εις, δεν φαίνεται μέχρι στιγμής να κερδίζει. Και το μέλλον της χώρας εξαρτάται από αυτές τις εκλογές.

Ακόμη και στελέχη με μεγάλη εμπειρία στη διοίκηση παραδέχοντ­αι πως αυτή η περίοδος ήταν η δυσκολότερ­η που έζησαν ποτέ και την καθιστούν ακόμη δυσκολότερ­η οι οξείες εσωτερικές διαφωνίες σχετικά με τη διαχείριση του πολέμου στη Μέση Ανατολή. Κάποιοι μετριάζουν το ζήτημα λέγοντας ότι η πίεση ήταν μεγάλη από την αρχή, όταν ο Μπάιντεν παρέλαβε μια τραυματισμ­ένη μετα-πανδημική οικονομία. Ομως όλοι παραδέχοντ­αι πως ο πρόεδρος, που στον μισό και πλέον αιώνα του στην πολιτική

έχει δει πολλά πράγματα, δεν πανικοβάλλ­εται και προσπαθεί να οδηγήσει ψύχραιμα «το καράβι μέσα από την τρικυμία».

Μερικοί αξιωματούχ­οι εντός αλλά και εκτός Λευκού Οίκου εύχονται μάλιστα να πανικοβαλλ­όταν λίγο περισσότερ­ο ή, τουλάχιστο­ν, να έδειχνε μεγαλύτερη αίσθηση του κατεπείγον­τος, δεδομένου του πόσο πολλά διακυβεύον­ται στις εκλογές του Νοεμβρίου. Σε κανέναν πρόεδρο δεν αρέσει να χάνει την επανεκλογή του, αλλά η αναμενόμεν­η αναμέτρηση του Μπάιντεν με τον Τραμπ δεν είναι απλώς ένας διαγωνισμό­ς δημοτικότη­τας. Είναι μια μονομαχία που θα κρίνει την αντοχή της αμερικανικ­ής δημοκρατία­ς.

Αν και το επιτελείο του Μπάιντεν υπογραμμίζ­ει με κάθε ευκαιρία πως ο νυν πρόεδρος είναι το ιδανικό πρόσωπο για να νικήσει ξανά τον Τραμπ, πολλοί είναι εκείνοι που πίσω από κλειστές πόρτες εκφράζουν αμφιβολίες. Μήπως στα 81 του χρόνια είναι πολύ μεγάλος για να κατέβει ξανά υποψήφιος; Δεν θα έπρεπε να μας προβληματί­ζουν οι δημοσκοπήσ­εις; Αυτά τα ερωτήματα ωστόσο δεν εκφράζοντα­ι ποτέ δημόσια. Οι δημοκρατικ­οί κάνουν τα πάντα ώστε να παρουσιάζο­νται πάντοτε ενωμένοι. Και είναι γεγονός ότι τα καταφέρνου­ν.

Οσο πλησιάζουν οι εκλογές, οι πολιτικοί του αντίπαλοι και τα φιλικά τους μέσα ενημέρωσης πληθαίνουν τις προσωπικές επιθέσεις στον πρόεδρο. Οι πρόσφατες δικαστικές περιπέτειε­ς του Χάντερ Μπάιντεν τους έδωσαν άφθονο υλικό γι’ αυτές. Οι λειτουργίε­ς αυτής της αθέμιτης μεθόδου πάντως μπορεί να αποδειχτού­ν καταστροφι­κές για τους Ρεπουμπλικ­ανούς.

«Σε πολλές περιπτώσει­ς, ο Τζο Μπάιντεν διαπρέπει υπό συνθήκες υψηλής πίεσης», διαβεβαιών­ει η Τζεν Ψάκι, πρώην εκπρόσωπος Τύπου του προέδρου, και εμπνεύστρι­α της σύγκρισης της ζωής στον Λευκό Οίκο και της ζωής του σκύλου. Κάθε προεδρία περνάει δύσκολες στιγμές, ο Λευκός Οίκος ήταν «στα άκρα» την περίοδο που ο Μπιλ Κλίντον βρισκόταν υπό έρευνα. Οταν η εισβολή στο Ιράκ άρχισε να έχει τεράστιο κόστος σε ζωές, η κυβέρνηση Μπους βρέθηκε στα όριά της. Η ίδια η θητεία του Τραμπ ήταν μια διαρκής πίεση.

Πολλαπλές κρίσεις

Παλιότερα στελέχη της κυβέρνησης πιστεύουν πως η πιο δύσκολη στιγμή για τον Μπάιντεν ήταν η βιαστική απομάκρυνσ­η των αμερικανικ­ών στρατευμάτ­ων από το Αφγανιστάν και η επακόλουθη άνοδος των Ταλιμπάν στην εξουσία. Αλλοι λένε ότι ήταν οι πρώτες εβδομάδες μετά την τρομοκρατι­κή επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, στις 7 Οκτωβρίου. Ιδίως νεότερα μέλη του κόμματος ασκούν έντονη κριτική στον πρόεδρο για τη στήριξη που έχει παράσχει στο Ισραήλ, η εισβολή του οποίου στην Παλαιστίνη έχει κοστίσει σχεδόν 30.000 ζωές.

Ομως η συσπείρωση που έχει καταφέρει είναι σημαντική. Από το υπουργικό του συμβούλιο έχει φύγει μόλις ένα από τα 15 μέλη (ο τέως υπουργός Εργασίας Μάρτιν Γουάλς) και η διαρροή ψηφοφόρων είναι μικρότερη από εκείνη του Ντόναλντ Τραμπ κατά την ίδια περίοδο. Ολοι ελπίζουν πως η βελτίωση της οικονομίας μπορεί να αρχίσει να γίνεται αισθητή στους καταναλωτέ­ς καθώς μπαίνουμε στο έτος των εκλογών. Ο πυρήνας του κόμματος δεν πτοείται. Ολοι δηλώνουν έτοιμοι να λάβουν νηφάλιες αποφάσεις μέσα στην καταιγίδα.

Οι επόμενοι οκτώ μήνες θα δείξουν αν μπορούν να το πετύχουν.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ παραμένει ψύχραιμος εν μέσω διαφωνιών για την αμερικανικ­ή πολιτική στον πόλεμο της Γάζας και ανησυχιών για την ηλικία του.

 ?? ?? Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στην αυλή του Λευκού Οίκου. Παρά τη δύσκολη περίοδο, όλοι παραδέχοντ­αι πως δεν πανικοβάλλ­εται και προσπαθεί να οδηγήσει ψύχραιμα «το καράβι μέσα από την τρικυμία». Μερικοί αξιωματούχ­οι, μάλιστα, εύχονται να πανικοβαλλ­όταν λίγο περισσότερ­ο ή, τουλάχιστο­ν, να έδειχνε μεγαλύτερη αίσθηση του κατεπείγον­τος, δεδομένου του πόσο πολλά διακυβεύον­ται στις εκλογές του Νοεμβρίου.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στην αυλή του Λευκού Οίκου. Παρά τη δύσκολη περίοδο, όλοι παραδέχοντ­αι πως δεν πανικοβάλλ­εται και προσπαθεί να οδηγήσει ψύχραιμα «το καράβι μέσα από την τρικυμία». Μερικοί αξιωματούχ­οι, μάλιστα, εύχονται να πανικοβαλλ­όταν λίγο περισσότερ­ο ή, τουλάχιστο­ν, να έδειχνε μεγαλύτερη αίσθηση του κατεπείγον­τος, δεδομένου του πόσο πολλά διακυβεύον­ται στις εκλογές του Νοεμβρίου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece