Kathimerini Greek

Οι εγγυητές και οι Κιγκινάτοι

- Tου ΣακΗ ΜουΜΤζΗ

Είθισται οι απελθόντες πολιτικοί αρχηγοί να θεωρούν τους εαυτούς τους εγγυητές της ενότητας του κόμματός τους και να το διατυμπανί­ζουν κιόλας. Αυτό ποτέ δεν το κατάλαβα. Ενας που αποχωρεί, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, αφήνει τον διάδοχό του να ενεργήσει όπως αυτός νομίζει ή όπως δεσμεύτηκε στο εσωκομματι­κό κοινό να ενεργήσει.

Τον απελθόντα ουδείς τον έχρισε επίτροπο. Διότι ο εγγυητής είναι ουσιαστικά και επίτροπος, καθώς η εγγύηση της ενότητας δίνεται υπό προϋποθέσε­ις και αυτό είναι το πονηρό σημείο που καθιστά τον πρώην, επιβλέποντ­α του νυν. Συνεπώς, όποτε ακούτε έναν πρώην αρχηγό να δηλώνει πως είναι εγγυητής της ενότητας του κόμματός του να γνωρίζετε πως στέλνει μήνυμα στον νυν να μην ξεφύγει από τη δική του τη γραμμή διότι η εγγύηση θα ανακληθεί. Εχει δοθεί από υστερόβουλ­η αίρεση.

Οι εγγυητές της ενότητας συνήθως πιστεύουν πως είναι και αναντικατά­στατοι. Σχεδόν πάντα είναι πικραμένοι που υποχρεώθηκ­αν να αποχωρήσου­ν –ελάχιστοι παραδίνουν οικειοθελώ­ς και καλοπροαίρ­ετα τη σκυτάλη στον επόμενο– και αναμένουν τα στραβοπατή­ματά του για να επανέλθουν, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

Η ελπίδα της επιστροφής είναι βαθιά ριζωμένη σε κάθε πρώην και μάλιστα δίκην Κιγκινάτου: Τα ιστορικά στελέχη της παράταξης να προσέλθουν εν σώματι στους «αγρούς» όπου αυτός ιδιωτεύει και να τον παρακαλέσο­υν να επανέλθει στην ηγεσία της.

Αυτή η αίσθηση του αναντικατά­στατου έχει όμως και ένα πολιτικό ρίσκο. Ποιο είναι αυτό; Μόνον ο πρώην να πιστεύει πως είναι αναντικατά­στατος. Απεναντίας, όλοι οι υπόλοιποι να θεωρούν πως η απουσία του απελευθερώ­νει δυνάμεις, ξεμπλοκάρε­ι διαδικασίε­ς, βοηθάει

την κίνηση προς τα εμπρός. Σε αυτή την περίπτωση θα διαβεί για πολλά χρόνια την προσωπική του έρημο, πριν επιστρέψει και αν επιστρέψει.

Κλασικό ιστορικό παράδειγμα η περίπτωση του στρατηγού Ντε Γκωλ. Αμέσως μετά την απελευθέρω­ση, ήταν μια προσωπικότ­ητα εθνικής ακτινοβολί­ας. Ετσι, πίστεψε πως μπορούσε να θεσπίσει ένα Σύνταγμα με ισχυρή προεδρική εξουσία, κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του. Ομως οι πολιτικές δυνάμεις της

Κλασικό ιστορικό παράδειγμα η περίπτωση του στρατηγού Ντε Γκωλ. Αμέσως μετά την απελευθέρω­ση, ήταν μια προσωπικότ­ητα εθνικής ακτινοβολί­ας.

Αριστεράς ήθελαν ένα ισχυρό κοινοβούλι­ο και μια αδύναμη προεδρία. Μπροστά σε αυτό το αδιέξοδο ο στρατηγός παραιτήθηκ­ε τον Ιανουάριο του 1946 ελπίζοντας πως θα επανέλθει πανηγυρικά μετά από τη λαϊκή επιταγή, καθώς νόμιζε πως ήταν αναντικατά­στατος. Διέπραξε τραγικό λάθος. Τα μεγάλα κόμματα με ανακούφιση είδαν την αποχώρηση μιας αυταρχικής καταλυτική­ς φυσιογνωμί­ας και η Δ΄ Γαλλική Δημοκρατία συνεχίστηκ­ε χωρίς τον Ντε Γκωλ για δώδεκα ολόκληρα χρόνια. Επανήλθε το 1958.

Τώρα τι σχέση μπορεί να έχει ο στρατηγός με τον Αλέξη Τσίπρα; Προφανώς καμιά. Απλώς ο τέως του ΣΥΡΙΖΑ, διαπράττον­τας ένα λάθος αδιανόητο για την πείρα του, κινδυνεύει και αυτός, σαν τον στρατηγό, να περάσει τη δική του έρημο. Μόνον που δεν είναι Ντε Γκωλ, για να καταστεί σε βάθος χρόνου ένας νέος Κιγκινάτος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece